6,282    10    0  

Måling av varmefaktor for l/v varmepumpe - noen som har gjort det?

 45     Hell     0
Har noen målt reell varmefaktor for sin l/v varmpeumpe ?

Produsentene oppgir COP (varmefaktor) under gitte betingelser (f.eks. +7), og de verdiene er gjerne svært høye.

Metode kan være å ha kontinuerlig logging av tilført elektrisk energi, volumstrøm for varmebærer og temperatur på tur og retur samt utetemperatur.

Dette ville gitt interessante data for varmepumpens varmefaktor under reelle driftsforhold.


Er det noen som har gjort dette, event. har ideer om hvordan man kan gjøre det uten at det koster skjorta?

   #1
 57     Rogaland     0
Hei
Delta T tur retur/temp og flow (kan du finne tabell via strømtrekk sirk pumpe evt estimere dette. Litt mer avansert er å investere i en energimåler. ca 3000 kr vil jeg tro denne koster med et godt kjøp

q = h / ((4.2 kgoC) (1000 kg/m3) dt)       

    = h / (4200 dt)        (4)

where

q = water flow rate (m3/s)

h = heat flow rate (kW or kJ/s)

dt = temperature difference (oC)


   #2
 58     Rogaland     0
Hei
Jeg har lenge gått med planer om å installere energimålere på både "inntak" og "uttak" på min Daikin Altherma, men har dessverre ikke fått det realisert enda. Blir nødt til å gjøre en mindre ombygning på rørsystemet, før montering av måler på uttaket. Håper å få dette klart til neste "sesong"
Tenkte å bruke denne på uttaket:
http://kamstrup.no/3417/MULTICAL-401
Og en slik på inntaket:
http://kamstrup.no/8443/Kamstrup-382-DIN
Ved hjelp av pulsutgangene som skal til kobles min allerede installerte PLS, kan jeg logge virkningsgrad opp mot utetemperatur. Har da alle muligheter for trending etc. over en lengre periode f.eks 12 mnd.
Tanken er å kjøpe inn utstyret fra nettbutikk i Danmark. Trenger i tillegg en væske energimåler til sokkelleiligheten som jeg leier ut. I dag stipuleres kun forbruket.  ;)
Signatur
   #3
 7     Østlandet     0
HEI.  Noen som kan svare meg på kwt forbruk på generelt grunnlag / på bakgrunn av eget forbruk? Har 250 kvm gulv med vannbåren varme. Frem til i sommer oljefyr til gulvvarme + tappevann.  Nå installert luft/vann varmepumpe.  I des. mnd forbruk på 8000 kwt (tidl. el forbruk når vi hadde oljefyr omlag 2700 i mnd. på det meste). Fyrte tidl. med 4000 liter i året. Enkelt spørsmål: er varmepumpen + akkumulatortank forbruket (omlag 5500 kwt i mnd) SPINNVILT? Bor på østlandet og har hatt mange dager rundt -15.  Usikker på om vi har COP effekt i det hele tatt! (lovet 2,5 også på - 15 grader)
  (trådstarter)
   #4
 45     Hell     0
Hvor gammelt er huset ditt, hvor godt isolert er det, type vinduer etc ??

Det høres svært mye ut, COP er muligens ikke veldig høy. Dette kan skyldes for lite kjølemedium i kretsen til varmepumpen.

   #5
 115     0
Tror heller det skyldes en elkolbe som har  ligget inne mesteparten av tiden.
Luft/vann er ikke spesielt effektivt ved -15C og kaldere. 
   #6
 974     0

I des. mnd forbruk på 8000 kwt (tidl. el forbruk når vi hadde oljefyr omlag 2700 i mnd. på det meste). Fyrte tidl. med 4000 liter i året.


Litt vanskeleg samanlikning (år og månad). Men 4000 liter skulle gje om lag 30000 kWh frå ein ikkje heilt ny oljekjel (eller kamin). Seier vi at 1/4 av dette gjekk på den kaldaste månaden, og legg til 2700 kWh el., vert det vel 10000 kWh på den månaden.  Desember 2010 var kanskje ein ekstra kald månad på dine kantar også, så kanskje du ville ha brukt 11-12000 kWh med den gamle fyren. Noko har du altså spart....  Svært grovt rekna har du ein varmefaktor på mellom 1,5 og 2,0.

Varmefaktor på 2,5 ved -15 C er sjeldan. Eg har sett det i testar, men trur ikkje dei to merka er i handelen her (Heliotherm og Hautec -- testa av WPZ Buchs i Sveits). Dersom det er andre merke du har, tvilar eg vel litt på dei 2,5.  Standarden seier det skal testast når varmvatnet vert levert ved 35 C. Varmepumpa di er sannsynlegvis er stillt inn for å levere litt over (ca. 40 ?) - og då vert varmefaktoren noko lågare.
Sannsynlegvis har nok det elektriske elementet (tilleggsvarme) vore i drift ein del av tida i desember.



   #8
 7     Østlandet     0
Tusen takk.  jeg vet det er vanskelig å sammenlikne, men er ikke 1/4 av oljeforbruket på 1/12 av året å ta veldig hardt i eller er det ganske normalt?
   #9
 974     0
nja... har du eit betre forslag? 
Du fyrte vel ikkje i 12 månader?  Og i så fall var vel fyringa i juli ikkje så mykje å snakke om.
Det var vel meir snakk om 5-6 mnd med "ordentleg" fyring.

Du kan sikkert gjere eit meir nøyaktig overslag vhja graddagskurver m.m. Men då må dei andre tala vere meir nøyaktige også.
   #10
 7     Østlandet     0
Nei, jeg aner ikke hvor mye olje som forsvant i de forskjellige årstidene dessverre.  men vi "fyrte" hele året, i sommermnd selvsagt bare til varmtvann + lunk i baderomsgulv.  Det er godt mulig ditt estimat stemmer.