12,531    22    1  

Luft-Vann Varmepumpe: Systemforslag gulvvarme og bassengvarme

 2,435     Hordaland     0
Heisann!

Har trålet litt igjennom boligforumet her nå en stund, og sett at det er mange her inne med god erfaring og kompetanse innen varmeteknikk. Håper noen kan komme med gode tilbakemeldinger i tråden her.

Vi planlegger bygging av bolig til neste år, i en moderne stilart med saltak, ikke helt firkanta funkis pga reguleringsbestemmelser. Grunnflaten blir ca 215kvm gulvareal (inkl 35kvm garasje), med en loftsetasje på ca 60kvm. På hovedplanet blir det lagt flisgulv i alle rom, inkl soverom, bad, kjøkken, stue. Vi har hund, og små barn, og ønsker at gulvet skal vare i mange år, og har derfor valgt å basere oss på et flislagt gulv på hele hovedplanet.

På hovedplanet blir det vannbåren varme i alle gulv (ca 170kvm), pluss et bad i loftsetasjen (ca 10kvm). Vi har med det behov for oppvarming av varmeslyngene hele året siden vi har fliser på alle gulv, som ligger rett på grunnplaten som er støpt i betong.

Vi vil ha et tett hus, med godt inneklima, og går med det for balansert ventilasjon. Her vil vi igjen basere oss på varmebatteri med vannbåren varme.

Utendørs vil vi etter hvert bygge et badebasseng, og vil ha mulighet til å varme opp dette med en varmepumpe når vi ønsker det. Tanken her er enten å knytte bassenget sammen med husets varmesystem, eller å la dette være to helt separate anlegg (ikke bestemt, åpen for forslag).

Vi har og 2 store bad i huset, dusj i garasjen for å spyle hunden og barneklær, og mulig det blir innendørs boblebad (vurderes sterkt), og vi ønsker oss derfor en god buffer med tappevann på 200 eller 300 liter.

Huset blir liggende midt i et byggefelt på en liten tomt, og det blir derfor uaktuelt for vår del med pellets. Gasskjele er vurdert, men jeg tror det blir uaktuelt i dette huset. Brønnborring er en mulighet, men jeg tror vi kommer til å gå for en ren L/V varmepumpe og el-kjel siden vi baserer oss på et passivhus med lite energibehov, og god varmegjenvinning.

Slik jeg ser det, er det en del ulike typer L/V pumper etter hvert, med en del ulike funksjoner for de ulike systemene pumpen skal stå i. Jeg ser den store fordelen med å ha to temperaturkretser fra L/V pumpen, hvor en krets kan benyttes til gulvvarme, og en til tappevannsproduksjon.

De nyere pumpene på markedet nå har en ren utedel, med ingen ingendel hvor det flyter kjølemedium mellom inne- og utedel, altså vannet blir varmet opp direkte i utedelen. Her ser jeg den klare fordelen med at utedelen er en separat enhet, mindre installasjon, og sikkert noe rimeligere. Bakdelen igjen er at man har én temperatursløyfe fra pumpen, og jeg stiller meg et lite spørsmålstegn ved å føre det varme vannet _ut_ av huset for å varme det opp. Ved skikkelig isolering og riktig plassering vil jeg tro at man ikke har store effekt tapet på å føre vannet ut av huset siden dette er det nye. Men vi mennesker har jo og laget våre fiaskoprodukter før, og det er mulig dette er én ny i den rekken.

Det jeg trenger gode tilbakespill på her er hva jeg bør fokusere på av utstyr.
En rørlegger ville nok kunne hjelpe mye, men jeg tror en rørlegger vil fokusere på den enkeltes erfaring, mens her på forumet vil jeg få en god del ulike synsvinkler da det er flere erfaringer her.

