9,090
34
0
Noen som har luft/vann merke ivt.thermia, bosch, vaillant, daikin, ctc , ai,nibe, mb ?, erfaringer?
3,575
buskerud
0
Jeg står mest mellom daikin og ctc nå, men har priser i alle retninger på det meste av dette.
Noen som har hatt en vinter eller to med noen av de nyere utgavene fra de dyrere merkene? Har inntrykk av at forumet er genrelt fullt av folk med billige løsninger...de som har kjøpt dyrt. Er tydeligivs ikke her
Har allerede nok av erfaringer fått fra folk lokalt med energy save, kwsmart, panasonice, lg og jula. De fleste er av dem er desverre hobbymekkere som ikke akkurat har noen stor formening om besparelser.. Gjerne delvis selvmontert. Felles er at alle har hatt litt mekk iløpet av 5 år, unntatt han ene jeg kjenner med panasonic, og han er også den som vet han sparer bra.
Han med energy saver er ikke veldig imponert over strømregningene sine...men pumpa funker, men innedelen vibrerer noe jævlig. ( gamle typen es)
Noen som har hatt en vinter eller to med noen av de nyere utgavene fra de dyrere merkene? Har inntrykk av at forumet er genrelt fullt av folk med billige løsninger...de som har kjøpt dyrt. Er tydeligivs ikke her

Har allerede nok av erfaringer fått fra folk lokalt med energy save, kwsmart, panasonice, lg og jula. De fleste er av dem er desverre hobbymekkere som ikke akkurat har noen stor formening om besparelser.. Gjerne delvis selvmontert. Felles er at alle har hatt litt mekk iløpet av 5 år, unntatt han ene jeg kjenner med panasonic, og han er også den som vet han sparer bra.
Han med energy saver er ikke veldig imponert over strømregningene sine...men pumpa funker, men innedelen vibrerer noe jævlig. ( gamle typen es)
Lønnsomhet/ innsparing er ofte ett tema man ikke vil snakke høyt om dersom man har kjøpt ett overpriset anlegg...........mange som får sjokk når strømregningen kommer og forbruket er mye høyere enn forespeilet.......
Det er mange som tror at strømregningen/forbruk reduseres proporsjonalt med kostnad på VP anlegg.....
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg var i samme situasjon da oljefyren sprakk i februar -14. Jeg hadde noen innlegg på forumet og undersøkte litt hva man burde velge. Jeg tværet lenge på såkalte lavtempsystemer som ville ha krevd viftekonvektorer etc, men endte til slutt opp med at jeg måtte ha et høytemp-anlegg iom at vi har radiatorer i hele huset. Valget falt til slutt på en Daikin Altherma 14kw koblet til en Lauguna kombibereder. Den har 300 liters vv.tank og 200 liters buffertank for radiatorkursen. Nesten 2,2 m høy sak.
Installasjonen ble ferdig i slutten av juni 14 og har nå gått nesten i et år på utekompensert drift. Dvs at utetemperaturen bestemmer driftstemperaturen. Varmtvannstanken har en 2 kw varmekolbe, alternativt kan denne varmes opp av varmepumpa hvis vi ønsker. Nå har vi hatt en mild vinter og kw-tall på den kursen sier i dag ca 12000 kwt. Da er varmvann inkludert. Vi har ikke merket noen forskjell i huset i forhold til oljefyren noe som jeg er veldig fornøyd med. Systemet erstatter oljefyren fullt ut. Årlig oljeforbruk for oppvarming og varmvann lå på mellom 3200 og 3400 liter i året (bodd i huset i 10 år).
Sjekket temperaturen på radiatorvannet på de kaldeste dagene og da lå dette på ca 75 grader. Mener å huske at det var en liten periode med temperaturer ned mot -15 til -17 grader. Tilleggsvarmeren på 6 kw har ikke vært i bruk.
