(trådstarter)
   #21
 17     0
Har nå testet litt med senking av temperaturen på den vannbårne gulvvarmen.
Satt ned oljefyren så tur-vannet inn i huset lå på rundt 40C.
Satt også ned varmekurven på gulvvarmen ned til 1 fra 4, noe som tilsvarer en senkning på ca 10-12 grader.
Har da latt Daikin L/L få lage mellom 22-23C i overetasjen og den har brukt ca 60kWh på 10 dager.
Utetemperatur har variert fra +5C til -5C.
Må si dette virker lovende og jeg tror den vil hjelpe til godt når det blir kaldere ute.

Vurderer en løsning med Luft/Vann til vannbåren varme og en Panasonic DHW avtrekksvarmepumpe for å ta seg av varmtvannet og ventilasjonen. Den skal ha egen justering for ventilasjon og er lagd for å tåle høy fuktighet. Planen var da å benytte den til avfukting og ventilering av badene og bassengrommet som sårt trenger litt bedre lufting.

Har tilgang til Panasonic proffverktøy og lekt litt med simuleringer av forskjellige L/V.

Så et spørsmål:
I og med at jeg trenger oppvarming av basseng året rundt, vil det lønne seg å gå for 2 mindre 5 eller 6kW pumper og stoppe den ene på sommeren når jeg ikke trenger gulvvarmen?
Tenkte å sette denne opp med mulighet for å varme basseng og bassengrom og kanskje en viftekonvektor nede i underetasjen, så den avlaster godt på vinteren også. Dette for å slippe å ha en monster L/V stå og gå hele sommeren som bruker mer strøm.
Siden jeg har en L/L oppe i overetasjen, vil jeg kanskje kunne forlenge den varme tiden med noen måneder før jeg trenger gulvvarmen?

Vurderer Panasonic Aquarea hele veien, da disse er godkjent ned til -27 på alle modeller og mange av de har full effekt ned til -15C. OK priset også.
Noen som har noen synspunkter på disse?

Med et forbruk på ca 46000Kwh vil jeg da dekke opp varmebehovet på denne måten:

2x L/V på 5kW = 10kW
1x L/L på 9kW
1x DHW på ca 3kW til varmtvann

Blir vel litt overkill dette, men jeg bør da også kunne drive huset hvis en av pumpene ikke virker og ha litt redundans?

   #22
 122     0
Det har snart gått et par år så forhåpentligvis har du fått alt på stell og er godt fornøyd. Kanskje du kunne gi en liten oppdatering på hvordan opplegget ble til slutt?
Ble det til at du installerte miniventilasjon på bassengrommet og fungerte det greit?
  (trådstarter)
   #23
 17     1
Kanskje greit med en liten oppdatering ja Smile

Prosjektet er ikke helt i havn kan man si, men jeg har fått inn en Panasonic 12kW monoblock oppe ved garasjen som erstatning for oljefyren.
Oljefyren er demontert selv og kjørt bort 2000 liter glykolholdig væske som var i systemet. Kostet meg rundt 9000,- for alt med sanering av tank som jeg leverte selv.

Har gravd opp ny kulvert fra garasjen og ned til huset og lagt inn nye Uponor Ecoflex 2x40mm.

Fjernet masse unødvendige rør i kjelleren og installert alt selv, kontrollert av rørlegger.

Kjører direkte fra monoblokk til 2 viftekonvektorer i garasjen, vannbåren gulvvarme på ca 230kvm, en viftekonvektor i trappen ned til kjeller og konstant vannbåren varme på en platting utenfor huset og i trappen opp til garasjen når det er rundt 3 grader og lavere.

Den gamle avtrekksvarmepumpen er degradert til varmtvannsbereder og bassenget varmes med varmekolbe inntil videre.

Planen blir å få inn en Comfortzone EX50 som vil kunne ta bassenget og huset, samt varmtvann fra mars til november, og "spe" på med den lille 12kW monoblokken om vinteren. Comfortzone tar da overetasjen, viftekonvektor inne og Monoblokken tar underetasjen som er et tregt system med betong, viftekonvektorer i garasjen og varmen i platting/trapp ute.

Det blir litt feil å bruke monoblokken bare på vinteren, men ideen er å få inn varmen fra bassengrommet (30-31 grader) rett i avtrekksvarmepumpen og den vil da ha en meget lett oppgave med å ta de delene med "høy" varme og monoblokken tar lavvarme i betongen om vinteren.
Jeg har da et forholdsvis gunstig system (sluttsum 170-180.000,-) som faktisk vil fungere hver for seg hvis en av de går i stykker. Ble litt krise i 2016 da varmepumpen konket ut i -24 grader og et hus uten panelovner....

Totalforbruket på varme til 225 kvm(23 grader i stuen), 15 grader i en garasje på 40kvm, varme i trapper og platting ute ble ca 11.900 kWt pr år. Må si meg fornøyd med det i første forsøk.

Ellers så har jeg fått opp et loggesystem for å ha litt track på hva som skjer: http://www.e-logger.se/pub?Mor10

Bare spør ivei hvis det er noe jeg kan utdype.
   #24
 122     0
Spennende! Da har det skjedd en hel del og ut ifra statistikken din ser det ut som at du har fått bassenget godt og varmt både i vann og luft.

Luftfuktigheten ser jo også bra ut, er det bare avfukter du har nå eller har du også montert noen form for ventilasjon? (Du nevnte 2 x Twinfresh som en mulighet for et par år siden)...?

  (trådstarter)
   #25
 17     0
Det er fortsatt bare avfukteren som går, samt den lille Flexitviften som blåser all godvarmen rett ut i intet.

Må få tak i et nytt støvfilter til den - noen som vet hvor man får tak i sånne svarte filter som kan støvsuges/vaskes?
Brukes også til varmepumpen og den ene Twinfresh jeg har på soverommet, så tenkte å kjøpe større flak og kappe til selv.

Ellers så har jeg satt opp en utebod vi hadde med oss fra forrige hus, bygd om innerste delen av garasjen der oljefyren stod til verksted, samt bygd en platting på 40kvm med Kebony og steinheller i mønster med en liten sommerstue på 16kvm oppå.

Så det har jo skjedd litt siden sist Smile