6 326    6    3  

Monoblock luft/vann-varmepumpe

 8 022     Bærum     0
Ser en del leverandører av luft/vann-varmepumper har såkalte "monoblock" utgaver - hvor det ikke er noen innedel - hele varmepumpa er i utedelen.

Hva er åpenbare fordeler og ulemper med monoblock-pumper?

   #1
 48     0
Hei,

Daikin har en Minichiller (samme som Monoblock) hvor alt er plassert på utedelen. Fordelen med dette er at den er enkel å montere samt alt plassert på et sted (ingen innedel) Ulempen er at vi lever i et kaldt land og vannet kan fryse. Går man for en Daikin Altherma vil den gi deg mer kapasitet og problemfri drift. Dvs vannet vil ikke fryse ettersom vannet sirkulerer i innedelen. Prisen på disse skal i utgangspunktet være ganske like. Ønsker du mer informasjon kan du ringe oss på tlf: 23 24 59 50.

Ønsker deg en fin dag videre.

Mvh
Marthe - Markedsansvarlig.
Signatur
   #2
 5 997     Finnmark     1
Det er en enhet, krever ikke montør.........bare vanntilkobling.......
Signatur
   #4
 678     Bergen     1
Har ikke full oversikt men vil tror at varmetap fra sirkulasjonspumpe og vameveksler blir høyere om de står ute. Videre vil eventuell glykol som brukes for å hindre frost ved strømstans redusere COP.
Signatur
   #5
 2 292     Trondheim     0
Er cop generelt dårligere på Monoblock? På feks Panasonic Aquarea ser jeg cop er dårligere på monoblock-utgaven..

Nei, COP skal ikke generelt være dåligere. Heller bedre. Men det er forskjell på pumpene i effekt om du ser etter. F.eks Split-pumpen ha lavere makseffekt enn monoblock. Med samme kompressor vil en monoblock kunne levere mer varme i og med ingen tap i rørføring mellom ute og innedel for hetgass. Ser PAnasonic har en 5kW for split, men 6 kW for monoblock. Det kan tenkes å være samme kompressor. I monoblock går den en tanke hardere på maks enn split og følgelig lavere COP. (Split gpr på "dellast" i forhold til monoblock)
De åpenbare fordeler og ulemper er nevnt, men en som man kan driste seg til å hevde er at COP på monoblock i utganspunktet er bedre enn split. Men så er det sannsynlig at varmetapet på vannet ut til utdelen er med på å kaste fordelen ut vindu. Vannledningen holder lavere temp enn hetgassledningen, men til gjengjeld er vannledning større og har derfor mer areal å sende varme fra seg på.
En klar fordel for "hobbysnekker" er at enheten kun trenger vann og strøm, ingen vakumsuging og skjøter som kan lekke gass i fremtiden. Monoblokken blir like driftssikker som en kjøleskap med tanke på gasslekasje, og jeg har enda til gode å høre om kjøleskap gått tom av gass. Split varmepumpern derimot..............
Signatur
   #6
 3 573     buskerud     1
Har sett på mange monoblock løsninger, og pratet med folk som monterer.. Glykol blir sjeldent tilsatt, da de har til gode å se noen fryse .. Og gjør de det oga.. Langt strømbrudd... Så får du dekt det med hus forsikringa Wink

Fått priser på en del der koblet mot dobbeltmantlet bereder.. Det blir definitivt billigst hvis man har en monoblock med litt styring i utedelen, slik at man kan sette en føler på returen ol.

Fått meget bra tilbud på mb murai med kun styreskap inne som kontrollerer pumpa ute og el kolber i berederen.

Når det gjelder daikin minichiller vs altherma, så fikk jeg en prisforskjell på nesten 40000;- fra en leverandør...så heeeelt like var de ikke akkurat.. Men klart minichiller prisen av kun dumpet foran huset...mens altherma inkluderte kjøleteknisk montering og litt mere...så ren kostpris er kanskje likere...

Ser at nibe f2030/2040 kan styres med returføler. Ctc nye modeller er visst ikke helt komfortable uten ecologic lenger.

Men split pumper fra toshiba, panasonic og bosch ...ligger ganske likt i pris med disse...og da får man styringa og..

Et have å velge av, men jeg har sansen for monoblocker...