15,305    15    2  

Klimanette varmluftsanlegg: Erfaringer og synspunkter

 8     Buskerud     1
Har et Klimanette varmluftsanlegg fra 1986 som jeg vurderer å bytte ut med et nytt anlegg. Anlegget får idag varmtvann fra dobbelmantlet OSO bereder, og strømforbruket er høyt.
Planen er å installere bergvarmepumpe, men da må turvannstemp til varmluftbatteri ned for å få gode arbeidsforhold for varmepumpa.
Er det noen som har et moderne Klimanette anlegg (eller tilsvarende) koblet opp mot varmepumpe? Hører gjerne erfaringer med påkrevd vanntemp, hvor enkelt anlegget er å styre osv.

   #1
 12     Skien     0
Har ikke klimanette, men tilsvarende anlegg og problemstilling som deg.  Hos meg er vannet til varmebatteriet oppvarmet via en gammel oljefyr.

Hvordan er temperaturene hos deg? Jeg har ett stort batteri og flytter ca 1200-1300 m3 luft i timen. Har dessuten regulering kun via innetemp og har maksbegrenset turtememperaturen til ca 30 grader. Det gir max ca 26 grader tilluft. Anlegget er ett rent omluftsanlegg. På dette svir jeg i overkant 2 m3 olje pr sesong, så billig er det ikke.

Jeg er også i prosessen med å vurdere ulike varmepumpeløsninger, så det blir spennende å følge med på hvilke erfaringer du gjør deg etterhvert! Hos meg kommer første tilbyder på befaring ila desember.
  (trådstarter)
   #2
 8     Buskerud     0
Med maks 30 gr turvann burde du ha gode forhold for en varmepumpe!

Har gjort noen målinger nå ikveld, og det ser slik ut:

Utetemp: -9°
Turvannstemp: 56°
Returvann: 46°
Innluft: 19°
Utluft (i stue 1. etg): 37°
Veggtermometeret i stua viser da 19°

Er usikker på hvor mye luft vifta flytter (fant ikke dokumentasjonen i farta) men den står på maks. Ser ut som en større vifte og mer effektiv varmeveksler er tingen hos meg.

Er akkurat i startgropa med varmepumpe, har kontaktet CTC, Thermia, Ekowell og Alpha Innotec, men bare begrenset respons så langt.

Har også kontaktet Klimanette, det virket som et skikkelig bakgårdsfirma, er usikker på om et nytt varmebatteri derfra er løsningen.
Hvilket fabrikat er ditt?
   #3
 47     0
Jeg har i tidligere jobb prosjektert flere VP anlegg mot klimanette som har fungert bra. Det ble brukt en akkumulator av type Oso med bra el.effekt, husker ikke navnet nå. Vi brukte litt tid med utekompensatoren som styrer tempen på varmtvannet på bakgrunn av utetemp. Vi har brukt orginalt batteri uten problem. 
Husk, ikke noen problem å kjøre høyere turtemp enn 30 grader da denne varierer på bakgrunn av utetemp. Så ikke vær redd for å tenke 50 grader ved dimensjonerende utetemp. Går vifta på full styrke? Du kan stille opp hastigheten på sirkulasjonspumpa for å få en litt lavere turtemp.
   #4
 846     Gran     0
Klimanetten er jo beregnet for høye temperaturer.

Husker jeg rett så består den av en liten tank med med en elkolbe, en pumpe og shunt mot registeret.

Denne må bygges om fordi shuntventilen sitter etter pumpa mot varmebatteriet stemmer ikke dette?

Dere må plassere shunt etter pumpen dette muligjør at dere kan kjøre noe lavere temperaturer.

Ta et bilde av innsiden så kan jeg prøve å tyde den men det er lengesiden jeg har vært borti en slik en.

Eller så er jo pellets en løsning:P

  (trådstarter)
   #5
 8     Buskerud     0
Har lagt ved etpar bilder av anlegget.
Innmaten av Klimanetten er bare en varmeveksler og en vifte.  Anlegget styres av OSO MX12 med shuntventil, mikrobobleutskiller og pumpe (i den rekkefølgen fra vv tank til varmebatteri).

Prøvde forøvrig å skru vannsirkulasjonspumpa på fullt, det ga 39 gr på utlufta i stua.
Noen som har erfaring med Klimanette varmluftsanlegg? - Klimanette.jpg - Snabelku
Noen som har erfaring med Klimanette varmluftsanlegg? - OSO MX12.jpg - Snabelku
   #6
 12     Skien     0
Snabelku; hva gjelder fabrikat, er dette litt vanskelig - anlegget er 50 år gammelt. jeg tror det var noe som het Norsk Varmluft.

Varmebatteriet er kjempedigert, 50 cm x 50cm og 20 dypt - står i kanalen. Har fått en proff til å sjekke dette, og han sa at det kjempeflott med så pass overdimensjonert - nettopp for å holde vanntemp nede.

Igår kveld (-7 gr) stilte jeg opp maxtemp til ca 35. Da gir det 28 gr tilluft.

  (trådstarter)
   #8
 8     Buskerud     0
Hm, målte varmeveksleren og den er 50 x 60 x 10.  Sjekket også datablad på vifta, og den skal gi 1400 m3/t på full spiker.

Kan se ut som distribusjonskanalene har for høy motstand.  >:(

tåe: Hva slags kanaler har du?
   #9
 47     0
Ganske vanlig med alu-flex kanaler på disse anleggene. At det står 1400 m3/t er ofte mot 100 Pa. (Det står ofte på anlegget) Du har nok en del mer motstand enn dette. Som fortalt er det veldig greit å montere Vp mot disse, men du må ha en akkumulator tank, men føler på turvannet og litt prøving på å finne riktig klimakurve blir det veldig bra.  Men gutta som driver med VP her inne kan sikkert hjelpe deg med prosjektering. Jeg ville bare si at dette har jeg gjort flere ganger med stor hell. Lykke til.
   #10
 123     0
Hei Snabelku,

Jeg har levert flere varmepumper mot slike typer anlegg, vi startet ett senest på fredag, men dette var av fabrikat Hess fra Danmark montert i 1984.

Mitt råd er at du først tar kontakt med Klimanette og gir dem data på ditt aggregat, de kan muligens hjelpe deg med data på det varmebatteriet du har i dag eller tilby deg ett varmebatteri for lavtemperatur så du får god virkningsgrad på varmepumpen. Men temperaturene du oppgir er ikke akkurat avskrekkende for drift med varmepumpe direkte.

Ett viktig moment er at du får montert inn akkumulator i anlegget minst 200 liter, da blir temperatur på tillufta jevn og fin også sparer du varmepumpe for hyppige start/stopp.

Flytende kondensering er absolutt nødvendig så du optimerer varmepumpens virkningsgrad mest mulig.

Lykke til!
Signatur