6,524
7
0
Luft/vann varmepumpe: Ulike typer kuldemedium
114
0
Jeg har nå prøvd å sette meg inn i det kaotiske varmepumpemarkedet, og det er ikke lett.
Etter å ha trålet dette forumet og nå snakket med rørleggere forstår jeg at det er mange meninger (som sikkert er mer eller mindre begrunnet) og ikke minst store prisforskjeller.
Jeg har lagt merke til at det er forskjell på kjølemedium i forskjellige luft/vann varmepumper, feks CTC ecoair (r407c), Nibe 2020 (r404a), Thermia Atria (r404a), varmthus aqua (R417a), mens Daikin altherma, KWsmart og Polarkulde har 410a som ENOVA mener de fleste vil gå over til...
Er det noen som vet om dette er avgjørende for effekt/kvalitet? Takknemlig for svar.
PS! En guide til hva man skal se etter ved valg av varmepumpe tror jeg hadde vært av interesse for mange.
så produsentene velger kjølemedie etter hvordan de vil ha varmepumpen til å yte.
Dersom dei ikkje vil ut med desse resultata, har dei anten ikkje testa, eller så er resultata for dårlege....
Han hadde værtfall ett instrument som målte temp på gassen som gikk mellom inne og utedelen. Og han sier det er tempen på denne gassen som avgjør hvor god varmepumpa er.
Marius
EDIT: Han sa også at det kan være litt forskjell på tempen på denne gassen, selv om det er akkurat samme modell osv. Men kanskje ikke at det er avgjørene store forskjeller.
Bare tull. COP er en faktor av forskjell på avgitt effekt i forhold til tillført effekt. Her spiller også vifter inn som en rolle.
Si det slik at pumpen skal yte 6.5 kw og du tilfører 1.8kw til pumpen. dette er da inkludert alle vifter og styrekort strømforbruk. det setter vi det fast at du får ut 6.5kw av varme fra innedel ute tap. da vil du ha en cop på 3.6. dvs at du får igjen 3.6 ganger den strømmen du tilfører. men her tar som regel produsentene å setter +7grader som målepunkt for cop. dermed vil du aldri ha 3.6 i cop ved f.eks -15grader. den vil være betydelig lavere. Det er i dette det kommer ann på vilken kjølemedie du bruker. de har forskjellige omeråder mediene er god på.
som du selv skriver PLEIER dem å gå ut i fra +7 grader, for å oppnå en høy COP verdi..
Dette kan altså variere for å oppnå høyere COP nivå, uten at det hjelper en dritt når det blir 15 minusgrader ute.
Da er det forskjellige måter å måle dette på så man får høyere COP verdi som selger bedre:) hehe
COP eller varmefaktor er nyttig varme delt på tilført elektrisk energi. Kjem det nyttig varme frå vifter, er det med. Den el-energien viftene tek, skal også med i tilført.
For ei og same VP, vert varmefaktoren dårlegare med lågare temp. på varmekjelda (t.d. uteluft) og med høgare brukstemp. (vatn til romvarme og/eller tappevatn; inneluft). Dette veit "alle", og standardane føreskriv testing ved ulike utetemp (7, 2, -2, -7, -15 C). For luft/vatn skal vatnet varmast opp 5 C til 35, og for luft/luft skal innelufta ha 20 C - når VP vert testa etter den den europeiske standarden (EN14511).
Dersom ein leverandør ikkje har desse dataene når du spør, har han anten ikkje testa ordentleg - eller så vil han ikkje vise fram resultata. Begge delar fortel vel sitt.