6,779
5
0
Daikin Altherma HT - L/V pumpe som produserer 80 grader turvann
38
Aust-Agder
0
Jeg ser at Daikin har kommet med en ny L/V pumpe som heter Altherma HT. Denne leverer opp til 80 grader turtemperatur. Ideelt for oss som har gammelt radiatorsystem som er beregnet på høytemperatur. Pumpa har kompressor både i utedel og innedel, noe som er ganske spesielt. jeg forstår det slik at en 11 KW pumpe med varmtvannsbereder for tappevann kommer på ca 150.000 kr pluss montering. Ganske dyrt med andre ord.
Pumpa er inverterstyrt og har ikke akkumulatortank. Er det en fordel eller ulempe mon tro?
Er det noen av forumets lesere som kjenner til Daikin og gjerne denne pumpa spesielt?
Pumpa er inverterstyrt og har ikke akkumulatortank. Er det en fordel eller ulempe mon tro?
Er det noen av forumets lesere som kjenner til Daikin og gjerne denne pumpa spesielt?
Alle varmepumper burde jobbet mot en romslig akkumulatortank. Da kunne de heller jobbet jevnt i lang tid uten allverdens inverter-teknologi og styring for å optimalisere driften. Luft-Vann varmepumper kunne f.eks også kun jobbet på dagtid i mildere temperatur og lagret varmen som behøves til natten og morgenen da kvikksølvet kryper ned til områder da varmepumpen gir dårlig effekt og virkningsgrad, eller kanskje ikke kan fungere i det hele tatt. Hadde egentlig bare behøvd Av/På.
Kort sagt: Akkumulatortank gir høyere virkningsgrad og bedre økonomi både i investering og drift. 500 liter bør være et absolutt minimum, 750 liter standarden, og ofte større for en helt optimal løsning. Dalatanken er mitt tips.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Du får vel en v/v med brønn til en sånn pris - og DEN leverer jo faktisk oppgitt effekt når du trenger det og ikke når det er +7C ute?
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Det er nettopp temparaturen som HT pumpa gir som gjør den interessant.
Dette med akkumulatortank - vil pumpa bruke mer strøm siden den ikke har akkumulatortank eller vil det ikke ha betydning? Vil det ikke bruke en del strøm i selg selv bare å ha 300-500 liter til en hver tid lagret i en akkumulatortank? (varmetap)
Men de få periodene sliter sikkert ikke ut pumpa.
De som skilter med 55 er somregel med noe tilskudd fra elkolbe på kalde dager.
Klart det lønner seg nok å ha disse på flytende kondensering(dvs. pumpa regulerer etter ute temp, og ingen shunter i systemet, det er de som sliter på pumpene. Tvinger du en luft/vann til fast kondensering(dvs. fast 55 grader) og så ettterreguleres den varmen med shuntgrupper og termostater, ja da sliter visst det meget på pumpene...
Så jeg har blitt anbefalt når jeg bygger nytt system med plan om l/v eller V/V at jeg bygger det for fytende kondensering, og stiller inn hver kurs etter kurven fra pumpa. Selv evnt. radiatorer bør dimensjoneres etter gulvarmen, så de også går på samme system...
De aller fleste luft/vann pumpene på det norske markedet er inverterstyrt, og det er derfor ikke nødvendig med lagringstank.Lagringstanker på 500 eller 750 liter er derfor galskap! Anlegg som vedfyring,pellets,og til dels solvarme er anlegg som tyrenger tanker av denne størrelsen og ofte større fordi det her er mye varme som skal overføres. Som sagt, en inverterpumpe girer seg ned og opp, så en lagringstank på 100-150 liter er i de aller fleste tilfeller mere enn nok.
Dert er ikke uten grunn at dobbelmantlede beredere til varmeog varmepumpe anlegg har ett magasin på 120 liter (Høiax DMK, OSO EP,OSO Optima EP2)