2 343    60    0  

Luft vann pumpe jobbe mot lav temperatur

 56     Stord     0

Eg pøver og legge dette innlegget ut i dette underforumet. og håpar på bere respons her.


Eg bur på vestlandet og har kjøpt meg ein gamal butikk fra 1972.
Huset har 1. og 2. etage ingen ting under bakken, 1. etagen er utvendig vegg 25cm leca. 1. etage er ca 160m2 og 2. etage 130m2, 1. etage er noko mindre areal etter rom inndeling. eg har og laga ei luftespalte mellom lecavegg og innervegg på ca 10cm. 2. etage har ein altan på ca 30m2 som vert tak i 1. etage. gulvet i 1. etage er 50mm betong 50mm isopor 50mm armet betong, så har eg kagt ned Roth sin systemplater/knotteplater, dei har 24mm eps pluss knotter total byggehøyde plater 50mm. Med bru av desse platene står ein fritt til og velge leggemønster pluss at ein får litt ekstra isolasjon. Eg har lagt 20mm roth rør i senglehus, cc mellom 50mm-100mm. håpar eg klarer meg med 24 kurser. Eg ønsker ingen shunt i utgangspungtet ingen solonoidventiler eller termostater kun utekompensert. dette medfører at pumpa må jobbe mot ein veldigt lav turtemp. så lenge eg velger ei sjølvregulerande gulvvarmeløyssning øsker eg ein returtemperatur på 22-24 grader. Satser på tur temperatur ikke skal vera mei enn ca to grader høgare. Har blitt anbefalt Vaillant pumpe Bosh pumpe og pumpe fra Bettum. Eg har vert borti ei vv Alpha innotec pumpe som eg likte godt for ein del år sidan, men dette er ei pumpe som nesten ingen har hørt om.
Er det nokon på forumet som har eit system som kjører mot turtemperaturer ned mot 25 grader?
Luft vann pumpe jobbe mot lav temperatur - ferdig lagt vbv 156.JPG - Stord :)

  (trådstarter)
   #1
 56     Stord     0
Er det ingen som kjører pumpa mot ein lav turtemp? Det vil øke cop med 10 til 25% hvis ein kjører mot 25-27 grader
Er de ingen her som har lagt 10-12 meter 20mm rør pr m2?
Er det ingen som har erfaring fra sjølvregulerande gulv med kun utekompensasjon?

   #2
 10 013     Akershus     0
Selv om jeg la tettere enn "anbefalt", skulle jeg ønske jeg la såpass tett som du har gjort da jeg støpte ned gulvvarme her. Det er ganske stort avvik mellom temperatur på vannet, og overflatetemperatur på betongen. Jeg tror nok det ville vært bedre med tettere rør.

Pga. viftekonvektor, har jeg minimum turtemperatur 35C, og termostatstyring. Det fungerer egentlig helt fint, men ville ikke vært optimalt om kilden var varmepumpe.

Selvregulerende gulv?
Signatur
   #3
 1 285     Norge     0
Hei. Skal du utnytte det med å kjøre lav turtemp samtidig som du øker cop, så må du kjøre med en inverterpumpe.
Du har lite isolasjon i gulv så du må regne med at du får ett unødvendig høyt strømforbruk.
Gulvet ditt blir varmt og det er fordi du har isolert dårlig. Hva har du i veggene?
Dårligere isolert, betyr høyere gulvtemp. og høyere turtemp.
Uansett smart å legge så tett.
  (trådstarter)
   #4
 56     Stord     0
Selvregulerende: eg meiner at ved og kjøre ein tur temperatur som er lav nok så vil effekten fra gulvvarme opphøre. ex når romtemp er 23 grader og tur 25 retur 22-23 så vil delta mellom rom og gulvvarme bli så liten at effekten blir lik null ein treng då ikkje solonoidventiler som er termostatstyrt.
Dårleg isolert: kunne nok vert bedre eg har 80mm støyp så 80mm isopor så 80mm armert støyp så 25mm roth systemplater med overdekking på ca 15mm
Hva har du i veggene: I 1.etage er 300mm leca 100mm lufterom 100mm isolasjon.
I 2. etage vindtetting k-09 viduer eller bedre 100-150mm isolasjon, mot kaldloft er det 300mm isoasjon
Gulvet vert varmt grunna dårleg isolasjon:? gulvet mitt skal ikkje verta varmt er planen det skal vera sjølvreguelerande ut fra ein ønska romtemperatur. der me ønsker lavere temp vert flow stilt ned.
   #5
 1 285     Norge     0
Du har nok missforstått litt nå. Du har 10 cm isolasjon i vegg, Og ca 8cm i gulv. Dagens norm er vel 25 cm i gulv og 20 i vegg.
Grunnen til at du får en høy temp. på gulv er at du har ett dårlig isolert 1 etg. Gulvet er varmovnen og når energibehovet øker vil ovnen(gulvet) måtte bli varmere for å holde rom temp.
Jeg trur du tenker på manuelle systemer, der det sitter en prosjektør som beregner energibehov til hvert enkelt rom, og så justerer man utifra lengde osv en presatt flow. Men disse systemene må også utekompenseres.
Hvordan har du tenkt til å tilføre ekstra/mer energi med en fast turtemp på 25?

