12,924
15
0
Energy save varmepumper + dimensjonering
169
Oslo
0
Hei,
Noen som har erfaringer med Energy Save l/v varmepumper?
www.energysave.no
De har en 6 kW og en 10 kW-modell. Har regnet ut at jeg trenger ca 4,8 kW totalt inkl varmtvann ved DUT = -12 oC.
Kommer til å supplere med litt ved.
Hva tror dere ut i fra effekt/COP vs T? 6 kW eller 10 kW? (Huset står i Nittedal).
Fordelen er at denne leverandøren også selger via rørleggere, slik at du også kan få monteringsbistand (tilkobling til varmesystem, ute- og innedel har hurtigkobling).
Ulempen er at reklamasjonsretten på 5 år ikke er mye verdt om firmaet konker. Det gjør ikke Jula...
Hva tror dere ang 6 vs 10 kW?
Effekten ved minus ti grader er nesten meningsløst lav. Men det er klart at det er billig da. Men billig er ikke alltid bra.
Om det er T ut er lik minus 12 grader så gir det det Delta T på 35 grader.
Men nok om det, om du trenger 4,8 kW ved minus 12 grader ute så er det svært lite energibehov og da begynner det ble lite sannsynlig at du vil kunne spare inn å sette inn en varmepumpe.
I utgangspunktet bør varmepumpa ha en høyere effekt enn det du trenger for å holde huset varmt når det er på det kaldeste av hva det blir der du bor. I Nittedal blir det etter min erfaring vesentlig kaldere enn minus 12 grader. Og hva er årsmiddel COP for den varmepumpa. En COP på 4,6 ved pluss 7 er for svakt. I dag gir gode varmepumper en COP ved pluss 7 på godt over 6. 6,3 til 6,5 og en årsmiddel på 4,5.
Om en da har en COP max på 4,6 så er kanskje årsmiddelCOP helt nede på 2.5-2,7 og da er innsparingen for en bolig med ditt behov uhyre liten. Mest sannsynlig vil du ikke klare spare inn selv en billig varmepumpe. I følge Sintef var det også enormt med kostnader og problemer med særlig de rimelige modellene. Og det ødelegger for inntjeningsmuligheten.
Hva bruker du i året i strøm totalt i boligen og hvor mange kvm er den på?
Det stemmer sikkert. Men plottar du COP som funksjon av T for desse (sånn det er gjort ovanfor), så får du ein knekk ved +2, og ser at målinga ved +7 ligg over "tendensen" for dei lågare temperaturane. Det kjem av at ein del produsentar styrer "100% kompressoreffekt" slik at denne er mindre ved +7 enn ved lågare temperaturar. Og det igjen gjev flottare tal ved +7C. Skilnaden for -7 og -15 er mindre (men kan vere viktig nok gjennom ein kald vinter).
3-4 kW ved -15 C høyrest unekteleg litt lite ut, iallfall om du ikkje har nytt hus.
Ser det har kommet inn noen innlegg uten at jeg har fanget det opp.
Ja, cop'en kan ikke konkurrere med dyrere pumper. Man får hva man betaler for. 6 kW-modellen koster rundt 26 kNOK og 10 kW 37 kNOK (for ute og innedel).
Kan legge til at jeg kommer til å installere ovn med vannmantel slik at man kan spe på i de kaldeste periodene. Vurderer også å hekte på et solfangerannlegg (vakum). Alt kobles inn på samme multifunksjonstank.
Huset er TEK10 og rundt 165 m2 + kjeller.
Hvis jeg regner eks kjeller er effektbehovet:
-20 oC 5,4 kW
-15 oC 4,7 kW
-10 oC 4,0 kW
-5 oC 3,3 kW
0 oC 2,6 kW
7 oC 1,6 kW
Varmtvann på 420 kWh/måned er tatt med.
Klarer jeg meg med 6 kW-modellen hvis man legger opp til aktiv vedfyring og solfanger?
Tar gjerne i mot tips til alternativer som kan kobles til en flerbrukstank via varmeveksler.
Takker :)
Bortimot alle pumper idag har 410a som varmebærer - og - det er ikke SÅ store forskjelle på hva som er fysisk mulig (men betydelige forskjelle på hvor mye en kan investere i PR - og selvsagt det når man skal forsvare at selge en pumpe til vel over 100000).
Eg har Tek1930 hus (etterisolert) på ca. 130m² i ein vestlandsfjord med denne 6kW pumpa, den klarer seg greit ned til -10ºC, ved -15ºC slår el. kolben seg inn av og til.
Eg sparar over 5000kWh i året, og når pumpa kosta 26000 er den tilbakebetalt på rundt 5 år.
Om COP ikkje er den aller beste, har denne pumpa for meg iallefall den desidert beste driftsøkonomien av dei pumpene eg vurderte.
Effektbehovet mitt har eg ikkje rekna ut nøyaktig, tipper det men ligg rundt 4 kW ved -15ºC.
Før dimensjonerte ein varmepumper til 60% av maks. behov, da dekka dei 95% av årsbehovet, og og eg meiner dette er fornuftig også i dag når det gjeld l/v varmepumper.