8,919    6    0  

Luftbåren sentralvarme - bytte ut oljefyr

 12     Skien     0
Har et relativt stort hus med luftbåren sentralvarme. I korte trekk innebærer dette at jeg har et stort vannbatteri som varmes av en gammel oljefyr, og en vifte som flytter ca 1200 m3 oppvarmet luft i timen. Varmen fordeles med tilluftsventiler i alle rom, og har et sentralt avtrekk i trappegangen mellom 1. og 2.etg. Anlegget er altså et rent omluftsanlegg. Vannbatteriet er såpass stort at selv ved kaldt vær trenger jeg ikke ha mer enn 35-40 grader vann på dette, for å holde 22gr i huset. Fyren inneholder ca 200 liter vann, mens vannvolumet i vannbatteriet jo er svært begrenset, kanskje 30-40 liter inkl rørstrekk. Det er ikke vanlige radiatorer i huset.

Så; oljefyren er ca 50 år og ikke videre økonomisk i drift. bruker ca 2,5 m3 olje i året. Derfor skal den byttes ut med varmepumpe. Slik jeg ser det, er en vv-pumpe kanskje det beste, her vil det jo være muligheter for "gratis" kjøling også. En lv-pumpe er vel rimeligere i innkjøp, og mulighetene for rimelig kjøling er vel noe mer begrenset.

I tillegg må denne klare oppvarming/forvarming av tappevann, har 3 døtre pluss kone i husholdningen...

Hva gjelder selve varmluften er jeg svært fornøyd med denne måten og distribuere varmen på, og ønsker ikke å bytte ut denne løsningen.

Så hva skal man velge? jeg har orientert meg en god del, og lagt merke til at noen fabrikater ikke kan varme tappevann og radiatorvann samtidig. På grunn av den lave mengden vann i batteriet tror jeg ikke dette er noen god løsning for meg.

Innspill til valg av varmepumpe mottas med takk!

tåe



   #1
 3,573     buskerud     0
kjenner til noen med denne løsningen. Bruker langt mindre enn deg, men 2500 l olje er ikke galt hvis det inkluderer tappevann i forhold til f.eks høytemp radiatorfyring..  

De små husbank villaene   fra 70 tallet der jeg bor bruker flere godt  over 3000 liter i året med det. (dvs. de som har sentralfyr da)   Jeg brukte ca 2500l før tappe vann var inkludert og ca 3200 med, og selv da måtte jeg fyre 50m2 av huset  med strøm ovner i tilegg til radatorene ville jeg ha det varmere enn 17-18 grader  Naboen bruker sjuke 3500liter uten varmtvann!!! Men han er gammel, bra med penger og gidder ikke bytte noe på sitt aqnlegg siden han vurderer å flytte. Ikke engang brenner.. som han hadde spart inn på et år.

Så sånn sett, med 3 døtre, ikke akkurat veldig ille ;D


Men klart med på sikt stigende oljepris, og gammel fyrkjele tror jeg du vil halvere utgiftene med noe nytt.

Sikkert noen som kan hjelpe deg i riktig retning her



   #2
 3,704     Ringerike     0
Velkommen til forumet tåe.

Spennende prosjekt du har og håper at du tar deg tid til å lage en byggetråd så flere kan dra  nytte av dine erfaringer etterhvert.

Er selv i ferd med å få byttet ut oljefyren med en vv-pumpe fra Alpha-Innotec, men til forskjell fra deg har vi gamle radiatorer. Tråden er her.

Med luftanlegget du har får du jo meget god effekt av frikjølingen som nesten er gratis på en vv-pumpe. Så valg mellom vv og lv bør være enkelt.

Regner med at alle de store leverandørene har utstyr som passer, vet ihvertfall at de vi valgte har da det ble diskutert dette med frikjøling under første møte vi hadde. Har ikke luftdistribusjon av varmen så kan ikke være mere konkret, håper noen med samme type anlegg som du har kan gi deg noen innspill.

Husk å ta masse bilder, vi elsker bilder på dette forumet  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 12     Skien     0
Takk for velkomst Bidda.

Bilder skal jeg vel kunne skaffe. Teknisk rom hos meg ser pr i dag ut som maskinrommet på en liten lastebåt, med gammel kombikjel pluss luftkanaler og vifte :D

Kjelen er såpass gammel at vv-spiralen allerede har røket, derfor varmes tappevann i standard el-bereder. Derfor synes jeg nok 2500 liter olje er litt i overkant... Hvis jeg kan få til forvarming av tappevann vil jo dette også være en hyggelig gevinst.

Hva gjelder valg av type varmepumpe er jeg usikker på om jeg klarer å regne hjem en væske/vann løsning. Tross alt er det jo oppvarming og ikke kjøling som er hovedformålet. På den annen side hadde det vært veldig moro med kjøling da.... For å gjøre valget enda vanskeligere ser jeg at både Daikin og Nibe nå promoterer at deres L/V-pumper kan kjøle og produsere varmt tappevann samtidig. Så ja, synes ikke valget er helt enkelt nei...