Dobbeltmantlet bereder er nok det alle vil anbefale meg, i og med at jeg vil basere meg på én alt-i-ett utedel, og må ha en enhet som gir meg to temperatursløyfer. Personlig liker jeg ikke all den negative kritikken rundt en dobbeltmantlet bereder, og ut fra skisser og dokumentasjon har jeg ikke noe særlig stor tro på den. Fordelen er jo at en dobbeltmantlet bereder gjør alt for deg (en varmesløyfe inn fra pumpe, en lav varmesløyfe ut til gulvvarme, og en tappevannsproduksjon).

Jeg ønsker meg en lignende løsning, satt sammen med rikitige komponenter. En utedel som jeg tilfører vann som varmes opp, som jeg får i retur av mellom 30 - 60 grader, avhengig av årstid. Jeg har sett mye på Høiax sin Freedom modell og setter en liten hake ved å utforske denne mer, eller andre tilsvarende modeller fra andre leverandører. Det jeg behøver videre da er en 200 eller 300 liters tank til varmt tappevann. Tappevannet må videre kunne varmes opp av el-elementer for å oppnå 75 grader i tanken. Og så kommer det store spørsmålet hva jeg skal gjøre med mine 200kvm gulvarealer som trenger rundt 45 grader vann til oppvarming. Videre ønsker jeg og tilkobling mot ventilasjonsaggregatet, og skal jeg da velge en høy temperatursløyfe, eller en lav temperatursløyfe på aggregatet?

Håper noen har gode ideer til en løsning av et slikt anlegg. Smile
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 2,435     Hordaland     0
Prøver å puste liv i denne igjen :-)

Noen som har formeninger til hvilken rekkefølge de ulike komponentene skal komme:

- varmtvannstank
- ventilasjonsanlegg
- gulvvarme

Spørsmålet her går i bunn og grunn ut på hva man skal prioritere først av gulvvarme og ventilasjonsanlegg.

Varmepumpen vil i første omgang varme opp varmtvannstanken da denne vil ha størst behov siden vannet i tanken skal nå en temperatur på 75 - 80 grader.

Gulvvarmen bør ha en temperatur på ca 35 - 45 grader ettersom jeg har forstått. Spørsmålet er så hvilken temperatur vannet i ventilasjonsanlegget bør ha, og hvor mye det blir nedkjølt av anlegget. Dersom nedkjølingen blir for stor, kan det igjen bli et problem med at vannet til gulvvarmen blir for kald. Et alternativ er selvsagt å kjøre ventilasjonsanlegget som en vanlig varmesløyfe sammen med gulvvarmen, som da ikke vil påvirke temperaturen på gulvvarmen.

Noen tips her? =)
Signatur
   #2
 5,725     0
Eg er vel i tvil om eg ville valt oppvarming av ventilasjonslufta, når du har så mykje gulvvarme på flis, får du vel meir enn nok varme derifra, spesielt i et nytt hus. Uansett vil ventilasjonslufta ligger på 70-80% av temp. differanse ute og inne pga. varmeveksler, og iallefall på soverom er det i varmaste laget.

Gulvvarme må/bør du ha pga. flis, og da ville eg prioritert dette, og sett behovet an på ventilasjonsluft, å  ettermontere eit varmebatteri på ventilasjonsanlegget let seg alltid gjera om du planlegg dette nå.
  (trådstarter)
   #3
 2,435     Hordaland     0
Enig i at behovet for oppvarmet luft blir mindre ved så store gulvflater med flis og gulvvarme.

Ventilasjonsanlegget vil nok både ha et elektrisk varmebatteri, samt et ettermontert vannvarme batteri plassert på utsiden av selve ventilasjons aggregatet. Det jeg tenker er å dele opp ventilasjonsanlegget i to varmesløyfer.

Første varmesløyfe vil ha en innstilt temperatur på 18 - 20 grader, rett ut fra aggregatet, som varmer opp arealer som soverom og andre rom hvor det er mindre behov for oppvarmet luft.

