Cosmo: elkasseten tenkte jeg å stille inn på fast temp til gulvvarmen for spisslast, tenkte å sette den før veksleren så den ikke kompenserer all varmen som veksleren tar. Men når jeg tenker meg om vil vel den slå inn alikevel hvis vp ikke klarer å få opp tempen mens det dusjes...
shunten fulgte med i pakka fra buildahouse, men den trenger jeg kanskje ikke hvis vp+elkasset er stilt inn riktig?
bør vel også ha noe bypass for at vannet fra vp sirkulerer nok om sommeren? Holder det å bruke en gulvvarme kurs som er til overs til det, eller bør den ha større dim? Må jeg kunne styre strupingen på den?
Jeg spurte fordi jeg ble nysgjerrig - jeg har nemlig tenkt å legge opp til noenlunde samme oppsett som deg med bruk av vp, varmeveksler og en vanlig vv bereder til varmtvann.
I utgangspunktet trenger du ikke noen shunt når du bruker VP. Du setter den tempen du ønsker på VP, og den justerer rett temp ut på anlegget. Hvis man f.eks kjøper Jula sin nye variant av 6kw L/V-pumpe ( http://www.jula.no/varmepumpe-luft-vann-6-3kw-416107) , så har den innebygget 3kw el.element i innedelen - så plassering av elementet er gitt. Jeg går da også utifra at innedelen styrer hvor mye effekt den til enhver tid trenger å guffe på el.elementet for å oppnå innstilt temp.
Dersom du bruker en separat elpatron må du ha en form for styring av den..Ellers risikerer du vel at den står der og brenner eksempelvis 3kw når du bare trenger 1kw. Mulig noen el.patroner har sånto innebygget? De jeg har sett på er bare on/off.
Angående plassering av varmeveksler er vel ikke det så kritisk. Den totale kretsen vil konsumere like mye/lite energi uansett hvor man veksler ut varmen.
Jeg har sett for meg at jeg må installere en bypass på varmveksleren i tilfelle selve gulvvarmen trenger all juicen vp+elpatron kan produsere vinterstid. I tillegg er det et poeng å ha en bypass mellom fordelerstokkene så man sommerstid kan bruke VP til å produsere mest mulig tappevann. Tror ikke det er optimalt å bruke en gulvkrets til dette, bør være mulig å koble tur-stokk rett på returstokk med en ventil og noe mikkmakk (?)..
Foresten - i stedet for bypass på varmeveksler går det jo ann å kjøpe en billig, motorisert 3-veis ventil (fra Kina), og styre den med litt enkel arduino-logikk f.eks. Da kan man lede alt vannet fra VP inn på bereder sommerstid, og så gradvis snu strømmen til å la alt gå via gulvvarmeanlegget i de kaldere årstidene.
Dyrere vp'er med tappevannsprioritering har sånto inkludert i opplegget.
Cosmo: elkasseten tenkte jeg å stille inn på fast temp til gulvvarmen for spisslast, tenkte å sette den før veksleren så den ikke kompenserer all varmen som veksleren tar. Men når jeg tenker meg om vil vel den slå inn alikevel hvis vp ikke klarer å få opp tempen mens det dusjes...
Bruk tidsforsinkelse på innslag på elkasseten , det er relativt vanlig, eks. 5 minutt reduserer behovet for å slå inn samt at termostaten står på 20 grader dei 10 månedene i året du ikkje trenger den.
bør vel også ha noe bypass for at vannet fra vp sirkulerer nok om sommeren? Holder det å bruke en gulvvarme kurs som er til overs til det, eller bør den ha større dim? Må jeg kunne styre strupingen på den?
