#82
 3,575     buskerud     0
har sendt link til han jeg kjenner, den kan være aktuell den. Men eneste grunn til å gå for luft vann er hvis jeg kan få det veldig billig. 

Irritereer meg litt at jeg ikke sjekket gass bedre, før jeg satt inn peisovn for ved, kunne sluppet pipe rehab, satt gasspeis i stua og varmet gulvarmen og tappevann med gass...men kw prisen på gass kan vel neppe lønne seg over varmepumper selv med nedgravd tank? 

Men er ikke veldig glad i propan ellers, så det er ikke akkurat noe jeg tror ejg hadde giddi...
   #83
 91     0
Da har vel skjebnedøgnet kommet. Etter at den ble installert har det for så vidt ikke vært særlig kaldt. Før nå...

Og det ser egentlig ikke særlig lyst ut. VP står selvsagt stille, det er jo -25 ute. Men det som er verre er at varmekolbene ikke kobler inn. Turvannet er nå 22 grader, retur 20. Jeg har kjørt funksjonstester og da kobler den inn kolbene om foreskrevet, men når jeg setter den tilbake til vanlig drift kobles ikke kolbene inn Sad Fyrer derfor som en tulling i peisen og har skrudd ned varmen i rom som ikke er i bruk akkurat i dag.

Må nok ta en telefon i morgen tidlig, det skal jo ikke være slik?

Edit: Har nå snakket med installastøren og han nevnte at det er en termostat i releskapet som antagelig må skrus opp. Skal sjekke når jeg kommer hjem.
Siste redigering: Friday, December 18, 2009 10:30:34 AM av tols1
   #84
 1     Trøndelag     0
Jeg bruker KW-smart om sommeren med avslått sikring på VV-brederen. Det går helt greit helt til ut på høsten. Slik oppnår jeg at atl varmtvannet på sommeren blir oppvarmet med VP, og ikke kolbe. Min konklusjon etter et par års drift er at KW-smart kanskje er mest egnet der det er stort forbruk over kort tid.
   #85
 91     0
Ja, jeg forsøkte også å koble ut strømmen på berederen, med det resultatet at det var kaldt vann etter et par dager... Det virket som den ikke reagerte på termostaten i berederen... Merkelig.

Vel, etter å fått justert opp termostaten på det elktriske elementet kom det seg en del, men det er klart, 6 kW er selvsagt ikke nok til å varme opp 200 kvm med 33 kuldegrader ute. De siste dagene har temperaturen ligget på 18-20 minus, og pumpa går fortsatt og klarer fint å holde huset godt og varmt.
   #86
 189     0
Mitt hus ble ikke oppvarmet tilfredsstillende etter jeg hadde installert KW-smart. Grunnen var lite gulvareal i forhold til husets isolering og takhøyde. Det stod altså ikke på effekten til varmepumpa. Løsningen ble at jeg la en sløyfe gjennom en viftekonvektor. Det kan anbefales om andre har samme problem, det var meget effektivt. Gulvvarmen legger dermed varmegrunnlaget, og konvektoren står med termostat og tar siste biten, dermed er tregheten i et rent gulvvarmesystem også eliminert Smile
   #87
 131     Harstad     0
Etter to år med grubling på om forhandleren snart skulle komme å sjekke silene på min kwsmart så tok jeg manualen fatt på egen hånd og fant ut at det kanskje er et under at huset har blitt oppvarmet i det hele tatt.
Silen for boligoppvarmingen ser nemlig helt tett ut av radiatorslam. Ifølge servicemanualen skal silene sjekkes etter et par timers drift første gangen.

Den andre silen så bedre ut men hadde litt algevekst så det ut til.
Har hatt noe dårligere effekt av varmepumpa i den siste kuldeperioden, enn f.eks i fjor med lignende utetemp. Mitt turvannstermometer har ikke kommet over 44 grader i høst/vinter mens i fjor vinter var det opp i 48 grader, hvilket utgjør en merkbar forskjell når jeg kjører på gamle radiatorer. Så kanskje er noe utslitt allerede...  :(
Varmepumpa ble i sin tid montert i minusgrader, og det anbefales jo heller ikke sånn uten videre pga. fare for fukt i gass-systemet.
Den store skrekken er nå om pumpa har fått varig redusert kapasitet, da kapasiteten allerede var på grensa i forhold til huset.
I manualen står det mye om diverse ting som kan forårsake slitasje og forkortet levetid på de forskjellige komponentene...

Det burde vel ha vært montert mikrobobleutskiller også, ifølge manualen iallefall. Men ingen av montørene tenkte på det såvidt jeg kan se.

Da jeg luftet varmevekslerne etter å ha renset silene, så kom det mye brunt algevann ut av tappevannskretsen. Det tyder vel på at tappevannet ikke har vært oppvarmet av varmepumpa i denne kuldeperioden. Det kan kanskje være lurt å sjekke siler litt oftere og kjøre varmepumpa kun på hot water en kort stund innimellom vinterstid.
Siste redigering: Sunday, November 28, 2010 8:08:53 AM av teerex
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - filter1.jpg - teerex
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - filter4.jpg - teerex
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - filter2.jpg - teerex
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - filter3.jpg - teerex

   #88
 708     Buskerud     0
var det vanskelig å sjekke disse silene? mine har heller ikke vært sjekket i løpet av 2års tid, nå har ikke jeg radiatorer så kanskje ikke så skittne som dine
   #89
 131     Harstad     0
Nei har du ikke gamle radiatorer så er det vel neppe noe problem, men det står i servicemanualen at de skal sjekkes etter et par timers drift uansett. Kan jo ligge noe i rørene fra monteringen.
Mine radiatorer er fra 1955 så de har jo stått noen år  :)

