#21
 3,593     0
Investeringen i bergvarme er uansett det flerdobbelte av en luftpumpe.

Forskjellen i strømregning mellom bergvarme og luftvarme kommer vel best fram på Tynset eller tilsvarende strøk, i fimbulvintre med tretti blå. Da blir virkningsgraden til ei luftpumpe betydelig svekket, mens bergpumpa holder koken uten å bry seg mye om de blå.

Moderne luftpumper klarer seg imponerende godt ved "normale" vintertemperaturer. Langs kysten i Sør-Norge driller du ikke varmebrønn for å spare inn kostnadene. Men ikke se bort fra at TS her spør om luft-til-vann varmepumpe. De er betydelig dyrere enn LL-typene. Nå bygger TS nytt, og da er ikke merkostnaden ved VBV spesielt stor (selv om den er over null!).

Der luft-luft kommer suverent mye bedre ut i kongelige spørsmål er der du kjøper en fjorten-på-dusinet løsning med vorte på utsiden av huset og en bråkete vindmaskin i stua (jada, det var en ikke helt verdinøytral beskrivelse Smile) sammenliget med å måtte legge nye golv i alle oppholdsrom og frese seg ned gjenom hundre meter løsmasser.

Med bergvarme fra brønn (alternativt: jordvarme) med VBV slipper du både hus-vorta og stue-vorta, det er vindstille og støyfritt, og golvet er lunt og behagelig. Estimert levetid på pumpe og VBV-installasjon er som regel langt høyere enn for en femten tusen kroners luftpumpe. Bottom line: Bergvarme hvis du har råd - uansett strømpriser. Luftpumpe hvis du bor ved kysten og vil ha større andel av lønna di tilgjengelig for andre typer forbruk.

For TS er alternativet midt imellom, med VBV uansett, men med husvorte, og et-sted-imellom pris.
Det kunne jo være interessant å få høre hva TS endte opp med. Til sommeren er jo denne tråden fem år gammel, så jeg antar at huset begynner å bli innkjørt nå!

Og hvis de ble bergvarme: Hva kom brønnen på? Å si helt generelt at "Et borehull koster så-og-så mange tusen" er som å spørre hvor lang en strikk er!

KE
   #22
 3,674     Hordaland     0
Og hvis de ble bergvarme: Hva kom brønnen på? Å si helt generelt at "Et borehull koster så-og-så mange tusen" er som å spørre hvor lang en strikk er!

Siden jeg bor i Bergen vet jeg noenlunde hva det koster å etablere borehull her. Nå er det 6 år siden jeg fikk boret men la oss si at prisen er cirka 100k for 200m borrehull inkludert kollektor, væske, rør inn til boligen og sveising av rør. Da er ikke graving inkludert. I Bergen holder det normalt sett med ett foringsrør da man er rett på fjellet med det samme. Borrehull ordner man selv med Vestnorsk Brønnboring, men innhent gjerne tilbud på varmepumpe før man setter i gang å borre.
   #23
 409     0
År2020. 65000 for 214m brønn , kollektor, væske , 6m foringsrør, isolerte rør inn til teknisk rom. Graving kom utenom.
Sveiste rørkoblingene selv.
Stavanger.
   #24
 3,593     0
Har du bygget ditt hus på fjell? (slik skriften sier du bør Smile ...)

I forhold til andre tall jeg har sett, har du kommet godt ut av det. Boring i løsmasser er adskillig mer kostbart enn i fjell (grunnet behovet for avstiving). Som hovedregel er fjell det billigste, så du overrasker ikke om du forteller at huset står rett på fjellet.
   #25
 409     0
Nei er ikke bygget på fjell. Derav 6m foringsrør .
Fikk nok en god pris da avtalen med brønnborerfirma var at de skulle ta det når det passet for de /hadde ledig tid.
Knallhard morenemasse eller hva de kalte det , var visst ikke noe stress sa de.
KE
   #26
 3,674     Hordaland     0
Nei er ikke bygget på fjell. Derav 6m foringsrør .

6 meter er jo ingenting. Alle har foringsrør i starten for at ikke fjellet rundt hullet skal sprekke og for at man skal kunne tette hullet. Vil anbefalle alle som borer om å sjekke hvor langt ned det er til grunnvannet, en hyssing og en plastflaske holder. Men vent noen dager med å måle. Setter de kollektoren med en gang blir det vanskelig å måle.
Det er mulig å tette øverste delen av brønnen så man får kontakt mellom rør og berget, da øker man ytelsen til brønnen, dette kan også gjøres i ettertid (flytende lecakuler først, deretter mørtel+vann). Jeg glemte at jeg har fyllt dette cirka 30 meter så prisen uten er nok noen tusenlapper mindre enn det jeg antok. 95.000,- kanskje.