Bruk badet og set temp. ut fra vp. på 26-28 grader. Eg bruker i tillegg tidsrele på vp. slik at den kun går 1 time 4 ganger i døgnet om sommaren. Men eg har dobbelmanlet med tappespiral så eg får forvaming av vv. uten at sirk. pumpe går, det vil ikkje du få.
cozmo: Trodde jula pumpa hadde extern elkasset/patron, ser nå at det er to forskjellige de har, en med 6.2kw og en på 6kw med innebygd patron, noen som vet noe om andres forskeller på disse bortsett fra 200W? Vurderer forsovidt å kanskje gå for 9kw varianten (har ca 160m2, hvorav ca 120-130 blir varmet med vbv).
Fortsatt ikke helt klar på bypassen, er ikke så glad i å bruke baderoms sløyfen som bypass, da må jeg varme badet enten jeg vil eller ei, eller kjøre lavere temp, som gjør forvarmingen av vannet mindre effektiv, vil jo kanskje kjøre høyere temp om sommeren siden jeg da uansett har bedre COP. Ville ikke det mest effektive vært å ha en dedikert bypass rett etter varmeveksleren? hva er beste måte å få en sånn bypass? vil det holde å ha en fast struping av bypassen hele året, eller bør den styres (motorisert kuleventil?) Eller finns det noen trykkstyrt type ventil som åpner seg når de fleste av gulvvarme kursene lukker seg for å opprettholde konstant flow i veksleren?
Har termostat styrte aktuatorere som er on/off, så den kan vel forekomme scenarioer der alle kursene er av selv om det ikke er veldig kaldt... hmm
cozmo: vil ikke kretsen ta mer varme fra varmepumpen kontra elpatronen i VV berederen hvis den er koblet på tur linjen (med høyere temp)? kommer kanskje litt an på hvor ivrig elpatronene i VPen er til å reagere. Oblygre: vet du om man kan stille inn tidsforsinkelse på elpatronen i jula pumpa? og hvordan gjør man det hvis man har en ekstern (f.eks de som kommer med jula pumpene)? må det være en "feature" av elpatronen, eller kan man mekke noe selv?
Fikk med en pumpe fra buildahouse, men innedelen av jula pumpa har jo også en pumpe, er den kraftig nok til å drive 10 kurser på ca 120m2?
Sånn det ble mye spørsmål igjen, men begynner å få troen på dette!
Angående den motoriserte ventilen så har du rett. Jeg har bestilt en sånn kinaventil tidligere, og er i ferd med å bestille en til nå for å kunne stenge hovedvanninntak vha hjemmeautomasjon. Jeg har bestilt fra aliexpress - fungerte fint. Du vil som regel se at du bestemme litt selv hva slags "wiring" du vil ha for å styre disse ventilene - Cr01, cr02 og cr03. Litt forskjellige måter å koble opp på. Jeg syns "CR02" er ganske greit - da holder du en leder fast på jord - og så veksler du mellom å gi +12V på to andre for å åpne/lukke. Jeg bruker en vekselvender for å styre åpne/lukke manuelt enn så lenge.
Angående plassering av varmeveksler er jeg usikker. Det virker jo som du sier mest logisk å sette den på turvannet for å veksle ut mest mulig energi til vvb....Ihvertfall så lenge det totale etterspurte forbruket kan leveres av VP uten at elpatronen kicker inn. Resultatet vil jo være at når man nærmer seg grensen for hva vp kan levere av juice, så vil elpatronen kicke inn tidligere enn hvis veksleren står på retur.... Og med en gang man trenger hjelp av elpatronen i pumpa bør man jo egentlig bypasse veksleren til vvb som sådan.
Blir usikker jeg også nå med veksler på tur eller retur... men hvorfor vil elpatronen kicke in tidligere hvis veksleren er på turen. Vil ikke retur vannet til VP være ca lik?
hvis jeg går utifra helt fiktive tall: Tur temp 38, retur gulv varme 33 Veksler på Tur: drar ned sirkulasjons temp til 10, høyner VV til 25 (ingenting avgitt til gulv) Veksler på Retur: drar ned sirkulasjons temp til 10, høyner VV til 20
forskjellen blir vel at pumpa må jobbe litt ekstra også etter tappingen... Mener du at hvis det er noe tids forsinkelse på elpatronen, så vil den ikke slå inn i det hele tatt hvis veksleren er på retur? Hvis man har lengre tids forsinkelse vil man vel kunne også kompensere for å ha veksleren på turen?
