61,488    54    2  

Oppkobling av Jula Anslut 416107 Luft/Vann varmepumpe

 837     0
Tenkte jeg skulle skrive litt om mine erfaringer med å koble en Anslut 416107 Luft/Vann pumpe til eksisterende anlegg for vannbåren varme. Har hatt litt trøbbel med å få dette til å fungere, og har hatt kontakt med Jula kundeservice.

Jeg har koblet opp anlegget iht skissen.

Grunnen til at jeg har montert en back up sirkulasjonspumpe, er at jeg ønsker å enkelt switche over til denne i tilfelle feil med varmepumpen. Og dermed kunne kjøre anlegget slik som før med varme fra dobbeltmantlet bereder. Og så hadde jeg en sirkulasjonspumpe fra før som jeg kunne bruke.

Jeg hadde egentlig tenkt å bruke dobbeltmantlet bereder som tilskuddsvarme i de tilfellene varmepumpen ikke kan levere nok.

Shuntventilen blir styr av en utekompensert Automix 40, setter min temp til 28 grader og max til 36 grader (vinter) . Dette gir behagelig varme på bad. Jeg har romtermostat på hver kurs, utenom bad (2 stk) der kursen alltid står åpen
Oppkobling av Jula Anslut 416107 Luft/Vann varmepumpe - Varmeanlegg m varmepumpe.jpg - kvinnhering

  (trådstarter)
   #1
 837     0
Varmepumpen står på 32 grader.

Det jeg opplever, etter noen få timers driftserfaring, er at varmepumpens sirkulasjonspumpe starter og stopper hele tiden, uvisst av hvilken grunn. Ser for meg at det optimale hadde vært konstant sirkulasjon, slik som tidligere. Spurte Jula hvordan man setter sirkulasjonspumpen i konstant flow modus.

Svar fra Jula: ”At sirkulasjonspumpen stopper etter noen timer drift er helt normalt, den har da oppnådd innstilt temperatur og den behøver ikke gå. Den ligger da å føler på vannet og starter etter behov. Det går å la sirkulasjonspumpen gå hele tiden, om du kobler den direkte til strøm så går den hele tiden. Men om du gjør dette mister du garantien på pumpen”

Tilleggspørsmål;  Har du en oppdatert tabell for innstilling av pumpe (den under hentet fra bruksanvisningen er da tydeligvis ikke korrekt)?

Svar fra Jula:  ”Jeg fikk inn en visning tidlig i våres og det viser seg at dem har gjort om pumpen uten at jeg viste dette, fikk vite dette i forrige uke. Jeg har ingen tabell for den pumpen som sitter i pumpen, har etterlyst dette. Men ikke fått dette ennå.”
Oppkobling av Jula Anslut 416107 Luft/Vann varmepumpe - Pumpekurve.jpg - kvinnhering
  (trådstarter)
   #2
 837     0
Ønsker også å koble bort el-kolben i varmepumpen, slik at all tilskuddsvarme utover det varmepumpen kan levere kommer fra dobbelmantlet bereder. El-kolben har egen strømforsyningsledning. Kan jeg bare la være å plugge i denne, eller vil da varmepumpen få noen feilmeldinger? Jeg opplever at varmepumpen stopper dersom jeg trekker ut dette støpselet.

Svar fra Jula: ”Om du kobler bort el kolben tar du bort mye av sikkerheten i pumpa og styringen på pumpen kommer ikke fungere som den skal. I teorien er det fult mulig å gjøre dette. Men du gjør da det på eget ansvar og har ingen garanti på produktet.”

Tilleggsspørsmål: Dersom jeg stiller den mekanisk termostaten på laveste temperatur, vil det da hindre varmeelementet i å slå inn (kjører ca 32 grader inn på varmepumpe)?