Jeg vil heller ha en løsning som er litt dyrere hvis komforten i huset blir den samme som før, fremfor at man blir avhengig av vedfyring for at det skal bli varmt nok i huset. Deltaen fra et lavtemp mitsubishi eller panasonic anlegg opp til høyttemp Daikin var mellom 20.000,- og 30.000,- ferdig installert, og det er det verdt hvis mor i huset blir fornøyd
finnmark4ever: Fikk oppgitt at COP i Trondheim på mellom 2.5 og 2,7 (årssnitt) på denne pumpa av selger/Daikin. Kan ikke si at de har oversolgt noe som helst i den sammenhengen. Man kunne helt sikkert ha gjort dette mye billigere med å velge en annen løsning, men komfort er verdt noen kroner det også.
//Dr.Plumbo
Dessverre så finnes det firma som utnytter "fagkunnskap" biten til å melke ekstra tusenlapper der de kan.....
Jeg reagerer også på "kalkulatorer" som finnes på produsentenes sider
.....Hvor oppgitt forbruk er feil, og altså samme med besparelsen da!
Skjønner heller ikke behovet for ekstreme mengder med tappevann (dusj)?
Vi har ca 100-120 liters benkebereder og er ca 3 voksne, veldig sjelden vi er fri for varmtvann......I utleiedel er det 80 liters vvb som holder til 2-3 voksne ( i perioder 4-5), den er justert på 75 grader!
Jeg følger spent med på tråder som dette, da vi skal over på vbv etterhvert;)..........da med "pettersmart" løsninger som ikke koster sekssifret antall tusen
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Klarer meg utmerket med det varmt vanns behovet jeg har nå... Jeg tror faktisk ctc i250 vil dekke samme behov alene... Men det som er spørsmålet fra alle innstallatører...du har jo en bra oso stående, hvorfor ikke bruke den i tillegg, så går du så og si aldri tom... Nei sier jeg, vil ha vaskemaskina der den står, å ha et mest mulig kompakt løsning..det synker liksom ikke inn det..
Nå har jeg løst det, men er fortsatt rimelig usikker på om det virkelig er behov for å ha 200l i serie... Fordelen med å ta vaskerommet ut av teknisk rom og tilbake til der de var før, er rett og slett, jeg får mye bodplass der inne da..
Men jeg er forbi petter smart løsningene, trenger hjelp til å velge blandt de merkene jeg har nevnt, ikke løse det på billigst måte....
Håper du er fornøyd med høytemperaturen du har montert Dr. Plumbo?
Daikin Altherma har også gode lavtemperatur løsninger for gulvvarme. Daikin Altherma er beregnet for direkte erstatning av oljefyr hvor de tilfeller hvor høy turtemp må opprettholdes.
Det er veldig viktig at du finner riktig varmepumpe til ditt behov og at du sitter igjen med en besparelse og et driftssikkert anlegg. Daikin Altherma selges nå med fritthengende coil så varmekabel ikke er nødvendig. Dette har vist seg som en god løsning selv i kalde Norge.
Besparelsen vil variere noe ut fra utetemp, og varmebehovet i din bolig. Gjennom vårt forhandlernett vil du sammen med ett tilbud motta en beregning, basert på opplysninger om din bolig.
Du kan finne en forhandler på dakin.no, eller kontakt oss på post@daikin.no så skal vi sette en forhandler i kontakt med deg.
Lykke til og det er bare å ta kontakt med oss dersom du har noen spørsmål.
Mvh
Marthe - Markedsansvarlig
Daikin - leverandør av luft/luft og luft/vann varmepumper
ctc skilter med 15kwh, så den holder alene etter -22 til så kaldt det kan bli her... -30ish
ctc 408 gir meg 3,5kwh mot daikins 4,3 (begg inkl avfrostinger) ved -15/45tur.. den forskjellen er liten, ned til -10 så klarer begge behovet alt alene.
i tillegg blir ctc omtrent 15000 kr rimligere.
Men det skal sies, daikin har frister mye pga, liten utedel.. hjelper liksom ikke å gå opp i størrelse på utedelen, hvis den faktisk stopper ved -25 og ikke fortsetter å gi cop 1.0 ... da kunne det på håret gått, men muligens slitt veldig på utedelen.
jeg fikk iallefall vite av en daikin innstallatør at utedelen desverre stopper på -25 idag...
