OMF
   #11
 164     Bergen     0
Jeg har lagt ut hele logikken i min blogg her på siden.

Den starter på 50 minutt, og defrost må skje på mindre enn 1 minutt for at den skal øke tiden.
Tiden tas fra ventilen snus til temperaturen har steget til 13 grader.

Siden kriteriet er så raskt som 1 minutt, så kommer nok mesteparten av temperaturen rett og slett av at man flytter trykket fra innedel til utedel!

Mvh
OMF

   #12
 217     Asker     0
Hei,
Settter pris på om du kan gi en oppdatering hvordan det går med varmepumpen/oljefyr når det er rundt null grader og minusgrader. Vil gjerne se anlegget ditt "gåbortbukser", se PM.
Jeg har selv planer om å koble til Jula VP til min pelletskjel på samme måte.

Jeg trenger å varme 300 kvm og er usikker på om jeg skal velge 6 eller 9kW. Jeg antar at 6kW er tilstrekkelig å varme boligen ved null grader utetemperatur. Det er nå minus 5 grader og pelletskjelen modulerer på 6-7kW.
Pelletskjelen kan jeg stille inn til å kjøre ved angitt utetemperatur, feks +2 grader og kaldere. Jeg ønsker å ha høyest mulig cop på VP, helst unngå avriming og heller kjøre over på pellets når det er kuldegrader. Hos meg har jeg radiatorer og de har jo en begrensning på avgitt effekt ved lave temperaturer, så da begrenser dette uansett hvor stor effekt varmepumpen kan ha.
Kommentarer?

Et spørsmål: Når varmepumpa går i avrimingsmodus, stenges da sirkulasjonspumpen i VP? Ellers vil vel varmeveksleren i VP kjøle ned ledning mot utedel? Eller tenker jeg helt feil...
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 89     Akershus     0
Hei, har vært litt av nett, men er nå på plass.

Det fungerer greit nå i kulda, men den blir alt for liten i forhold til varmebehovet mitt. Jeg har installert 1 fancoil fra Jula som nevnt i en annen tråd. Totalt har jeg ikke helt kontroll på totalt varmebehov. Jeg har en oljekjele som gir ca 25 kw. Den går innimellom for å holde temperaturen i kretsen oppe. Slik det er nå, har jeg shunten på ca 2,5. Da får jeg mellom 33 til 35 grader returtemperatur. Varmepumpa er stilt på 40 grader, den jobber da på returvannet og hever dette sammen med innblandet vann fra fyrkjelen til drøye 40 grader ut til radiatorene. Har hatt brenneren i gang siden i høst, men har nå skrudd den av og kjører el. elementet som sitter på kjelen. Dette gir 4 kw og holder temperaturen i kjelen på ca 70 grader.  Dette fungerer likt som om jeg hadde hatt oljebrenneren i gang. Har kjørt dette 1 døgn, og skal sjekke om 4 kw + varmepumpa klarer å holde 40 grader på turtemperaturen. Da får jeg en viss peiling på hvor stor pumpe jeg bør ha og hvor mye effekt jeg trenger. 6 kw pumpa er som sagt alt for liten til mitt behov. Ved 2-3 varmegrader fungerer det fint, men litt problemer ved 0 grader og fuktig luft. Da går den i avriming ofte og bruker lang tid.

Grunnen til at jeg shunter inn vann fra fyrkjelen, er at jeg kan justere dette slik at varmepumpa ikke kjører på helt full speed hele tiden, da går den lengre mellom avriming og er mer effektiv.

Er alt i alt fornøyd med Julapumpa.

Sirkpumpa stopper ikke ved avriming. Den bruker det varme vannet til avriming. Stopper du pumpa, fryser varmeveksleren til is og sprekker i løpet av noen minutter. Avriming krever energi, det henter den fra varmen som er i kretsen. Regnestykket blir likevel positivt, den gir mer effekt enn den bruker på avriming pr døgn. Det er i alle fall logikken i dette så vidt jeg har skjønt.
  (trådstarter)
   #15
 89     Akershus     0
Varmer ca 140 kvm til 20 grader og topper med vedfyring. Her er det 1 viftekonvekter, 1 stor lavtemperaturradiator og 1 gammel støpjernsradiator og 2 nye radiatorer med termostat. I tillegg holder jeg lunk i resten av huset, her er det 11 store støpjernsradiatorer uten termostat. Barnerommet varmes til 16-17 grader, ellers ligger jeg på ca 10 grader i storstua og kjelleren. Så totalt er det et stort anlegg med lange rørstrekk. Totalt areal som varmes er ca 350 kvm + et påbygg som ikke har vannbåren varme. Har elektriske varmekabler på 4 våtrom som ikke belaster varmepumpa. Som du skjønner, er ikke anlegg optimalt. Men det fungerer greit. Drømmer om å utvide anlegget til hele huset, lage vedkjel med akkumulator og varmepumpe med jordslynger. Men det blir jo temmelig dyrt på kort sikt.
   #16
 217     Asker     0
Jeg tenker i retning av 6kW LVVP hos meg. Varmer opp 310kvm i radiatorer. I løpet av dagen i dag med minus 5 grader kjøres det ut 53 grader på tur radiator.
Hvis jeg setter inn en fancoil eller to i samme krets vil øvrige radiatorer avgi mindre varme.
Jeg har regnet på pris pellets og strøm/COP og har kommet til at varmepumpen er ca. 30 prosent rimeligere å kjøre ved +5 grader og høyere. Ved -5 grader og kaldere er pellets 32 prosent rimeligere enn varmepumpen. Ser derfor at varmepumpen trolig blir 6kW hos meg, kunne kanskje brukt 7,5kW. Kan alternativt bruke en enda større VP som avgir 50-60 grader, men ved lav utetemperatur lønner det seg med pellets (53øre/kWh). Min antakelse er at kombinasjon pellet/varmepumpe 6kW gir totalt rimeligst varmekostnader. I 7-8 av 12 måneder tenker jeg at kan fyrkjelen være avslått og varmepumpen avgir aller beste COP. Jeg har regnet ut at 10 tusen kWh utelukkende må kjøres på pellets pga temperaturer under -7, det går mye energi på kalde dager.
Har gjort overslag som antyder 60/40% pellets/strøm til varme/tappevann.
Antar at du bruker mye mindre olje da du har lavere temperatur på distribusjonssystemet.
Tar gjerne en titt på anlegget ditt. Jeg har pelletskunder med tilsvarende oljefyr som er interessert i kombinasjonen.
Signatur