Spesiellt vanskelig var det ikke nei, det står noen illustrasjoner i hurtiginstallasjonsmanualen på side 12 som det vel ligger en link til her ett sted, men litt dårlig forklart kanskje.
Først må man jo slå av anlegget på betjeningspanelet og vente til ting har stanset. Skru av metalldekselet som dekker siler og lufteniplene (det avlange dekselet). Så stenger man alle 4 serviceventilene og skrur ut silene med 18 mm nøkkel. Hold i mot på røret slik at man ikke belaster kobberloddingene inni skapet, siden silene skal sitte ganske godt.
Man kan jo løsne litt på de skrå lufteniplene først i tilfelle det er trykk. Disse skal sitte ganske løst, 12 mm nøkkel. Hvorfor det er luftenipler på silene også vet jeg ikke, ennå.
Etter rengjøring så må man lufte systemet, dvs. hver av varmevekslerne. Sett en klar plastslange på den skrå luftenippelen (vann ut) og løsne denne litt. Åpne så serviceventilen på røret med silen (vann inn). Slipp vann inn i boligoppvarmingssystemet mens man lufter dennes varmeveksler etterhvert som trykket faller. Når all luft er ute (kjøre masse vann gjennom) stenges de skrå lufteniplene og alle serviceventiler åpnes.
NB! Gjøres på eget ansvar  :P


Men over til dagens sensasjon!
Nå er igjen temperaturen på turvannet kommet opp i over 48 grader, og ute så drypper det igjen av utedelen. Det har det ikke gjort på flere uker.
Så da er tingenes tilstand straks bedre, og jeg slipper å mase på en forhandler som ikke forstår hvordan anlegget skal vedlikeholdes.

Kanskje ABK burde kurse sine forhandlere/montører litt bedre så kanskje det ikke kom fullt så mange reklamasjoner på kwsmart som det ifølge noen innlegg på diverse nettsteder gjør...

   #90
 131     Harstad     0
Ja da har den dundret og gått i over 10 år, og 11 vintre uten trøbbel.
Men effektiviteten er ikke helt den samme som de første årene.
Pleide å få opp mot 50 grader på turvannet, med 2x2 kW elkassett (den tredje elkolben ble aldri tilkoblet, pga. litt liten kapasitet på hovedsikringen den gangen, og 3 kW bereder).
De siste årene har max. temp ligget på 46-47 grader. Litt i minste laget når det er -5 til -10 og vind samtidig.

Fikk forøvrig installert magnetfilter for 2-3 år siden, noe som burde ha vært gjort fra dag 1 (se nederst på siste bilde).
Med gamle stålrør og stålradiatorer fra 1950-tallet så blir et mye magnetitt i vannet.
De første gangene jeg åpnet filteret var det temmelig mye magnetitt på magneten.
Og så ble det brukt både rensemiddel og konserveringsmiddel i systemet. Står litt om produktene her:

https://www.abkklima.no/produkter-og-tjenester/vannrensing/

Etter en vinter med relativt høyt strømforbruk og desto høyere strømregninger må ting sjekkes.
Koblet ut sikringen til el-kassetten for å se hva varmepumpa klarer på egen hånd.
Får ikke mere enn ca 33 grader med +3 i utetemp. Mener det var vesentlig høyere da den var ny.
Den automatiske varmekurven skal jo gi ca 37 grader ved +3 ute.
Har satt tappevannsprioriteten til +5 så den ikke kobler inn og ut unødig.

Men oppdaget at det er stor temperaturforskjell på turvannet inn og ut av elkassetten.
Monterte så en temperaturføler på tur-røret fra innedelen ned til elkassetten.
Som vi ser er det 38 grader inn og ca 31 grader ut fra elkassetten akkurat der og da. Skal det være slik tro?
Litt vanskelig å forstå kretsløpet i elkassetten, det er dårlig beskrevet i installasjonsmanualen og kartet stemmer ikke helt med terrenget. Rørstussene på min kommer ikke opp der de kommer opp på bildene i manualen.

Jeg mistenker også et det har blitt et belegg av magnetitt eller noe i varmeveksleren som hindrer varmeavgivelsen, men ble usikker da jeg oppdaget den temperaturforskjellen over.
Men isåfall er spørsmålet om det er mulig å rense varmeveksleren på lignende måte som man kjører rens på varmeapparatregisteret på biler. Noe jeg har gjort med stort hell.

Trykk-gass/varmgassrøret holder ca 100 grader, vet ikke på sparket hva optimal temperatur på det pleier å være.
Avlest via diagnosedisplayet som er skjult under dekselet på innedelen.

ABK har såvidt jeg kan se ikke lengre kW Smart i sortimentet. Det kom jo en oppgradert utgave i 2012.

En litt morsom sak var at ekspansjonskaret var fullt av vann. Helt fullt. Ventilen under hadde nemlig sluppet ut all lufta. Det har nok vært slik i noen år, husker en periode jeg stadig måtte etterfylle vann men fant jo ingen lekkasje. Men 20 liter vann lå altså der. Men enkelt å fikse, bytta ventil. Men karet er fra 2005 så er vel snart modent for utskiftning.
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - IMG_0497.JPG - teerex
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - IMG_0499.JPG - teerex
Toshiba KwSmart: Innstillinger og erfaringer - magnetfilter.jpg - teerex