Du bør absolutt isolere bedre før du støper gulv. Fyll de 10 cm mellom leca og innervegg med isolasjon og mints 10 cm mer i gulv. Hvis etasjen er over grunnen så vil du få mange minusgrader inn langs ytterveggenes gulv.
  (trådstarter)
   #6
 56     Stord     0
Grunnen til og ha så lav varme er at eg vil ha minst mulig krypvarme nedover og øke cop ,stilleståande luft er vel isolasjon? gulvene er ferdigt støpt ca 1-1,5 cm overstøp og alle rørerene er lagt (2300 meter ) pumpa er ikkje kjøp , men det vert ei inverterpumpe av eit slag. eg har bestilt ein varmekolbe på seks kw for og sjå om det er nok, det har ikkje vert varme i gulvene enda.
Ved pristilbud på varmepumper har eg fått med fleire energiberegninger for huset. Dei meiner fra 5-8kw ink varme av varmtvann. Isolasjon i gulv skulle vel bli 10,5 cm roth sine systemplater er xps så dei 25mm skulle vel erstatte 50mm isopor. gulvene mine er ikkje varme enda og skal forhåpentleg ikkje verta varme. ingen fast temperatur den er utekompenset. Eg er egen prosjektør for heile anlegget og skal og innregulere hver kurs sjøl. huset er fra 72 så er vel ikkje noko poeng og snakke om dagens krav. det posetive er at eg ikkje har eit ventilasjoinssystem med gjenvinning som ikkje er i nærheten av hva di sier kanskje 75% men mest vanleg er vel 65-70. Dette er eit tap eg slepp. Eg har jobba mykje med ventilasjon og ser at reklame ikkje stemmer på gjenvinninga.
HSt
   #7
 16 480     Sørum     0
Du trenger vel ikke 3 lag med støp ? Få inn mer isolasjon i stedet. Det er som de skriver over har du mye varmetap må temperaturen i røren opp til over 30C. (Så litt sent siste mld om at rør er lagt, du må beregne en turtemp på 32C tipper jeg)

   #8
 10 013     Akershus     0
Luft blir ikke stillestående når det er en spalte. Da beveger dren seg, og isolerer ikke allverden bra. Utfra min erfaring med gulvvarme i gammelt hus, tror jeg ikke du vil komme langt med så lav turtemperatur. Jeg skjønner ønsket, og har jobbet mot det samme selv også, men erfaring viser at det må høyere temperatur til, i hvert fall her hos meg. Har 18 cm isolasjon i gulvet, og veggene i kjelleren har 10 (over bakken) og 15 (under bakken) cm isolasjon utvendig + 7 cm mineralull innvendig. 3- lags vinduer.
Signatur
   #9
 1 285     Norge     0
Som Frodes skriver , så er isolasjon= stillestående luft. Åpen spalte vil lufta sirkulere og du får kondens problemer.
Du må uansett ha lufting(hvis det skal være mennesker der da). Om du vil forvarme denne er din sak.
  (trådstarter)
   #10
 56     Stord     0
Hst: to lag + isopor i gulvet er støpt i 72. ett lag xps pluss overstøp ca 1-1,5 cm og rør er nytt
Bluesman: ventilasjon er bra,missforstå meg rett men "krava sier ca 100000 l/t" for ein familije på 4 + luftmengd matrial ca 1-2,5 l/s. dette er tala som mange dimensjonerer etter og det er mykje meir enn ein treng.
Frodes: meget interesant. Hvor stor cc har du på røra, er det reint vaten i sløyfene dine eller ein mix eks glykol? hvor lav temperatur på sløyfene kjører du ved 2-5 grader ute? har du aktuatorer på sløyfene dine?
Eg tar ein titt på på tidligere ting du har gjort. kjem sikkert til og spørja om fleire ting