Så langt er jeg veldig fornøyd med Daikin sin HT løsning. Den har levert varene så langt.
Woodbear: Den kombibereder vi har kjøpt har plass til 3 stk 5kw kolber i bunnen og skal vist nok kunne integreres mot Daikin sitt system sånn at du slipper den 6kw varmeren de kommer med. Det fikk jeg selvsagt høre etter at løsningen vår var montert og satt i drift. Marthe fra Daikin kan sikkert bekrefte/avkrefte dette? Da har du jo løst problemet de dagene det blir for kaldt.
En fordel man også får med LT pumpa til Daikin (og sikkert mange flere produsenter) er at man kan koble på en luft-luft innedel for kjøling til samme utedel. Kjekt på ekstra varme dager. Det savner vi.
Når det gjelder momentet med hvor mange liter tappevann man skal ha så blir dette opp til hver enkelt. Vil se hvilken 100-120 liters varmtvanns tank som takler oppfylling av et større badekar eller 2-3 personer som dusjer ganske tett etter hverandre. Kostnadene med å varme opp litt mer varmvann kan ikke være all verden hvis man har en relativt moderne tank. Eksempelvis hadde den gamle oljefyren vår en vv.tank på 115 liter og det var ikke mye varmt vann i den etter at badekaret var fylt opp.
Dr.Plumbo
Registrer kostnadene her: Enovatilskuddet
Etter litt teknisk hjelp av mine medarbeidere kommer dette svaret:
Det er riktig att kompressor stopper ved -25 grader. Disse lave temperaturdagene er det heldigvis få av, selv i kalde Norge
De vegghengte innedelene uten tank til Daikin, kan enkelt kombineres med en eksisterende bereder fra andre fabrikanter om ønskelig slik att man kan få ønsket el-tilskudd for disse dagene med veldig lav utetemperatur der det er nødvendig.
El-tilskuddet i innedel, kan da kombineres med el-tilskudd i tank, slik att tank oppvarming og rom oppvarming kan foregå på samme tid, med 2 forskjellige settpunkt.
Ved hjelp av en ekstern strømmåler i el-tavlen, vil da all produsert og forbrukt energi avleses på hele varmesystemet i betjenings panelet slik att Enova støtten er tilgjengelig.
Håper det ga svar?
Daikin - leverandør av luft/luft og luft/vann varmepumper
men så skal det sises at det kanskje har vært 5 dager med under -25 på 15år... så kanskje ikke optimalt å velge løsning for å dekke ekstremkulde noen få dager.
Så de stiller likere igjen. Daikin er generelt fra under -7 ca 500 watt sterkere ned til -20... men brytepunket er ganske likt rundt -9... før eltilskudd må inn.
daikin har gass og smalere utedel.. sånn rent monteringsmessig litt mere praktisk, men ikke stor betydning. og den trenger ikke den gamle berederen i serie for nok tappevann.
Daikin blir litt dyrere å montere, men veies noe opp med at jeg har kurser med ledninger klare , så sparer inn litt på elektrikker jobb.
kan også vurdere 11,3 kwh fra Daikin, men tror da vinninga vil gå opp i spinninga, får se hvor mye mere den utedelen koster. da dekker vp varmebehovet alene mye lenger... kunen tatt ecoair 410 og, men den vil lide av for mye start/stopp da..
Litt mynt og kron valg føler jeg... tror prisforskjellen på daikin og ctc gjør at de ender ut på ett om 10-15år...
Jeg ser her at du har vurdert både Daikin og CTC, men har du vurdert våre Ecodanløsninger til samme behov?
Som du nevner her ønsker du ikke å flytte vaskemaskinen, og vil gjerne ha en mest mulig kompakt løsning. Derfor vil jeg informere deg om at Ecodan Hydroboks enkelt kan kobles opp mot den eksisterende Oso varmtvannsberederen din, uten at du må flytte vaskemaskinen. Kombinerer du denne med en Zubadan utedel er det garantert driftstemperatur ned til -28 grader. Den har også god effekt på gulvvarme og radiator varme. Tar vi utgangspunkt i gulvvarme vil den levere ca 6 kW ved -28 grader, men til gjengjeld leverer den ca 7,8kW ved -25 grader. Den vil heller ikke stoppe dersom temperaturen går under -28 grader.
