515    13    0  

Vannbåren varmeanlegg.

 3     0
Hei.

Har lest masse nyttig her på forumet opp gjennom tiden, og tenkte kanskje det var mulighet for å få noen svar på det jeg skal til å sette sammen nå.

Driver å bygger ny bolig. Har lagt 20mm rør i støpt plate kjeller, fem sløyfer. 17mm rør i sponplategulv 1. Etg. Lagt opp rør til en eventuell viftekonvektor under takvindu på loft for å holde disse isfrie om nødvendig.

Har kjøpt luft til vann pumpe, systherm-2015-07.

Lurer på hvilken dobbeltmantlet bereder som anbefales? Tenkte i utgangspunktet å kjøpe oso med spiral for forvarming av tappevann. En kompiss av meg fikk anbefalt en fra høiax som var mye billigere, men uten spiral for forvarming av tappevann. Han mente da at spiralen ikke utgjorde så mye på forvarmingen. Så spørsmål 1 er: Er det verdt å bruke 5.000,- mer på bereder med spiral for forvarming av tappevann, eller er effekten med spiral for dårlig i forhold til ekstrakostnaden?

Spørsmål 2.
Hvilke rør, og hvor bruker dere å skaffe slike til å ha mellom varmepumpe og vvb?

Spørsmål 3.
Hvilken sirkulasjonspumpe mener dere jeg bør kjøpe for å drive dette anlegget når lengste sløyfe på 17mm er 100 meter, total lengde på alle sløyfer er ca 700 meter? Rørlegger som leverte pris mente en alpha2 25-40, men andre har ment at dette kan være en litt liten pumpe til mitt anlegg?

Spørsmål 4.
Bør jeg ha shunt før jeg deler opp rørgatene mellom de to fordelerskapene til gulvvarmen, eller bør jeg ha en shunt i hvert skap?

Spørsmål 5.
Hvilke fordelerstokker anbefales, og hvor kjøpe det billigst? Danmark er ikke noe alternativ, da vi skal få igang dette så fort som mulig.

Spørsmål 6. 
Bruker dere kobberrør eller annet materiale mellom vvb og fordelerskap?

Legger ved en grovskisse av anlegget. Her er ikke ekspansjonskar tegnet inn, men det blir på 12 liter om dette er nok?

Noen andre momenter jeg bør tenke på?
Vannbåren varmeanlegg. - 20200101_220924.jpg - Meland1

KE
   #1
 3,673     Hordaland     0
Glem dobbelmantlet bereder!

Jeg regner med du har tappevannsprioritering på varmepumpen, hvis ikke bør du finne deg en annen varmepumpe. Edit: ser du har kjøpt deg pumpe allerede, sjekk om den har tappevannsprioritering!

Kjøp deg en ren varmtvannsbereder med coil i som varmepumpen varmer vannet med. Forvarming av tappevann er en dårlig løsning, du vil ha en løsning som gir deg tappevann uten bruk av varmekolbe!

Du bør klare deg uten shunt, shunt betyr at varmepumpen lager unødvendig høy temperatur, noe som gir dårligere strømbesparelse! Hvorfor vil du ha viftekonvektor på loft, er det innredet loft du mener, husk at varmen stiger og at gulvvarme trenger lavere temperatur enn viftekonvektor. Du må gå for løsningen som gir deg lavest mulig temperatur på vannet, det er slik man sparer strøm!


Så har jeg ett spørsmål til deg, hvorfor skal du ha tank på vannbåren varme, det er ikke en selvfølge at dette er fornuftig.

   #2
 4,193     0
1. Dropp dobbeltmantlet.
2. Fra rørleggeren I vårt tilfelle, bruk grove rør med isolasjon.
3. Prisforskjellen på de ulike pumpene fra grundfos er små og de kan skrus ned, ikke underdimensjoner
4. Shunt gir ikke mening i mine øyne, med mindre du eksplisitt trenger høytemp til noe (enten bad eller viftekonvektor). Du kan også vurdere å drifte høytemp fra vv-kretsen, men det er litt mer Reodor Felgen... Høytemp vil drepe COP.
5. Roth er helt greit priset, hvis noen har på lager.
6. Plast, vi bruker alupex.
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Det enkleste alternativet er å ikke ha akkumulatortank. Må vurderes i hvert tilfelle.


  (trådstarter)
   #5
 3     0
Hei.

Takk for svar!

