#81
 1,749     Norge     0

L-L har bare det problemet at du klarer ikke å varme hele huset dvs alle rom med den, særlig uten balansert ventilasjon som jevner ut tempen mellom rommene. Og når det finnes utleiedel som også skall varmes så er det behov for flere (3?) enheter i et slik hus. billig? stille? Jeg er helt enig i at det er mest bang for the buck, men spørsmålet er om det er atraktivt som totaloppvarmingskilde. Radiatorer koster 1000-2500kr/stk og en rørleger bruker ikke rare tiden på koble en slik, klart alt koster og i slutenden må alle avgjøre selv hva de er forberedd å investere....

Purmo leverer radiatorer beregnet for lavtempsystem, radiatorer av høy kvalitet,  disse får du kjøpt også i norge:
f.eks:

http://www.vvskupp.no/Avdelinger/Produkter/Varmesystemer/Radiator.aspx?gclid=CMio5-bgjbICFSh2cAodwDgAJA

MVh
Sakke

Hei. Bra du er enig i at LL er billigst.
Balansert ventilasjon varmer ikke opp huset. I huset mitt så åpner jeg døren til rommet jeg vil varme opp og det fungerer mye bedre enn balansert ventilasjon. Jeg har både LL og BV.
3 enheter? Hvis leietaker er lovet oppvarmet så bø han trekke dette tilbake og sette ned leien noe. Mener at utleiedel skal ha egen strømmåler og da får de klare seg selv. 
Radiator til 3700,- er mere relevant. Og hvem kobler nye radiatorer på rustne galv.rør? Altså må alle rør byttes og antallet radiatorer dobles dersom du anbefaler dette.
Hva snakker vi om i kostnad? Dere er veldig unnvikende når det kommer til hva ting koster. Hvordan kan dere da anbefale noe da?

   #82
 1,749     Norge     0


Riktig Hosse. Jeg så på siden demmes at minste tilført temp i tabell var 55 grader. Altså ikke 40 grader.

Det er ingen nedre grense turtemperatur for radiatorer, det er kun effekten som reduseres.
Når de kjøres på 40/35ºC og 22ºC gir de nærmere 800 W/m², dette finn du om du leitar litt meir....



LL er som sagt mer hitech og derav større besparelser.
Bm

Korfor er L/L meir hitech?
Scroll kompressorer brukes vel i alle type varmepumper og de aller fleste L/X pumper er vel inverterstyrt.
Kva er det som L/L har som ikkje L/V har anna enn dårlegare års COP?

Enig at effekten reduseres. Derfor må dette kompenseres med større areal og antall.(radiatorer)

Dersom du påstår at alle LV bruker scroll lurer jeg på hvor du har det i fra? Googlet og første jeg fant var NIBE som bruker "Twin Rotary" kompressor. Og ikke inverter styrt heller. Derfor mener jeg at LL er hitech. Og hvorfor har en LL dårligere cop ?  LL var de første som innførte inverter og turtallstyrte kompressorer og vifter. Med din anbefaling på 40 grader tilført året rundt så er vel cop`n så som så.
   #83
 5,729     0
Eg skriv ikkje at alle l/v vp. bruker scroll, men at alle TYPER vp. bruker scroll også, dvs. både l/l, l/v og v/v så scroll er ikkje forbeholdt l/l.

Eg tipper ca. 50% av l/v bruker inverter, for v/v er prosenten mykje lågare, sikker nede på nokre %.


L/v kan få bedre årscop fordi dei har
1) mindre temperaturløft pga. større flate dei avgir varme på og derved bedre COP
2) meir drift om sommaren med god COP til vv. produksjon

Og ein kjører ikkje 40ºC året rundt, dei fleste pumpene bruker utetemperaturkompensering
  (trådstarter)
   #84
 528     Bærum     0
Da har jeg fått tilbud fra et svensk seriøst firma på varmepumper. De rekomenderer Daikin og Mitsubishi. Komplette pumper ligger på mellom 4-50.000 SEK + MVA. De er også skeptiske til viftekonvektorer pga støy og mye vedlikehold.

Dessverre er de ikke så veldig interessert i å ta turen til Oslo/Bærum for montering.

Noen her som kjøpt kun montering av allerede eksisterende pumpe, av Norsk firma? Som nevnt tidligere så ligger vel mye av fortjenesten i selve utstyret og ikke arbeidstimene..
Signatur
  (trådstarter)
   #85
 528     Bærum     0
Etter en veldig hyggelig prat med Bidda tidligere i uken har jeg blitt noe klokere på dette.
Vi var også innom praten om jordvarme/bore.

Jordvarme (dvs grave ned en meter selv) er rimelig populært i Sverige og bør være mye rimeligere enn å bore.

Har funnet noen rimelige veske/vann pumper på Naturenergi i Drammen. De har også slanger og tanker til en hyggelig pris. Noen her som har erfarenhet fra disse?

Jeg ser at jeg har en flatt plen uten så mye større steiner på ca 200++ kvm. Holder dette til jordvarme?

Når man kjøper pumpe til et hus på 250 KVM fra 1965, bør ma da overdimensjonere pumpen?

Ser jo ut til at jeg kan gjøre veldig mye av jobben her selv. Trenger kun en par timer av rørlegger og ev elektriker.