Men hvordan styrer man bypassen til VV forvarmingen, da må man jo kunne måle om elpatronen er i gang eller ikke og kanskje ha noe logikk på "hvis elpatron er i gang i mer en 30 min, koble inn bypass". Men hvordan kan man måle det? kanskje sette en temp føler før og etter el patronen?
Tenkte litt på en annen sak, hvis veksleren drar ned tempen til si 10 grader i gulvrørene, vil vel egentlig sirkulasjons vannet stjele varme fra gulvet og faktisk gjøre return vannet varmere? Det vil man vel kanskje merke eller? Men det gir vel også varmepumpen litt jevnere last? hmmm
Tenkte litt på shunten igjen også, hvis jeg om sommeren med bedreCOP kjører høyrere temp på sirkulasjons vannet for å få bedre forvarming, da bør jeg kanskje bruke shunten alikevel? hvis jeg kjører 50 grader vann med lav flow vil jeg vel få ganske ujevnt temp fordeling. Men hvis jeg legger inn en shunt, må jeg også ha en ekstra sirkulasjons pumpe mellom returen og shunten eller på turen bak shunten? (har både shunt å pumpe liggende) isåfall blir det vel litt rotete med styring etc
Noen som vet hvor man får tak i trykkstyrt ventil for bypass ?
Tenkte litt på shunten igjen også, hvis jeg om sommeren med bedreCOP kjører høyrere temp på sirkulasjons vannet for å få bedre forvarming, da bør jeg kanskje bruke shunten alikevel?
Sommerhalvåret vil jeg sannsynligvis ikke ha så mye varme, så da må jeg strupe flowen, hvis jeg da også vil kjøre høyere temp i sløyfen for å spare mer på VV, må jeg strupe gulvvarmen enda mer, da lurer jeg på om jeg vil få ujevn varme i gulvet siden varmere vann gir fra seg energien fortere + flowen er lavere... vet ikke om jeg tenker riktig da. desutten lurere jeg på hvor høy temp jeg i det hele tatt kan kjøre under parketten...
med en shunt kunne jeg regulert tempen i gulv varme sløyfene uavhengig av tempen på varmepumpe. men ser jo at det er stor sjans for krøll når systemet blir mer komplisert og flere pumper i samme sløyfe... med mindre man en ekstra varmeveksler på gulv varmen også.
Jeg tenker sånn at når du er kommet dit på året at du ønsker å skru opp varmepumpens tur-temp for vv produksjon, så er du allerede forbi der hvor du trenger oppvarming til huset - og du har sjaltet inn bypass-ventilen.
Jeg spurte fordi jeg ble nysgjerrig - jeg har nemlig tenkt å legge opp til noenlunde samme oppsett som deg med bruk av vp, varmeveksler og en vanlig vv bereder til varmtvann.
I utgangspunktet trenger du ikke noen shunt når du bruker VP. Du setter den tempen du ønsker på VP, og den justerer rett temp ut på anlegget.
Hvis man f.eks kjøper Jula sin nye variant av 6kw L/V-pumpe ( http://www.jula.no/varmepumpe-luft-vann-6-3kw-416107) , så har den innebygget 3kw el.element i innedelen - så plassering av elementet er gitt. Jeg går da også utifra at innedelen styrer hvor mye effekt den til enhver tid trenger å guffe på el.elementet for å oppnå innstilt temp.
Dersom du bruker en separat elpatron må du ha en form for styring av den..Ellers risikerer du vel at den står der og brenner eksempelvis 3kw når du bare trenger 1kw. Mulig noen el.patroner har sånto innebygget? De jeg har sett på er bare on/off.
Angående plassering av varmeveksler er vel ikke det så kritisk. Den totale kretsen vil konsumere like mye/lite energi uansett hvor man veksler ut varmen.