Skulle du ende opp med å flytte vaskerommet som du nevner ovenfor kan du også vurdere en Ecodan Varmesentral, som nå kommer med integrert energimåler slik at du kan få benyttet Enova tilskuddet maksimalt. Denne har en integrert 200 liters varmtvannsbereder, og du kan lese av strømforbruk og avgitt effekt på tappevann/varmtvann og radiatorer/gulvvarme. Dette lagres i et SD kort, slik at du enkelt kan hente ut dataene månedsvis og sesongvis. Varmesentralen integreres også fint inn i et vaskerom (eller i andre rom i huset), da den er designet kompakt og minimalitisk.
Dersom du vil ha mer tekniske data og informasjon om løsningene, finner du det i produktbladet her; http://www.miba.no/wp-content/uploads/2015/05/Ecodan_produktblad_2015.pdf
Om dette er noe du eventuelt kunne vurdert må du gjerne spørre oss om mer informasjon.
Lykke til med valg av løsning!
Mvh
Sara
Miba AS
Fått noen gaaaanske høye priser på den desverre.. hydrobox fikk jeg pris montert på 110000 ifjor... Kun kjøleteknisk og strøm. Så tør ikke tenke på hva innedelen med bereder koster..
Og hatt en billig plate veksler på turen som forvarmer lit tappevann...
Har lest i andre tråder at du har gått for et annet merke, men tenkte å svare på det første spørsmålet ditt uansett.
For å kunne koble inn en hydroboks til en OSO 200 liter må OSO tanken være forberedt for en slik tilkobling (EPC serien). Hydroboksen har en varmeveksler. Det er to mulige måter å koble seg til tappevann på:
1. Direkte som en forvarming av tappevann
2. Med vekselventil slik at du kan kjøre varmepumpen i maks 20-40 minutter for å raskt varme opp vannet.
Mvh
Sara
Miba AS
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
Viste seg at det ene tilbudet var feilskrevet, og det faktisk var en slik innedel og ikke hydroboks.,. Og dermed et bra tilbud. Jeg regner med at det blir ctc nå uansett..fortsatt billigere...
besparingsmessig blir det såpass likt, at jeg bare velger den jeg har mest lyst på utifra hvordan de ser ut, fungerer osv.
Men man vet jo aldri...har noen uker til igjen å vente til noen har tid...
Ja, da vil Ecodan Varmesentral være det som er mest aktuelt i ditt tilfelle. Vi er klar over at vi opererer høyere i prissjiktet enn ctc, men vi har også mange kunder som er veldig fornøyde med investeringen i Ecodan Varmesentral.
Still oss gjerne flere spørsmål dersom du skulle hatt flere spørsmål angående løsningen. En av våre selgere kan beregne besparelsen for deg med et nytt og avansert program (lansert hos oss denne måneden) dersom det er ønskelig. Dette programmet er utviklet over flere år og er svært nøyaktig.
Mvh
Sara
Miba AS
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
Prisene deres ligger faktisk ganske likt med CTC , med Utedel SW75 10KW
Zubudan utedel vil dra opp massivt, men det trenger jeg ikke.
Fått beregning fra dere gjennom elektrikkeren som leverer dette.
Skal sies at både Daikin/ctc/MIBA har alle gitt god hjelp. Hadde det vært snakk om å kjøpe en l/V før CTC kom med nye 400 og i250 innedel i 2013... så hadde ecodan vært det klare valget.
Ja, hvis du ikke har behov for så mye effekt som Zubadan gir er det forståelig. Så bra elektrikeren har kommet med en god beregning, programmet heter hvertfall MELcalc om du skulle ville høre med han/hun om det er dette som har blitt brukt.
Vi er veldig glade for å høre at vi ville vært valget tidligere, og stiller gjerne opp for mer hjelp.
Vi håper du blir fornøyd med løsningen du velger tilslutt.