På forhånd, stort takk!
Signatur
   #86
 678     Bergen     0

Har funnet noen rimelige veske/vann pumper på Naturenergi i Drammen. De har også slanger og tanker til en hyggelig pris. Noen her som har erfarenhet fra disse?

Jeg ser at jeg har en flatt plen uten så mye større steiner på ca 200++ kvm. Holder dette til jordvarme?

På forhånd, stort takk!


Jeg tror 200 kvm kan bli litt snaut i forhold til hva som er nevnt i andre tråder. Der snakkes det om 600 kvm. Dersom varmelagret blir for lite vil det gradvis bli kaldere slik at COP faller ned samt at man kan få permafrost!

Jeg tror allikevel det kan være en ide å bruke jordvarme supplert av f.eks sol eller luft pumpe. Dersom man lar luftpumpen hente ut varme fra luften ned til ute temperatur kan man supplere med varme fra jordvarmen når jordkollektor er varmere enn luften. Da redusere man uttaket fra jorden mye ved at det ikke tappes når du har brukbar luft temperatur.

Fordelen i forhold til en ren l/v pumpe blir at COP (og levert varme mengde) holder seg bedre når utetemp faller. Det kan imidlertid godt hende man kommer like langt ved å kjøpe en litt større l/v pumpe..

Ombyggingen av en Luft/vann pumpe til også å kunne ta inn ettervarming fra markkollektor burde være ganske enkel, men jeg har ingen erfaring med dette ennå. Planlegger å gjøre noe slikt hos meg.
Signatur
   #87
 5,729     0
Ein må uansett dimensjonera kollektor for 14 dager med maks effektuttak midt på vinter og -minus mange grader, så uansett kor mykje sol du har vår og sommar, vert kollektorlengden den samme ut fra eit økoniomisk synspunkt. Ekstrakostnad med å legge meir kollktor er mindre enn det ein sparar på å sleppe å bruke el. kolble heilt til ein er oppe i maks. effektuttak.
Ein er fort opp i 400-600 m ja.

Som eg har sagt før på dette forumet, eg har til gode å sjå eit regnestykke  som gir økonomi i eit anlegg med både x/v varmepumpe og sol, langt mindre både v/v, l/v og sol:
v/v  vp. har bedre cop oppe til 10-15º luttemp. og da effektbehovet så lite i huset at dei kW som l/v produserer blir langt dyrere.

   #88
 678     Bergen     0

Som eg har sagt før på dette forumet, eg har til gode å sjå eit regnestykke  som gir økonomi i eit anlegg med både x/v varmepumpe og sol, langt mindre både v/v, l/v og sol:
v/v  vp. har bedre cop oppe til 10-15º luttemp. og da effektbehovet så lite i huset at dei kW som l/v produserer blir langt dyrere.


Tenkte egentlig ikke på flere pumper, men en varmeveksler som veksler inn varme fra markkretsen etter fordamper på en l/v pumpe når luft temperaturen faller under markkretsen. Ser for meg at dette kan gjøres for ca 5000,- i ombyggingskostnad av pumpen og at man da kan nyttiggjøre seg en mindre kolleltorkrets. Ser ut som om TS har 200 kvm plen tilgjengelig for kollektor og bor et sted hvor utetemp kan falle under det L/V pumpene produserer best i.

Kan da for kortere kuldeperioder få borehullets fordeler kombinert med markpumpens graving og luft pumpens bråk!
Alt dette til prisen av en markpumpe installasjon.

Gjennomførbart: Tror det.
Lurt: Vet ikke.


Signatur
  (trådstarter)
   #89
 528     Bærum     0
Reodor: Det var et godt tips ja. Vet heller ikke om det er lurt, men det høres jo fornuftig ut at man kan bygge ut en L/V med jordslinge.

Uansett, jeg må ta en avgjørelse på dette prosjektet nå. Jeg heller mot en L/V løsning + 3 viftekonvektorer og en akkumulator/buffer tank.

Spørsmålene jeg sitter igjen med nå er:

1. Kjent merkevare til blodpris eller rimeligere pumper satt sammen av kjente merkevarer (noe kina deler selvsagt)
2. Størrelse og type tank. Er akkumulatortank det samme som buffertank?
3. Hvem skal jeg kjøpe av?
4. Skal jeg kjøpe delene å prøve å montere alt selv (ev vannlekasje vil gå rett i hagen eller i sluket i fyrrommet) + elektriker.
5. Skal jeg velge en pumpe der vannet blir oppvarmet innendørs eller utendørs (dvs der gassen går gjennom veggen i stedenfor vann gjennom vegg) Pris spørsmål også regner jeg med..
6. Type gang på pumpen. Finnes det kun pumper med konstant temperatur med start og stopp eller finnes det pumper med variabel effekt/turtall. Tenker på slitasjen start og stopp skaper.

Skal runde av denne tråden veldig snart! Lover det:-)

Hilsen største Varmepumpe-amatøren i forumet
Signatur
  (trådstarter)
   #90
 528     Bærum     0
Når alt dette er sagt, så må jeg si at det er litt fristende å kjøpe 2 - 3 stk LG L/L på netthandelen til 7-8.000 kr stk..

Noen som vært "gærn" nok her til å ha gjort det?
Signatur