1,066    2    0  

Fordel med monoblokk kontra splitsystem for luft/vann varmepumpe

 13     0
Hei.

Vi skal I løpet av 2017 innstalere en luft/vann varmepumpe.

Vi har pr dato ca 170m2 med gulvarme fordelt på 3 etasjer., som vil øke med ca 100m2 til når alt I alle 3 etasjene er innredet. Høsten 2016 kjøpte vi en Oso dobbelmantlet breeder EPC 300 på 9kw som vi I dag bruker som oppvarmingskilde til gulvene våre. Det fungerer kjempegreit, men det går jo mye strøm og en varmepumpe vil trolig være med på å senke denne kostnaden, selv om noe av gevinsten vil taes ut I økt komfor. Vi bor foresten I Sør-Rogaland, trolig med en av landets høyeste årsvarmefaktor.

Jeg ser det er I hovedsak 2 forskjellige systemer som leveres, enten pumpe som er monoblokk der vannet går helt ut til pumpen eller et splitsystem med gass inn I huset og varmevekser over til vann der.

Jeg klarer ikke helt å se fordelene/ulempene ved å bruke det ene eller andre systemet. Med monoblokk er det kun vannledninger direkte ut I pumpen , rimelig enkelt ville jeg tro, eller? Mens med splittsystem så må man forholde seg til både gass og vann inne I huset.

Jeg snakket med, på telefon, en serviceman hos OSO I går og han snakket varmt om split-system, han mente de hadde bedre virkningsgrad, uten at jeg helt forstod hvorfor? Stemmer denne påstanden?

Når vi først skal innvistere I en varmepumpe så vil vi jo kjøpe den som vil passer oss og vårt behov/situasjon best. Er det noen som har sysnspunkter for hva som er fordelene/ulemper med å bruke en monoblokk vs et split-system. Er det evt noen som har et konkret merke/type varmepumpe å anbefale, en som er driftsikker og gir høy virkningsgrad I området fra -7'C til +7'C, da det er dette temperaturområdet vi har mest av om vinteren, I natt var det dog, -9,5'C, men det er svært kaldt hos oss. Tror ikke det har vært under -15'C en eneste gang de siste 5 årene..........

   #1
 48     0
Hei,

Fordelen med monoblock, er at det ikke er noen kuldeteknisk montasje, da alt er ferdig koblet i utedelen. Det er da mer ett "rørleggerprodukt". Bakdelen er at man må ha større rør ut til utedel, og at utedelen i enkelte tilfeller bør frostsikres, enten med varmeveksler eller med glykol på hele varmeanlegget. Splitsystem er da med veksleren (gass/varmeanlegg) i en innedel. Dette krever kjøleteknisk montasje, men man slipper da faren for frost i utedel som man har på en monoblock.

I forhold til virkningsgrad er det ikke store forskjeller, men man vil få ett lite tap over vekslere (frostsikring) på en monoblock.

Håper dette var til hjelp, og kontakt gjerne en av våre forhandlere i området for mer informasjon.

Signatur
KE
   #2
 3,673     Hordaland     0
Du bør iallefall ta anbefallinger fra lokale forhandlere med en klype salt, hvis de skal utføre jobben ønsker de en enkel jobb, det gir mest penger i forhold til innsats. Lokale selgere vil dermed gjerne anbefalle monoblokk. Spør man en kjøletekniker blir svaret ett annet. Jeg hadde gått for splitløsning hadde det ikke vert for at det ble bergvarme på meg...