Jeg har sett for meg at jeg må installere en bypass på varmveksleren i tilfelle selve gulvvarmen trenger all juicen vp+elpatron kan produsere vinterstid. I tillegg er det et poeng å ha en bypass mellom fordelerstokkene så man sommerstid kan bruke VP til å produsere mest mulig tappevann. Tror ikke det er optimalt å bruke en gulvkrets til dette, bør være mulig å koble tur-stokk rett på returstokk med en ventil og noe mikkmakk (?)..
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Dyrere vp'er med tappevannsprioritering har sånto inkludert i opplegget.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Bruk tidsforsinkelse på innslag på elkasseten , det er relativt vanlig, eks. 5 minutt reduserer behovet for å slå inn samt at termostaten står på 20 grader dei 10 månedene i året du ikkje trenger den.
Bruk badet og set temp. ut fra vp. på 26-28 grader.
Eg bruker i tillegg tidsrele på vp. slik at den kun går 1 time 4 ganger i døgnet om sommaren. Men eg har dobbelmanlet med tappespiral så eg får forvaming av vv. uten at sirk. pumpe går, det vil ikkje du få.
cozmo: Trodde jula pumpa hadde extern elkasset/patron, ser nå at det er to forskjellige de har, en med 6.2kw og en på 6kw med innebygd patron, noen som vet noe om andres forskeller på disse bortsett fra 200W? Vurderer forsovidt å kanskje gå for 9kw varianten (har ca 160m2, hvorav ca 120-130 blir varmet med vbv).
God ide å bruke motoriserte ventiler, skal styre alt med Loxone/knx, så det burde bli bra,
kikket litt på denne: http://www.ebay.com/itm/3-way-motorized-ball-valve-G1-2-DN15-electric-ball-valve-motorized-valve-/271224475389?pt=UK_DIY_Materials_Plumbing_MJ&hash=item3f263d0efd#shpCntId
forstår beskrivelsen her riktig at hvis jeg kobler + til rød og minus til grønn så åpner den og hvis jeg kobler - til rød og + til grønn så lukker den?
Fortsatt ikke helt klar på bypassen,
er ikke så glad i å bruke baderoms sløyfen som bypass, da må jeg varme badet enten jeg vil eller ei, eller kjøre lavere temp, som gjør forvarmingen av vannet mindre effektiv, vil jo kanskje kjøre høyere temp om sommeren siden jeg da uansett har bedre COP.
Ville ikke det mest effektive vært å ha en dedikert bypass rett etter varmeveksleren?
hva er beste måte å få en sånn bypass?
vil det holde å ha en fast struping av bypassen hele året, eller bør den styres (motorisert kuleventil?)
Eller finns det noen trykkstyrt type ventil som åpner seg når de fleste av gulvvarme kursene lukker seg for å opprettholde konstant flow i veksleren?
Har termostat styrte aktuatorere som er on/off, så den kan vel forekomme scenarioer der alle kursene er av selv om det ikke er veldig kaldt... hmm
cozmo:
vil ikke kretsen ta mer varme fra varmepumpen kontra elpatronen i VV berederen hvis den er koblet på tur linjen (med høyere temp)? kommer kanskje litt an på hvor ivrig elpatronene i VPen er til å reagere.
Oblygre: vet du om man kan stille inn tidsforsinkelse på elpatronen i jula pumpa? og hvordan gjør man det hvis man har en ekstern (f.eks de som kommer med jula pumpene)?
må det være en "feature" av elpatronen, eller kan man mekke noe selv?
Fikk med en pumpe fra buildahouse, men innedelen av jula pumpa har jo også en pumpe, er den kraftig nok til å drive 10 kurser på ca 120m2?
Sånn det ble mye spørsmål igjen, men begynner å få troen på dette!