Videre går luften til et vannbatteri og blir varmet opp til 21 - 24 grader som blir sluppet ut i rom som stue, loftstue, bad, kjøkken og spisestue. I stuen og loftstuen blir det store takhøyder, i stuen blir det åpent helt fra grunnflate til takmøne (ca 5 - 6 meter) hvor vi vurderer takvindu i toppen. Det jeg frykter er at det blir en følelse av at rommet er kaldt på kalde høstkvelder og i vintersessongen med kun gulv varme.
Signatur
   #4
 5,725     0
Hvis det ikkje er nokon stor ekstrakostnad å legge separate kanalar til "lav-temp" rom, så hadde eg heilt klart gjort det, men da også med mulighet for å kjøra luft utenom varmegjenvinner. Krever da eit ekstra spjeld & vifte.
Mi erfaring er at det ifrå april - oktober er det oftare for varmt enn for kaldt på soveromma (og eg har eit gamalt etterisolert hus) og da kunne kjørt uteluft rett inn i staden for via varmevekslar hadde vore fint.
  (trådstarter)
   #5
 2,435     Hordaland     0
Ikke dumt det du nevner ang å kjøre tilførselluft til lavtemp rom utenom varmeveksler ;)

I mitt tilfelle blir alle lavtemp rom liggende på ene siden av huset, og alle høytemp rom liggende på den andre halvdel. Teknisk rom med ventilasjonsanlegg vil ligge ca midt i mellom, så det medfører maksimalt 5 meter ekstra rør for å få til en slik løsning, noe som er verd det i mine øyner i dette tilfellet.

Ble mye ventilasjon snakk her nå =) Det store gode spørsmål er hvor vannbatteriet skal varmes opp i varmesløyfen fra varmepumpen.

Jeg har sett en del på ulike løsninger. Slik som kWsmart fra Toshiba har to varmesløyfer direkte fra varmepumpe, en høy og en lav temp. Fordelen er jo mulighet til sommerkjøring for å droppe vannbåren varme i gulv, og kjøre på elektrisk varmekabel. I mitt tilfelle blir det litt feil med tanke på de store gulvflatene med flis som vil ha behov for oppvarming 365 dager i året.

Jeg ser heller på en varmepumpeløsning slik Høiax Freedom er basert på. På sommerstid når det er 20 grader ute vil vel en varmepumpe kunne produsere mer varme uten like stort tilskudd av elkraft som på vinterstid? Eller tenker jeg helt feil?

Det store spørsmålet ligger fortsatt i om vannbatteriet bør ligge på samlestokken for gulvvarmen, eller om det bør ligge i serie før gulvvarmen, eller etter gulvvarmen?
Signatur
   #6
 5,725     0

Jeg har sett en del på ulike løsninger. Slik som kWsmart fra Toshiba har to varmesløyfer direkte fra varmepumpe, en høy og en lav temp. Fordelen er jo mulighet til sommerkjøring for å droppe vannbåren varme i gulv, og kjøre på elektrisk varmekabel. I mitt tilfelle blir det litt feil med tanke på de store gulvflatene med flis som vil ha behov for oppvarming 365 dager i året.

Det er litt ulik efaring med kWSmart her på forumet, les litt om denne og ikkje tru blindt på ein selgar  ;)


Jeg ser heller på en varmepumpeløsning slik Høiax Freedom er basert på. På sommerstid når det er 20 grader ute vil vel en varmepumpe kunne produsere mer varme uten like stort tilskudd av elkraft som på vinterstid? Eller tenker jeg helt feil?

COP ("virkningsgrad") for ei l/v er høgare om sommaren enn når lufttemp. er låg, så du tenker rett.
Å kjøra varmekabler i staden for vp. om sommaren er etter mi meining bortkasta. Dei fleste nye anlegg i dag forvarmar (eller varmar direkte ) opp vv., og vv. forbruket er like høgt om sommaren, så i allefall mi pumpe går ein time eller 2 i døgnet på sommaren. for badegulv & vv.


Det store spørsmålet ligger fortsatt i om vannbatteriet bør ligge på samlestokken for gulvvarmen, eller om det bør ligge i serie før gulvvarmen, eller etter gulvvarmen?