Mvh
Sara
Miba AS
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
Løpet er ikke kjørt;)
TS har tydeligvis enda ikke bestemt seg......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Nei, det er det ikke, men vi setter uansett pris på tilbakemeldingen.
Mvh
Sara
Miba AS
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
Måtte ta en sjekk på ecodan igjen. ..Fordi siden jeg kun har 230v, så yter desverre ecodan innedelen akkurat litt lite alene...6 +3 Mistenker at det er elkasset med 6kwh til varme, og 3 kwh element i beredern for tappevann..
Prisene har desverre gått opp ganske mye på inndelen..så det pushet ecodan opp i daikin pris...
Jeg liker at ctc har bankers nok power alene uten vp til permafrost perioder...
Jeg liker at ctc jobber mot en buffertank, jevnt gulvarme tempe er noe jeg ikke har med elkasseten uten shunt, så jeg tror det vil bli digg.
og at tappevannet er med spiral, spesielt nå som jeg skal seriekoble med den gamle berederen..
Jeg dimensjonerer pumpa til 60 -70 ish prosent av varmebehovet, da dekker den 90% av året.. ..vel i år hadde den alene dratt 99% da det var kun noen få dager under -10..
Besparelses forskjellene er fordømt like mellom alle... Så da går man på andre detaljer, og pris...
En liten digresjon,..hadde en diskusjon over noen øl på byen forrige helg, møtte en av disse leverandørene...som selger alle typer vp..
Fordelen med luft/luft... De har blitt bedre for samme pris, eller faktisk slik at man får vel bedre billig....Luft/vann... Blir bare bedre, men dyrere...
Elektrikkeren mente det ble vanskligere å selge l/v for hvert år som gikk, da de gikk jo opp i pris som ikke tilsvarte strømprisen som holder seg lav...
Hadde jeg montert ctc ecoair ifjor, hadde jeg spart nesten 10000! Ecodan ifjor, nesten det samme... Når prisene stiger så mye iforhold til lav strømpris, så føler jeg... Now or never, fordi dette blir faen ikke billigere å vente. Positive med å ha venta, fått bedre utvalg...men jeg burde gjort det ifjor...utvalget var likt, bare lavere priser..
Rørleggern min han har en litt annen oppfatning, han leverer mye mere luft/vann enn væske/vann nå... Men det er mere fordi v/v har blitt mere kostbart pga. Dyre håndverker priser, og l/v såpass bra at folk går for det isteden.
Prisen jeg må gi for l/v nå, kunne jeg nesten fått v/v for en 5-6 år siden.. Sånn går det når man venter...
Og desverre er inntekta mi nesten lik :-p
Kunne du kommet med litt mer informasjon om boligen din? M2, byggeår, radiatorer eller gulvvarme? 1 eller 3 fas? Hvor mange bor i boligen? Hvilken landsdel bor du i?
Dersom du har 3 fas har Ecodan varmesentral 9kw + 3 kw varmeelement til varmekurs.
Den nye C tanken vår (lansert 1 mars) har varmeveksler til varmvannsproduksjon, for mer effektiv (ca 14% enn spiral) tappevannsproduksjon. Denne kan også kobles opp mot en buffertank.
Skal prøve å gi deg bedre svar når du har kommet med litt mer informasjon
Mvh
Sara
Miba AS
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
Etter å ha sett litt på det og snakket med de på huset som har luft vann ansvar har jeg følgende svar å komme med:
Den nye C tanken vår som kom 2. kvartal 2015 har tatt ut 3kw elementet som satt i tappevannstanken. Dette har vi kunnet gjøre siden vi har byttet ut spiralen med en plateveksler, men 3kw element kan settes inn som opsjon. Maskinen er programmert fra fabrikk så den bruker varmepumpen til oppvarming av tappevann (behovsstyrt) 9kw spisslastelementet kobles inn ved behov.
Dette gjør at du i ditt tilfelle vil trenge:
Utedel: 1x230v 25amp
Innedel: 3x230v 25amp
Jeg har lagt ved en skisse som du kan se på.