Angående de to Julapumpene så var det en egen tråd om den nye tidligere...
http://www.byggebolig.no/luft-luft-varmepumpe/ny-luftvann-varmepumpe-modell-hos-jula/
Angående den motoriserte ventilen så har du rett. Jeg har bestilt en sånn kinaventil tidligere, og er i ferd med å bestille en til nå for å kunne stenge hovedvanninntak vha hjemmeautomasjon. Jeg har bestilt fra aliexpress - fungerte fint. Du vil som regel se at du bestemme litt selv hva slags "wiring" du vil ha for å styre disse ventilene - Cr01, cr02 og cr03. Litt forskjellige måter å koble opp på. Jeg syns "CR02" er ganske greit - da holder du en leder fast på jord - og så veksler du mellom å gi +12V på to andre for å åpne/lukke. Jeg bruker en vekselvender for å styre åpne/lukke manuelt enn så lenge.
Angående plassering av varmeveksler er jeg usikker. Det virker jo som du sier mest logisk å sette den på turvannet for å veksle ut mest mulig energi til vvb....Ihvertfall så lenge det totale etterspurte forbruket kan leveres av VP uten at elpatronen kicker inn. Resultatet vil jo være at når man nærmer seg grensen for hva vp kan levere av juice, så vil elpatronen kicke inn tidligere enn hvis veksleren står på retur.... Og med en gang man trenger hjelp av elpatronen i pumpa bør man jo egentlig bypasse veksleren til vvb som sådan.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
cr02 og cr03 virker vel enklest å bygge med loxone (cr03 trenger jeg bare en utgang...)
Blir usikker jeg også nå med veksler på tur eller retur... men hvorfor vil elpatronen kicke in tidligere hvis veksleren er på turen. Vil ikke retur vannet til VP være ca lik?
hvis jeg går utifra helt fiktive tall:
Tur temp 38, retur gulv varme 33
Veksler på Tur: drar ned sirkulasjons temp til 10, høyner VV til 25 (ingenting avgitt til gulv)
Veksler på Retur: drar ned sirkulasjons temp til 10, høyner VV til 20
forskjellen blir vel at pumpa må jobbe litt ekstra også etter tappingen...
Mener du at hvis det er noe tids forsinkelse på elpatronen, så vil den ikke slå inn i det hele tatt hvis veksleren er på retur?
Hvis man har lengre tids forsinkelse vil man vel kunne også kompensere for å ha veksleren på turen?
Men hvordan styrer man bypassen til VV forvarmingen, da må man jo kunne måle om elpatronen er i gang eller ikke og kanskje ha noe logikk på "hvis elpatron er i gang i mer en 30 min, koble inn bypass". Men hvordan kan man måle det? kanskje sette en temp føler før og etter el patronen?
Tenkte litt på en annen sak, hvis veksleren drar ned tempen til si 10 grader i gulvrørene, vil vel egentlig sirkulasjons vannet stjele varme fra gulvet og faktisk gjøre return vannet varmere?
Det vil man vel kanskje merke eller? Men det gir vel også varmepumpen litt jevnere last?
hmmm
Tenkte litt på shunten igjen også, hvis jeg om sommeren med bedreCOP kjører høyrere temp på sirkulasjons vannet for å få bedre forvarming, da bør jeg kanskje bruke shunten alikevel? hvis jeg kjører 50 grader vann med lav flow vil jeg vel få ganske ujevnt temp fordeling.
Men hvis jeg legger inn en shunt, må jeg også ha en ekstra sirkulasjons pumpe mellom returen og shunten eller på turen bak shunten? (har både shunt å pumpe liggende) isåfall blir det vel litt rotete med styring etc
Noen som vet hvor man får tak i trykkstyrt ventil for bypass ?
Hvorfor det?
- Baderomsbloggen min
....
...
...
desutten lurere jeg på hvor høy temp jeg i det hele tatt kan kjøre under parketten...
med en shunt kunne jeg regulert tempen i gulv varme sløyfene uavhengig av tempen på varmepumpe. men ser jo at det er stor sjans for krøll når systemet blir mer komplisert og flere pumper i samme sløyfe... med mindre man en ekstra varmeveksler på gulv varmen også.
- Baderomsbloggen min
....
...
...