6,869    12    0  

L/V varmepumpe eller elkassett?

 262     midt i landet     0
Først - jeg har veldig lyst på L/V vp og vbv i huset vi nå prosjekterer. Problemet er at investeringskostnaden er høy ( har fått tilbud på hhv 240000 og 270000), og velger vi denne løsningen må vi kutte en del andre tilvalg vi ønsker oss. Er miljøbevisst nok til at det føles feil å gå for elektrisk + L/L og har veldig lyst til å få det til.

Ser at noen snakker om å legge rør og elkolbe, for senere å kunne legge om til VP. Hva innebærer dette? Antar at vi må skifte kolben + evt vvb om vi skal endre dette til L/V?  Kan noen hjelpe meg å estimere hvor mye jeg kan spare i investeringskostnader om jeg går for kolbe?

(Huset er 191 m2, ca 140 tenkt oppvarmet med vbv, bor i kyststrøk i midt-Norge)
Signatur

   #1
 8,022     Bærum     0
270.000 for vannrør og l/v-pumpe?

Vannrørene legger du lovlig selv. L/V-pumpe koster 50k. En rørlegger kan vel umulig ta mer enn 30k for å koble alt sammen i teknisk rom....

Du kan jo i første omgang se hva du sparer på bare materiellet.
En 9kw elkassett får du får 5k.
En 9kw luft/vann pumpe starter på 50-55k. Så der har du en materiellbesparelse på 50k.
   #2
 3,575     buskerud     0
Anbefaling, siden nesten ingen kan gjøre så mye selv den dag idag. Selv om det er lov å legge vannbåren selv, er det sjelden byggefirmanene tillater dette pga. Evnt feil og forisnkelser.
Styrer du husbyggingen selv, kan man få vbv på strøm nesten billigere enn varmekabler. Men man trenger litt peil, eller kjenne noen, og tid til å handle inn.

Få tilbud på rørene mot en el kjele. Med dagens hus kan det tenkes du kan fyre på strøm alene i flere år , mens man venter på flere, bedre og billigere luft vp

Anbefaler en oso type dobbeltmantlet bereder... Jeg har elkasset, og angrer på at jeg ikke bare satt inn en bereder for ca 10000mere i jobb og deler.

Da kunne jeg valgt blandt de enkleste luftvann vp r fra 20000 og oppover...og lett koblet til noen få rør.

Med elkassett blir det fort en del omlegging og endring inn i bildet, og gjør man det ikke selv, så løper det rørlegger timer ...

I ditt tilfelle ville jeg betalt 240- 270,- og gått for den løsningen med en gang. Det er en av tingene du gjør på huset som over tid faktisk sparer inn. Strømregning besparelensen vil matche avdraget på lånet, så du får et veldig behaglig hus, uten at det koster mere pr mnd.

Kollega av meg går for elkjele og rør i førsteomgang nå i sitt nye hus på rundt 150m2...  150k betaler han for alt. Og på det vurderer han etter et par år å sette inn en billig vp, som energy save(skal se hvordan den funker hos naboer med den. Brukt på flere hus der som test)
Den koster ca 30-40000 med montering.  Allerede der er han under 200k...

Så 240-270 er litt dyrt, men sikkert også dyrere vp løsning.

   #3
 3,575     buskerud     0
Glemte å presisere... Tar du en bereder løsning, er de nå laget for vp, og de fleste vp  firmaer har de rimligste modellene laget til å funke mot disse. Du får t.o.m styre releer som kan kontrollere kolbene i berederen mot vp...
så den trenger du ikke kaste ut den.  Du trenger heller ikke kaste el kasset, men det blir mere jobb rundt ombygging til vp, og behov for dyrere vp, eller bytte til billig vp og bereder når den tid kommer.


Så min sterkest anbefaling hvis du ikke har lyst til å vie masse tid til dette som meg og cozmo, får utbygger til å sette inn en berederløsning, vannrør og termostater.  Så har du alt klart til å bare koble på en l/v pumpe med minimale kostnader, til elektrikker og rørlegger etterpå.

Billig lvp som du kobler til berederen din, trenger kun en 16a kurs... Maks. Legg opp en sånn en klar, iallefall trekkrør.

Det er elbackup som koster  elektriker, pga 6-9kwh el kobler...  Og mange vp innedeler med tank osv. Krever kanskje mere enn en billig 6kwh el kasset (3fas16a).  Gjerne 3fas 20-32a og vips må man ikke bare koble mye rør, man må inn med dyre elektrikkere og...

   #4
 8,022     Bærum     0


Anbefaler en oso type dobbeltmantlet bereder... Jeg har elkasset, og angrer på at jeg ikke bare satt inn en bereder for ca 10000mere i jobb og deler.


Hvorfor angrer du på det? Dobbelmantlet bereder sammen med inverter varmepumpe gir ikke noen spesiell gevinst. Tvert om kan du risikere at elkolben  i tappevannsdelen begynner å varme opp vannet i tanken under i perioder med lite tapping. Dermed synker COP og du får mindre ut av VP.
Enklere løsning å bare benytte VP rett på gulvvarmen, og evt en varmeveksler for forvarming av tappevann mot en vanlig bereder.
   #5
 3,575     buskerud     0
Delte meninger, en jeg kjenner som monterer div vp sliter med litt feil på de inverterstyrte som går rett på elkoble...han har i noen tilfeller kostnadsfritt pga av styr montert en liten buffertank.

Klart det kommer ann på vp og hvor mye gulvarme man har:-)

Dette var samme kar som tidligere anbefalte meg elkolbe og så kobler man vp rett til den, han har nå endret mening og vil kun montere mot bereder eller ha inn buffertank.

Har man bereder anbefaler han styringsreleet slik at problemet du nevner ikke oppstår:-)

Men jeg tror at hos meg med mye lange kurser at vp direkte vil funke, men vil gjerne ha en god tappevannsoppvarming, og varmeveksler gir litt lite.

Men pyttsann, viktigste for denne karen er å velge vbv, om han tar elkasset eller bereder, så er det bedre enn vk
   #7
 3,575     buskerud     0
Hittil er det jo billig å fyre på strøm...aldri brukt så lite strøm nov/des ever...

Har du fått deg vp enda cozmo? Går litt i surr her

   #9
 3,575     buskerud     0
Tella, hvor dyrt hus bygger du?  Bygger man billig, på billig tomt, så kan vbv med vp bli prosentmessig dyrt.. Men bygger man for 4-6 mill ville jeg 110% sikkert tatt den løsningen med vp