3,945    33    3  

Får ikke fiber, men naboen har

 35     Haugesund     0
Hei

Min bror har kjøpt seg en halvpart av en vertikalt delt tomannsbolig fra 2001
I denne boligen er det pr i dag montert parabol, men han ønsker fiber å sjekker derfor opp dette med lokal leverandør (Haugaland Kraft) der får han beskjed om at han ikke kan få fiber for "Det er ingen stolper vi kan bruke og ingen rør i gatene"

Men vi finner ut at nabohusene i nord og øst har fiber, å mellom min bror og disse naboene er det maks 10m med plen.

Burde det ikke da være veldig enkelt å koble seg på?



HSt
   #1
 37,806     Lillestrøm kommune     0
Det er en bruker pr fiber frem til hoveddelepunktet. Hvis utbygger var dum og ikke la mere kapasitet i stamnettet så kan det være fullt. På hytta fortalte installatør at det var 2 fiberpar i fiberkabelen så dette kunne leverandøren kanskje utnyttet. Vi har en tråd her om en som har fiber over til nabo på denne måten (tråden handler om at leverandør ikke har ingått noen avtale om dette)
   #2
 5,337     Tromsø     1
Det burde ikke være umulig, men kan bli dyrt hvis det ikke er lagt en forgrening av fiber (eller rør) beregnet på dette huset fra fordelingsskap og til tomtegrensa.
Det forutsetter noe graving, som noen må gjøre og/eller betale for, og som naboer må samtykke i dersom man må krysse deres hager, eller kommunen må samtykke i dersom det skal graves i vei.

Det er mye biligere per bolig å legge fram fiber til flere samtidig enn til bare ett hus. Og graving i hager og veier er ofte upopulært, det kan være problematisk å finne en trase i ettertid.

Hos oss fikk vi gravingen helt fram til vegg helt gratis, mot at vi tillot dem å legge noen ekstra kabler under vår plen til en nabo som ikke hadde bestilt fiber, men som kan bli framtidig kunde ved å grave for hånd de siste fire metrene  i egen hage.
Signatur
   #3
 5,111     Sørnorge     0
Si til fiberleverandør at dere tar gravekostnaden frem til sted de har rør/koblingsboks. For privat leveranse kan det fortsatt tenkes at de sier nei, men for bedrift har jeg opplevd at leverandør (powertech) gikk med på det.
Det man så gjør er å starte et nuf/as/organisasjon/enk som leier nettlinje av leverandøren, setter inn en router, og distribuerer nett til naboene. Det er litt opptil nabolaget om alle skal gå sammen om bedriften, eller om du driver bedriften og de andre bare er kunder. Holder du årlig omsetning under 50.000 slipper du moms med tilhørende papirarbeid.

Utfordringen din blir å finne ut hvor det er mulig å koble seg på. I endel nabolag ser man endene på trekkerør stikke opp. Ofte har de lagt noen flere trekkerør enn det er hus. Da kan du finne en nærliggende trekkerørsende som bare ligger i reserve. Alternativt kan du lete etter koblingsskap eller kummer. Det går an å løfte på kumlokk i nærheten og se om det dukker opp en koblingsboks for fiber nedi der.

Er det plen uten mye stein, er det fort gjort å grave ned et trekkerør. Man trenger 4 flate spader. Sett to spader i jorda, rygg mot rygg. Rett ved siden av setter du to spader til, rygg mot rygg. Dytt spadene fra hverandre, dytt trekkerøret ned mellom spadene. Klem spadene sammen, og røret forsvinner ned til den dybden spadene hadde. Flytt de to bakerste spadene til andre siden av de andre spadene, og gjenta prosessen. Gjøres det i gressets vekstsesong er alle spor av gravingen borte på en uke.

Det tok meg litt over en time å grave ned 10m rør til fiber til 25cm dybde. Har man fem hender tilgjengelig går det nok vesentlig raskere. Fiberen har vært i drift i 8 år og funker fortsatt.

Det sies at man skal grave til større dybder uten at jeg helt forstår hvorfor. Kanskje for å slippe risikoen for at noen går bananas med jordfreser? Det sies også at man skal gruse rundt for trykkfordeling. Men trykket er jo langt mindre når man holder seg nær overflaten. Og skulle det være så at trekkerøret får noen bulker slik at det ikke lar seg gjenbruke om 50år, er det jo ikke verdens undergang å bruke en time på å grave ned et nytt rør.
  (trådstarter)
   #4
 35     Haugesund     0
OK
Så det går ikke å bare skjøte seg på naboen med andre ord?

Get hadde heller ikke opplegg i dette området, så hva mener da folk er beste alternativ til TV/Internett løsning?
(Tenkte liksom ikke at dette ville bli et problem i et hus fra 2001)
   #5
 4,260     0
Evt bare gå over til naboen med en kopp kaffe / pils og hør om dere kan slå dere sammen.

De bestiller et par tv-bokser til og dobler hastighet på nettlinja, og vips så har dere nok kapasitet til to husstander på en linje. Selvsagt ikke noe fiberleverandører oppmuntrer til, men de har jo allerede sagt at de ikke kan levere Wink
   #7
 25,195     Akershus     1
Mange bruker nå fiber-PON. Da kan en i prinsippet hugge av fiberen hvorsomhelst og skjøte inn en splitt. Det forutsetter at det er signalstyrke nok. (Omtrent som å splitte antennecoax)
Signatur

HSt
   #8
 37,806     Lillestrøm kommune     0
Har nå vært med på flere Altibox installasjoner og alle disse bare konsentrerer opp i mange fibre pr kabel til de når sentralpunket opptil mange km unna. Men der de er lure så legger de frem trekkerør til tomtegrensen også for de som sier nei. Skapene i gata er da helt passive spleise punkt 1-1 fiberskjøter
   #9
 25,195     Akershus     1
Har eget faguttrykk: Homes passed. Dvs hus som det er lett å koble opp i ettertid. Det vanlige er å avslutte trekkerør nær tomtegrensa når det likevel graves forbi. Et 15mm plastrør koster nesten ingenting.

PON = pasivt optisk nett. En splitter og splitter... Fordelene er klare, en slipper unna med mye fiber. Viktigere er at en slipper med én terminering i sentralen for en stor gruppe abonnenter. Alle som har sett et krysskoblingsstativ forstår hva dette innebærer av besparelser. Ute i nettet trengs kun et passivt "kabelhode", ingen overvåkning, ingen strømtilførsel.
Signatur
HSt
   #10
 37,806     Lillestrøm kommune     0
Men det er dette med fiber-splitten du nevner som jeg tror ble feil, de har passive koblingskap der de skjøter en og en fiber inn på stamkabler der hver abonnement fortsatt har hver sin fiber men de går i en bunt med betydelig mindre diameter. Til slutt havner disse fiberendene i et koblingspunkt. På hytta massevis av km unna, hjemme samler de mange 100 vis av hus i en oppvarmet/temperatur kontrollert lite hus.