632    6    3  

Hvordan koble/integrere en 12kW luft-vann varmepumpe med et gulvvarmesystem med elektrokjele?

 3     0
Da jeg bygget huset mitt i 1980 la jeg inn vannbasert gulvvarme og tenkte at jeg skulle installere en varmepumpe (eller solfanger) når prisforholdet mellom strøm og varmepumpe var blitt slik at det lønte seg.

Jeg gikk ut fra at varmepumper ville bli billigere over tid, og det stemte jo, ihvertfall relativt sett. Men jeg tok feil da jeg antok at strømprisene ville stige mye. Og det ville ha vært nærmest en utenkelig morsom spøk hvis noen hadde sagt til meg at det ville ta 40 år før jeg koblet en varmepumpe til anlegget og at den varmepumpen ville være bygget i Folkerepublikken Kina. 

Men nå har jeg altså kjøpt en 12 kW varmepumpe og skal koble den sammen med det eksisterende gulvvarmeanlegget. 

Jeg må forresten berømme ASEA for å bygge skikkelig gode elektrokjeler. Den R12 kjelen (Lillebror) fra 1980 med tre elementer med hver sin termostat har vært fantastisk driftsikker. Den har vært stoppet hver sommer, slått på igjen hver vinter og har virket uten ett eneste driftsproblem og med null vedlikehold i alle disse 40 årene. Og den virker fortsatt helt fint. Så jeg tenker å beholde det eksisterende anlegget uten å gjøre noe med det, og så koble til den nye luft-vann varmepumpen via en varmeveksler slik at den kan virke som en helt separat krets. Jeg regner ikke med at varmepumpen kommer til å bli like driftssikker som R12 har vært. 

Dessuten ønsker jeg å kunne bruke varmepumpen til å varme opp et utendørs boblebad om sommeren. Jeg kom over to pent brukte vann-vann varmevekslere på finn.no som jeg tenker bruke for å holde kretsene separate.

Og så er jeg i tvil om det er en god idé å også legge en egen krets for å forvarme inngående forbruksvann til en eksisterende, nyere OSO varmtvannsbereder.

Jeg ønsker å ha en forholdsvis driftssikker løsning som samlet sett har en fornuftig lønnsomhet og tilbakebetalingstid. Jeg har laget en skisse av anlegget vedlagt.

Er det noen som har erfaring med et lignende prosjekt og har tips til hvordan jeg bør designe systemet og hvilke tabber jeg spesielt bør tenke på å unngå i forbindelse med tilkoblingen/integrasjonen av den nye varmepumpen til det eksisterende anlegget? 
Jeg tar også gjerne imot anbefalinger til produkter/komponenter.


   #1
 5,729     1
Eg ville koblet vp. & elektkrokjel sammen; vp. bør iallefall ikkje kjøres gjennom varmeveksler før guvvarme da temperaturfall i varmeveklsler gjer dårligere COP (vp. må kjøre på høgare temp.). For elektrokjelen betyr ikkje det noko, den har COP 1 uansett Smile
Antar det er termostat på elektrokjelen, denne kan kanskje fungere som automatisk backup viss varmepumpe slutter å virke men med utetemperaturkompensering som sikkert vp. har er det ikkje så lett å stille inn så kanskje enklest å styre elektrokjelen manuelt. Ein del pumper kan styre ekstern el. kolbe om ikkje pumpa klarer å levere nok; det kan være beste automatiske løysinga.

Og hatt forvarming på vv. bereder naturligvis.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk for godt råd. Jeg kan se at det kan være bedre å kjøre direkte fra varmepumpen inn på gulvvarmeanlegget ja. Det er termostat på elektrokjelen ja, og jeg hadde tenkt på at det kan være behov for tilleggsvarme fra elektrokjelen på ekstra kalde dager, men de er så sjeldne at det er helt OK å styre det manuelt. Hva er en praktisk måte å koble forvarming på vv. berederen? En liten buffertank i tillegg til varmeveksleren på røret for inngående vann til berederen?
   #3
 5,729     1
Er det mulighet for egen vv. produksjon på vp. bruker du buffertank eller vv. tank med spiral (daer det inngang for egen temp. føler for denne tanken),
ellers ville eg brukt kun varmeveksler rett etter vp. , ein har jo eit bra magasin i gulvvarmeanlegget.
   #4
 25,066     Akershus     1
Er det noen akkumulatortank i systemet i dag? Er vannrørene støpt ned i betonggulv, eller lagt i lettgulv?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Hei, (beklager sent svar), nei det er ingen akkumulatortank og ja, vannrørene er støpt ned i betonggulv.