Mvh
Sara
Miba AS
Ecodan med SW75 med C tank 3x230v tm9C.pdf
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
9kwh vil nok holde, worst case, 9+3. holder iallefall,. ctc har opp til 15 inkludert.
Men sånn sett, mellom mb, daiking og ctc, så er det rimelig lik innsparing, skiller bare litt på årsfaktor, og ctc ligger ann til å bli ca 20000 rimligere...
Men takk for informasjon, kan altids plage noen flere montører og sjekke priser... store forskjeller har jeg merka...
MVH Erik
ingen anbefaler hos meg fastpris... pga. jeg skal ta noe egeninnsats, prisene her er nevnt fra -til iforhold til det.
ctc blir litt feil, da jeg får noe vennepris fra en, men gi ca prisene fra et annet firma som er så nærme i pris, at jeg har ikke "så gode venner " hehe.. sparer kun litt på rørdeler... og får gjøre mye egeninnsats sammen med rørleggern
ctc 408og i250 innedel ligger med ekspansjonskar, slangesett og noen ventil saker på ca 95000 inkl mva. hos de fleste jeg har pratet med. Da den inndelen har en stømtilbkobling, og en ferdig ledning med plugg mellom inne og utedel.. så har elektrikerene estimert ca 10000 ish for jobben med det. med 32 eller 40a sikring på 230v 3fas anlegg.
Rørleggere ligger på alt fra 10-30000 i jobb og rørdeler... kommer litt ann på systemet, egeninnsats..
daikin fikk jeg pris på 115000-120000 (avhengig av egeninnstats) for 8kwh med innedel med tappevann på 180l. det er for pumpe, kjøleteknisk montering og igangkjøring, pluss da elektrikker og rørlegger til overnevnte priser.. ca 135000 ferdig montert.
Mitsubishin 10kwh med innedel med vvb ... ca 120000, men da med elektrisk, pluss rørlegger .. også ca 135000 ..
Så det meste komplette systemer innen luft/vann ligger på 125-140000 ferdig montert av de komplette løsningene.
Thermia Atec droppa jeg, da bare deleprisene endte omtrent på det samme som de andre komplett, kan være så mye testvinner den bare vil... den vant ikke så overlegent... og testen inkluderte ikke nye daikin, mb eller ctc 400 serie.
ctc 400 serien med i250 er jo langt bedre enn 100 serien med gamle ecoel... den hadde vært helt ubrukelig der jeg bor.
har du gammel oljekele? Hvis den er i bra stand, og har nok elkolber, kan du koble f.eks en ctc ecoair og ecologic styring mot den , og la den funke som en dobbeltmantla bereder... du har mange løsnigner som funker mot gamle oljekjeler... sjekk ut baltazar sin tråd om hans Alpha innotec pumpe .
Da blir vp fort veldig mye billigere... Hvis du bor i drammens/buskerud området, så send meg en pm, så skal jeg gi deg navn og nummer på en utrolig flink kar som har drevet oljeservice og varmefirma i 20år... .. og ekstremt hyggelig på priser og løsninger. Hadde jeg pratet med han for noen år siden hadde jeg aldri tatt ut fyrkjelen min med 12kwh el kolber i... den hadde blitt brukt mot vp... den var tross alt bare brukt i 6-7 år.. (selv om den var produsert i 1988 og stått lagret)
Bergvarme har liggi på ca 180-200000 ferdig fra alle, med borrehull.
Nå har bergvarme fordelen av jevnere effekt..og bedre effekt når det blir kaldt. men som min fetter fikk gleden av for litt siden , da røyk kompressoren etter 17 år...
Og om kompressoren i en utedel til luft/vann ryker, eller om krompressoren til bergvarme ryker... så går det litt ut på ett... dyrt å skifte uansett. så når de sier at borrehullet varer "evig" så har du fortsatt kompressor .. så det man kan sammenligne borrehullet med er vifta på utedelen.. ikke hele utedelen.
klart man slipper å ha utedelen....
Har du derimot en gammel fyrkjele uten el kolbe, så er nok det bare å droppe... eller som er lekkasje klar..