Svar fra Jula: ”Du bør tenke på at det er viktig å ha en backup i systemet, derfor har vi
satt el kolben inn i pumpen istedenfor å ha den separat. Om du stiller inn termostaten på det laveste skal ikke den slå inn. Er ikke helt 100% på dette, har ikke fått komplett styring for denne pumpen ennå.”
Oppkobling av Jula Anslut 416107 Luft/Vann varmepumpe - Termostat.jpg - kvinnhering
   #4
 1,749     Norge     0
Hva er funksjonen til berederen? Er den varmekilde nr 2? Hvorfor går det rør fra vp til berederen?
Hvordan har du tenkt at dette skal fungere?
Mvh Bluesman
  (trådstarter)
   #5
 837     0
Berederen skal gi tilskuddsvarme dersom ikke varmepumpen er tilstrekkelig til å gi ønsket temperatur på turfordeleren. Rør fra varmepumpe til bereder er fordi at dersom shunten åpner mot bereder, skal det begynne å vandre vann fra varmepumpe til bereder og vidrere til shunten, slik at man dermed får ønsket temperatur ut fra shunten.

Jeg ser at jeg sliter litt med å regulere dette optimalt. Shuntstyringen er utetemperaturkompensert, og p.t. innstillt slik at det med dagens temperatur (ca 7degC) gir en turvannstemperatur på ca 33degC. Jeg må da sette varmepumpen på 32degC eller optimalt faktisk litt lavere for at ikke turvannet skal bli for varmt.

Dette fører til liten delta t, slik at varmepumpen går kun en liten stund før satt temperatur er oppnådd, så stopper den, inklusiv sirkulasjonspumpen. Shuntstyringen vil da registrere for lav temperatur, og åpne mot varmtvannsbereder. Når da sirkulasjonspumpen starter igjen, vil det komme for varm vann inn mot turfordleren og dermed varmt vann i retur til varmepumpen osv osv.

Ser for meg dette ville blitt løst dersom sirkulasjonspumpen hadde gått kontinuerlig. Slik jeg har det nå har jeg en følelse av at varmepumpen og shuntstyringen jobber mot hverandre. Forslag? 
   #6
 63     0
Flow'en din i varmepumpa blir påvirket av hvor mange aktuatorer som til en hver tid er åpne.
Dette er ikke gunstig.
Bruk "backup" pumpa di som sirkulasjonspumpe. Varmepumpen kobles inn på retur fra samlestokk med to T stykker tett etter hverandre. Da får du en hydraulisk separasjon og to avskilte kretsløp.
Oppkobling av Jula Anslut 416107 Luft/Vann varmepumpe - setup.jpg - Calor
  (trådstarter)
   #7
 837     0
Den var ikke dum, Calor. Her vil jo også varmen i huset bli helt upåvirket av evt stans i varmepumpe. Mulig det blir ombygging i helgen.... Artig å eksprimentere litt.

Noen som har prøvd tilsvarende og kan bekrefte at det virker?

   #8
 63     1
Dette er fagmessig og virker perfekt hjemme hos meg. ;D
Kjører varmepumpe og pelletsfyr.

Noen viktige  retningslinjer:
1. Avstanden mellom senter av begge T'ene bør ikke være mer enn 4 ganger diameter til røret i primærkretsen. (Rør fra samlestokk mot vvb og blandeventil)
2 La innstrømsrøret (fra samlestokken) ha et rett stykke på minimum 8 ganger diameter på røret.
3. La utstrømsrøret (mot vvb og blandeventil) ha et rett stykke på minimum 4 ganger diameter på røret.

Dette for å sikre optimal flow i koblingen.
   #9
 537     0

Flow'en din i varmepumpa blir påvirket av hvor mange aktuatorer som til en hver tid er åpne.
Dette er ikke gunstig.
Bruk "backup" pumpa di som sirkulasjonspumpe. Varmepumpen kobles inn på retur fra samlestokk med to T stykker tett etter hverandre. Da får du en hydraulisk separasjon og to avskilte kretsløp.


Hvis det åpent mellom de to t-stykkene, hvordan vil da vannet gå igjennom varmepumpa?
Signatur
   #10
 63     0
Vannet til og fra varmepumpa sirkulerer med den innebygde pumpen. Hastigheten på vannet vil være konstant og uavhengig av primærkretsen.
På den måten vil varmepumpa modulere bedre også.