#41
 2,326     Trondheim     0
Men, hva er set-temperatur? Om du setter den på maks, vil ikke pumpen da gire opp om det er så at det er stort gap mellom faktisk og ønsket temperatur, vil den ikke da "gi på"?
Signatur

  (trådstarter)
   #42
 44     0
Selv om jeg har set temp på feks 41 og vann temp er 30, så gir den ikke noe mer. Den holder seg til speed limiten.
   #43
 2,326     Trondheim     0
Frekvensjusteringen er nok også for å kompensere maks effektforbruk mot reelt behov. Normalt gåt varmebehovet ned med økende utetemp. COP går opp med redusert dellast.
Tenker du kan prøve å jukse føler, for virker som den tar vell hardt i med reduksjon av turtall.
Signatur
  (trådstarter)
   #44
 44     0
Fått koblet inn en motstand på 13000 ohm nå istedenfor ambient temp sensor, tilsvarer etter mine beregninger ca 4,5 grader. Kompressor går rett opp i maks ved start, strømforbruk ca 1600w men svært skuffende output, ca 4400-4500 watt. Utetemp ca 19 grader.

COP på 2,75 er ganske skuffende må jeg si. Før jeg satt inn motstanden så var forbruket på 750w ca, og output 3000-3200 som gir en COP på over 4.

Enten så må det være noe galt med pumpa eller oppsettet mitt, eller så er rett og slett pumpa ikke kraftig nok til å gi de 6000w som den skryter av. Alt bør jo ligge tilrette for å nå 6000w når det er såpass varmt ute.

   #45
 2,326     Trondheim     0
Se der ja. COP går ned med økt input, normal. To fysiske årsaker, underkjøling blir for lav. Hva er temperatur på vannet inn og ut av veksler? Er det for "varmt" inn så får du for høy temp i væskefasen av kjølemediet. De billigste varmepumpene har fast struping med kapillarrør, mens de beste har elektronisk styrt strupeventil. Dette gjør at det er mulig å optimalisere strupingen under alle driftsforhold og det gir høyere effektfaktor. Denne er nok med kapillarrør, og det begrenser hvor mye en kan trykke gjennom av kjølemediet og ha av flow i kretsløpet.
Beste er om kjølemediet til fordamper holder omlag 35. For å få til det må du inn med vann som er 30 eller lavere tenker jeg.
Signatur
  (trådstarter)
   #46
 44     0
Turtemp fra pumpa, altså før varmeveksler er per nå 38,1 grader. Retur, etter varmeveksler og rett før pumpa er 35,1. Ca 1400 liter i timen med vannpumpa på maks.

Etter at jeg isolert temp føleren på tur siden, så leser jeg av 4900-5200 watt, så litt av feilen var mitt oppsett. Men likevel 5200 er 800 watt under hva jeg hadde håpet på. Mulig den hadde klart 6000 watt ved lavere tur temperatur da.

Det må være såpass varmt nå for å få overført til bassenget som ligger på 29 nå, set-temp 32. På bassengsiden så er da temp før veksler 29 og temp etter veksler 34. Jeg får ikke økt flowen her noe mer.

For å få høyere effekt så måtte jeg hatt større flow på begge kretsene sannsynligvis da.
   #47
 2,326     Trondheim     0
Pumpen er nok innafor den ja. Monterte effektmåler på¨solvarmen min i dag etter å fått i batteri i den igjen, og det har mye å si at temperaturføler som ligger utenpå røret er godt isolert merket jeg.
Signatur

  (trådstarter)
   #48
 44     0
Vel å merke etter modifisering, så får jeg nesten lovt effekt med mitt oppsett. Før modifisering så er det 50%+ av lovt effekt.
   #49
 2,326     Trondheim     0
Kan og tyde på at den er optimert på effektivitet, da den styres som konstant effekt ut. Det er nok ikke slik som jeg først hevdet, at det er en sikring mot overoppheting. Til der virker ikke kompressor å være stor nok til.
Den styres på noe rundt 4 kW som maks. Oppvarmingsbehov avtar jo med utetemperatur, så da optimeres trolig for effektivtet i stedet å de lar den gå mer og mer på dellast.
Litt må en "betale" for at den er billigere enn andre.
Signatur
  (trådstarter)
   #50
 44     0
Tenker prøve litt ut med forskjellige motstander og simulere varmere utetemperatur, og se om jeg finner et nivå jeg som både gir meg god COP og god effekt. Kan jeg få COP på over 3,5 og over 4000w effekt så skal jeg være fornøyd.

Innser at Jula pumpen fungerer greit, value for money er bra. Blir også spennende å måle effekten jeg får utover høsten og vinteren.