Jeg er også litt i villrede på hva som er den beste oppbyggingen av en innedel. Er det vekselventil mellom tappevannsproduksjon og vann til oppvarming, eller er det forvarming av tappevann via spiral i arbeidstank som er den beste løsningen? Ved bruk av arbeidstank og fast kondensering, kan jeg bruke den shuntstyringen jeg nylig har installert, og som jeg er svært fornøyd med; Thermomatic CBJ. Regulerer kun via romtemperatur og holder svært jevn varme. Den henger godt med på mitt anlegg som jo har svært liten treghet pga luftvarme.

Uansett, siden jeg ikke trenger mer enn 40 grader på varmebatteriet i kaldt vær, bør jeg ha god effekt uansett valg av systemløsning.

Bilder kommer etterhvert!
   #4
 1,421     Bærum     0

Hva gjelder valg av type varmepumpe er jeg usikker på om jeg klarer å regne hjem en væske/vann løsning. Tross alt er det jo oppvarming og ikke kjøling som er hovedformålet. På den annen side hadde det vært veldig moro med kjøling da....

Det er jo et spørsmål om hvordan du regner. Husk at borehullet til 60 laken har levetid omtrent som huset ditt. v/v pumpen har sannsynligvis lengre levetid enn en l/v pumpe. Prismessig er det ikke så stor forskjell på disse. Det burde derfor ikke være så vanskelig å regne hjem v/v løsningen. I tillegg har jo du en gyllen mulighet til å få kjøling i hele huset. Løp og kjøp!


Jeg er også litt i villrede på hva som er den beste oppbyggingen av en innedel. Er det vekselventil mellom tappevannsproduksjon og vann til oppvarming, eller er det forvarming av tappevann via spiral i arbeidstank som er den beste løsningen? Ved bruk av arbeidstank og fast kondensering, kan jeg bruke den shuntstyringen jeg nylig har installert, og som jeg er svært fornøyd med; Thermomatic CBJ. Regulerer kun via romtemperatur og holder svært jevn varme. Den henger godt med på mitt anlegg som jo har svært liten treghet pga luftvarme.

Du kan sikket benytte mye av det opplegget du allerede har. En v/v pumpe med fast kondensering er billigere enn en med flytende og sannsynligvis også billigere enn en l/v pumpe.
Signatur
   #5
 123     0
Hei,

Om du klarer deg med 40C på varmebatteriet i kaldt vær så ligger forholdene godt til rette for stor besparelse samme hvilken løsning du velger.

For noen år siden leverte vi en luft/vann varmepumpe i Mo I Rana til ett eldre Klimanette omluftsanlegg, jeg har jevnlig kontakt med kunden og med denne varmepumpen så dekker han varmebehovet med varmepumpen til ca. -12C, varmepumpen leverer da omtrent 65C.

Uansett så er det ett par ting som er viktige i slike anlegg:

1. Luft som varmebærer er svært hurtig og regulerer fort, vann derimot er ca. 4 ganger tregere, derfor når varmluftsanlegget starter opp så er det fordel med en romslig akkumulator, når varmebehovet er lavt (mindre enn effekten fra varmepumpen) så fungerer akkumulator som en støtpute og tar opp overkapasiteten og når varmepumpen da "får" pause så leverer akkumulatoren effekten som behøves.
2. Alt etter løsning som velges for varmtvann så må varmluftsanlegget sikres sirkulasjon, stoppes sirkulasjon over varmebatteriet så vil luftstrømmen i boligen for opppfattes som trekk i kaldt vær.


Jeg er av den oppfatning at varmtvann skal varmes opp via. veksleventil, da oppnår en høyest temperatur hele året og varmepumpen kan kjøres med enda lavere temperatur enn 40C i mildt vær.

Om du ønsker kjøling og spare penger så bør du satse på borehull, løsninger med luft/vann = strømforbruk.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 12     Skien     0
Prøver å vekke denne litt igjen jeg....

Da er oljefyrbeistet kastet ut. Jeg har fått installert en Høiax 8kW L/L varmepunmpe (tror denne tilsvarer nibe 1245-8) med 200 liters volumtank, og har i tillegg koblet eksiterende vv tank i serie etter varmepunpen. Har også spantet på meg en liten radiatorkurs med tre overdimensjonerte radiatorer under noen store vinduer jeg har (pluss fire små i kjelleren for grunnvarme der).

Varmepumpen styres vha utetemp, men er også supplert med romføler. Vannbatteriet i omluftanlegget prinsipielt innplassert i dette systemet på samme måte som radiatorene, dvs det er ikke forskjellige reguleringskomponenter på hhv radiatorer og vannbatteri. Dette for å holde ting så enkelt som overhode mulig - ser at noen av mine bekjente med veldig fancy regulering av feks gulvvarme sliter litt med å få tilfredstillende temeperatur i hele huset. Det var nettopp dette jeg tenkte å unngå. Dessuten hadde jeg jo god erfaring med regulering vha romføler alene på mitt gamle oljefyrte anlegg.

I tillegg er det klargjort for frikjøling vha vannbatteriet. Her har jeg ennå ikke lagt opp drenering av kondensvann, men det helt store kjølebehovet eksisterer jo ikke helt ennå...

Foreløpig ser dette veldig bra ut - etter kun en måneds drift. Er noen interessert kan det også vanke bilder av nyinnstallasjonen....