2 073    43    10  

2 nettverk i hus ned utleie

 9     1
Hei! Jeg bor i en enebolig med egen hageleilighet som nå skal leies ut. Jeg har i dag Internett/TV fra Telenor. 

Leietaker må få tilgang til Internett, men Telenor kan ikke levere flere abonnement på samme adresse. Jeg tenkte derfor på å dele abonnement med leieboer, men at de har eget nettverk, gjerne et som kan hastighetsbegrenses. Er det noen som har forslag til router som støtter dette, evt andre forslag til hvordan dette kan løses best mulig? Jeg ønsker ikke at de skal ha tilgang til vårt nettverk. 
Takk for hjelpen Smile

   #1
 2 380     Asker     0
Send meg en PM så kan jeg kanskje hjelpe deg. Er på ferie, men kan se hva vi får til. Har gjort det samme i mitt hus, men gått litt bananas der.

Skal deler være kablet? Begge deler? 
Signatur
   #2
 19 320     Akershus     0
Du kan etablere dette med 3 gamle rutere: en felles fremst som via kabel mater en hos deg og en hos naboen.

Finnes dog mer moderne greier.
Signatur
   #3
 2 380     Asker     0
For littt rask forklaring. Det du ønsker er separate VLAN, gjerne med en form for gjest segregering. Når du da er igang kan du også kjøre separering av dine nett, slik at f.eks IoT ting ligger på noe annet enn ditt main admin LAN. Trådløst ønsker du segregert på samme måte. Det er en rekke enheter som gir dette, da også med mulighet for å begrense båndbredde til hvert VLAN, og hindre enkelte typer trafikk. Som f.eks TOR. Dersom leietaker sitter på TOR, så kanskje du ikke vil ha trafikken på ditt nett.

For det spesifikke oppsettet må jeg vite kravspesifikasjon, husets layout, budsjett etc.
Signatur
   #4
 37     Bergen     0
Om du har en gammel pc kan du sette opp en brannmur. Pfsense er gratis og passer til slikt. Men som nevnt, eksisterende ruter, pluss to til eldre rutere har du full kontroll. Trenger egentlig bare en til ruter som du har ditt på, og en regel som sier at eksistere trafikk ikke er tillatt inn, men da ikke så lett å få til båndbredde begrensing. An den andre.
   #5
 2 380     Asker     1
Man bør enten ha wifi aksess punkt som da kan kjøre flere nett med ulikt VLAN, ellers må du doble opp der også. Blir veldig klønete. Bør også ha untaged VLAN som utleie nett på alle/det ene aksesspunktet som er fysisk tilgjengelig i utleiedelen. Øvrige nett på den porten kan da være taggede networks.

Hack med gamle routere etter hverandre blir bare styr og trege nett i mitt hode. Dersom Telenor router ikke kan gi VLAN, bør du bruke den kun i pass through mode, og la en bedre router/firewall ta seg av routing.
Signatur
   #7
 623     klippdalen     1
Telenor sin zyxel P6702N router kan ha fler separate trådløse nett som er hastighetbegrensa

Signatur

  (trådstarter)
   #8
 9     0
Tusen takk for alle svar! Smile

Denne løste seg nesten litt av seg selv for min del. Har bestilt fiber for lenge siden, men dagen etter jeg la inn tråden her tok de kontakt og sa at det nærmer seg installasjon, så da setter de bare opp 2 punkt Smile

Men kan sikkert være interessant for flere, så bare å holde tråden levende Smile
   #9
 19 320     Akershus     0
Klart de gjør det: 8000/år for første punkt + 8000/år for andre punkt?
Signatur
   #10
 1 733     Sørlandet     0
Telenor her nekter å legge inn en linje til. Uabsett om jeg bekoster evt graving innstallasjon samt ett elstra abbonenment. Dette begrunnet de i at boligen bare er registrert som en boenhet. Jeg kunne jo alltids bare omsekjonere for leieboer🙄

Her løste jeg det ved å ha en unmanaged svitsj før to routere. Av og til er det litt lag. Muligens double nat eller noe.

Vurderer vlan og slikt men blir litt avansert i oppsettet for min del...