Eg ville lagt det på samlestokken med styring på slik at det kan styres separat med termostat på tilluft og ikkje vera avhengig av varme på dei andre kursane for å gi varme.
  (trådstarter)
   #7
 2,435     Hordaland     0

Eg ville lagt det på samlestokken med styring på slik at det kan styres separat med termostat på tilluft og ikkje vera avhengig av varme på dei andre kursane for å gi varme.


Styring vil det bli uansett hvor jeg legger det inn i kretsen.

Slik skissen min er bygget opp nå vil alle deler av kretsen kunne styres av temperaturbehov. Har ikke helt bestemt meg for behovet med vekselventil på varmtvannstanken enda. Baktanken med den er at slik anlegget er bygget opp nå er frykten for at vannet for den vannbårne varmen mulig vil kjøle ned varmtvannstanken, i stede for å varme opp. Vannet i varmesløyfa vil neppe være opp i mot 80 grader, som er ønsket temperatur i varmtvannstanken.

Ventilasjonsanlegget har en vekselventil og egen varmesløyfe, men ligger likevel før gulvvarmen. Hensikten er at varmesløyfen kan temperatur reguleres med å åpne vekselventilen litt, halvveis eller åpne den helt for å regulere temperaturen i ventilasjonsanlegget.

Vannet som kommer i retur fra ventilasjonsanlegget kjøres så inn som gulvvarme. Hensikten bak det er å få senket temperaturen på vannet ned til et komfortabelt nivå, ca 35 grader. Igjen fryker jeg at 35 grader blir noe kaldt som oppvarming av ventilasjonsanlegget siden ventilasjonsanlegget har stor luft gjennomstrømning.

Legger ved et bilde av en skisse slik jeg har tiltenkt anlegget til nå.
http://www.eyd.no/bilder/skisse1.png
Signatur

   #8
 5,725     0
Kva temperatur skal du ha ut fra vp hadde du tenkt?
Co2 pumper er vel dei enaste som gir opp mot den temp du treng i dette anlegget, men dei har andre ulemper.
Ellers forstår eg vel kva du vil, men ser ikkje heilt vitsen, vanlege l/v vp. gir stort sett opptil 40-45 grader ut, og hvis det er for lavt, må du finna andre løsyingar.
Og i dag bruker ein stort sett utetempkompensering, og da er temp. enda lavare.
Og du trenger ikkje shunt på gulvvarme fra vp., & vvb. må jo får så høg temperatur som mulig. Spiralen med forvarming må jo ligge nede i vvb, og eit el. element midt i for å ta den vidare til 80 grader. 
Eg ville heller installert akk. tank med vv. sløyfe (eller varmeveksler) , og så kjørt denne inn i ein separart vvb.
Og eit el. element må du vel ha inn og, eller har du tenkt dette i vp.?

Men først bør du vel opplysa om kva pumpe du har tenkt, dette anlegget er jo kun aktuelt med dei enklaste pumpene, mange pumper i dag har jo vv. prioritering, utetemp. kompensering & innebygd  vvb. med el element i tilegg.
  (trådstarter)
   #9
 2,435     Hordaland     0
Det er forsåvidt utstyret jeg jakter på selv =) Har ikke valt noe pumpe eller materiell enda. Prøver å finne ut hva som vil gi best utnyttelse for huset jeg planlegger :)

Ser etter hvert at jeg bør gå for en varmepumpe med to varmesløyfer, en høy og en lav temp. I begynnelsen såg jeg fordelen med sommerkjøring med et slikt anlegg, noe som vil være unødvendig i mitt tilfelle med såpass mye gulvflis som må varmes opp.

Nå har jeg imidlertid endret mening og ser den andre store fordelen ved at man kan ha én varmesløyfe på 40 grader, og én på 60 - 80 grader.

Legger ved en ny skisse. Har mer tro på en slik løsning.

http://www.eyd.no/bilder/skisse2.png
Signatur