Tror ikke pumpa går å kjøre med tappevannsprioritering. Den kan kjøre med maks temp på 55° på væsken ut fra pumpa, så må vel inn med varmelement for å få tempen i beredern opp på 75° uansett. Kan sjekke i boka til pumpa senere i kveld om dette.
Har ingen formening om hvorfor jeg skal ha akkumulatortank, rørlegger sendte tilbud med dobbeltmantlet, og i de trådene jeg har lest på forumet så har det alltid vært akkumulatortank. Det er varmeelement i pumpa som varmer vannet opp hvis pumpa ikke klarer å få vannet til riktig temp. Så da blir det kanskje unødvendig med en tank til med varmeelementer i?

Shuntene tenkte jeg å sette inn for å kjøre litt høyere temp fra pumpa inn på anlegget for radiatoren, og kanskje til litt mer forvarming av tappevann, og shunte ned temperaturen til gulvene.
Er innredet loft ja. Har en ei byggtørke på 5 kw stående å surre i kjellern hele tiden nå. Er faktisk ikke så mye varme som går opp gjennom trappen og til de neste etasjene. Grunnen til viftekonvektoren på loft er egentlig for å holde takvindu fri for is, da produsenten ikke gir garanti på disse om det fryser på. Synes også det var greit å legge rør til dette nå, for å kunne kjøre frikjøling på denne hvis det blir boret energibrønn en gang i fremtiden.

Hvordan kjører du eventuelt anlegget med tappevannsprioritering? Går varmepumpa først gjennom vvb, for så å shuntes ned ut på gulvene? Regner med temperaturen inn på vvb fra pumpa må være ganske høy for å klare varme nok vann kun fra pumpe?
KE
   #6
 3,673     Hordaland     0
Ved tappevannsprioritering er det ganske vanlig å ha lavere temp på varmtvannet, det sparer man mye strøm på. Annenhver uke tas temp opp til høyere temp for å forebygge legionella. Det er kun på kjøkkenet det kan være greit med temperatur oppe i 60 grader. Bruk heller pengene på en quooker eller noe til kjøkkenet og klar deg med lavere temp i varmtvannsbeholder.
En pumpe med tappevannspriroitering vil veksle mellom å varme boligen og varme tanken. Typisk kan man veksle mellom hvilke av de to som prioriteres. Ved bruk av viftekonvektorer vil man typisk veksle ofte, men med gulvvarme kan man prioritere tappevenn hele tiden grunnet tregheten i gulvene.
   #7
 4,193     0
Min filosofi er motsatt, prioriter gulvvarme over tappevann. Hvis vp har for mye å gjøre vil jeg heller ha god COP i gulvet enn dårlig COP på å varme varmtvannet. Det er også sjelden at varmtvann haster noe særlig, med stor nok tank er det ikke noe problem at det tar noen timer før temp er på maks igjen etter morgendusjen.

Selvsagt best om man har nok kapasitet til begge deler, men om man må prioritere noe...

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Vel, jeg merker det raskt om dusjvannet blir kaldt. Merker ikke på gulvet at varmepumpen jobber med varmtvann.
Hva skal til for at ditt system oddbjoh veksler over til tappevannsproduksjon? Hvilken varmepumpe?
   #9
 4,193     0
Vel, jeg merker det raskt om dusjvannet blir kaldt. Merker ikke på gulvet at varmepumpen jobber med varmtvann.
Hva skal til for at ditt system oddbjoh veksler over til tappevannsproduksjon? Hvilken varmepumpe?


Nibe f2120 med vvm320. Har vv fra vp I serie med en helt vanlig oso-bereder. Normalt sett er oso bare en buffertank, men hvis temperaturen synker vil man varme vannet med COP = 1 I tanken Wink

Nå har jeg satt opp 10 minutter vv og 30 vvb om jeg husker rett. Vannet i den interne tanken i vp varierer i temp, men har ikke vært under 45 grader - med termostatstyrt batteri i dusjen vil man ikke merke svingningene. 
KE
   #10
 3,673     Hordaland     0
Hos meg er COP cirka 3-3,5 på varmtvannet året rundt. Fyller jeg eksempelvis boblebadet med 1500L vil ikke temperaturen gå lavere enn 35 grader, da varmes det med 11kw cirka.
Blir gulvene dine så raskt kalde siden du må prioritere på den måten? Hos meg veksler den over på varmtvann en gang og blir der til en er ferdigdusjet og temperaturen er tilbake til normalt. Romtemperaturen synker for sent til at det merkes.
Nedenfor ser du hva som hender når boblebadet fylles, den høye COPen skyldes at temperaturen bare er 35 grader mesteparten av tiden, du ser COP synker på slutten når temperaturen i varmtvannstanken stiger til normalt nivå. Grafene viser tydelig hvordan turtemperatur og COP henger sammen.
Vannbåren varmeanlegg. - 2019 04 19 Fylling av boblebad - uplink.jpg - Meland1Vannbåren varmeanlegg. - 2019 04 19 Fylling av boblebad.jpg - Meland1