2,243    35    1  

Fiberkabel for internett, kan denne skjøtes?

kip
 484     Vestfold     0
Har ønske om å flytte "boksen" fra stua, til et rom på andre siden av huset. Aller helst ved å legge et rør med fiber nedgravd langs/rundt huset med gjennomgang i veggen direkte inn til rommet jeg ønsker "termineringsboksen" og routeren plassert.

Er det noen som vet om jeg kan få til dette (hvem som jeg kan hyre til skjøting om jeg ikke kan gjøre det selv, om jeg kan kjøpe egnet rør noe sted (type/navn på røret, eventuelt med fiber ferdigtrukket), om det er forskjell på Viken Fiber og Telenor hva gjelder dette (er Viken som leverer pr idag).

Bildet viser altså der røret kommer opp ca 30 cm opp fra jorda på husveggen, hvor det er overgang fra "trekkerør" til en anne type kabel som går videre inn gjennom veggen og opp i stua til en boks som videre har en kabel til router. Tenkte vel at dette punktet er stedet å "skjøte ifra", erdette egentlig en type plugg/overgang?.

Fiberkabel for internett, kan denne skjøtes? -  - kip
Fiberkabel for internett, kan denne skjøtes? - 50cc390973be43c49767608b92d639d9.png - kip

   #1
 24,751     Akershus     0
Et eksempel på at jeg anbefaler alle å få lagt fiber med terminering inn i en bod i kjelleren. Et sted der det er mist mulig sannsynlig at det senere blir gjort endringer.

Her er det Telenor. Fiber går som jordkabel inn til bod i kjeller og er terminert i passiv boks med fiberkontskt. Kort fibersnor, 50 cm over til medieconverter. Dvs enhet som terminerer fibersambandet (trolig GPON) og omformer fiberprotokollen til vanlig ethernett. Herfra vanlig datakabel til ruter. Datakabelen kan en selv kutte, tre, terminere og flytte. Om en ønsket det kunn jeg kjøpt en ferdig terminert fibersnor og flyttet medieconverteren, men den står allerede godt nedgravd i kjelleren, ingen grunn til å flytte denne.

Kjenner ikke ditt system, men på generelt grunnlag. Fiber blir før eller siden terminert i n vanlig fiberplugg. Her er det mulig å bryte forbindelsen og skjøte inn en ferdig terminert fiber for å kunne flytte medieconverteren.

Medieconverteren kan være integrert i ruteren. Imidlertid, om en hører/insisterer overfor netteier, så har de ofte en mulighet for å levere en separat converter slik at «hussentralen" kan mates med datakabel i stedet for fiber på WAN-siden.

Dersom du faktisk vil klippe fiberen, så er det folk fra fiberleverandøren som må nn og skjøte.
Signatur
TSt
   #2
 14,622     0
Det en ser på bilde er skjøt på fiber trekke røret.  Dette var også en spesiell løsning.  

Skal en gjøre store arbeider så fiberkantakten kan plukkes ut igjennom veggen så kan en flytte alt til et annet sted hvis det gjøres forsiktig.  Må passe på bøyeradius.  
   #3
 3,921     Asker     0
Du kontakter fiberleverandør. De kan. Men det du ser er et rør, som sannsynligvis har et mindre rør inni seg, som til slutt har den tynne fiberen. Så denne skjøten er nok ikke så viktig.
Signatur
TSt
   #4
 14,622     0
Det trenger ikke være noe nytt rør inne i denne. Det finnes to hoved stadarder for fiberrør. Dette ser ut som er den "store". Men riktig da at en ikke trenger å legge noe vekt på denne skjøten siden det ikke er noen skjøt i det som er inne i røret her. Men "klumpene" gjør det litt vanskeligere å legge den om.
   #5
 5,751     OSLO     0
enig i det som blir sagt over, du har "ingen" skjøt på fiberen i dag, denne går hel fra gata og inn til første punkt i huset


men, ingen problem og skjøte denne, blir en liten boks ute hvor de skjøter den i.

ring leverandør av internett/tv, også er det mulig du kan få kabel av dem og legge den klar, også sveiser de/skjøter de den der du vil. mange har kabel i dag med ferdig plugg i enden inne
kip
  (trådstarter)
   #6
 484     Vestfold     0
Kan jeg kjøpe inn riktig type trekkerør samt gjøre jobben med på grave ned trekkerøret og bore +føre røret gjennom veggene i huset der jeg ønsker uttaket endelig plassert på egenhånd? Jeg regner med det blir dyrt om nettleverandøren skal gjøre all denne jobben... Er det denne typen rør som nedre del av det på bildet er ført i, hva heter disse?Her er forresten bilde av hvor kabelen ender. Hadde som enkelte har nevnt allerede, vært bedre om det gikk ethernet-kabel fra "boksen" til routeren, enn fiber... Har en slik løsning noe spesielt navn?

Fiberkabel for internett, kan denne skjøtes? - 0852a13a2c4c41dd8cf4e6dc1c5631be.png - kip
   #7
 5,751     OSLO     1
jeg har gjort noe lignende før, lagt klart vanlig el rør , k-rør 16mm fra ute der den skal skjøtes til inn der der boksen skal stå. sørg for og legg røret ordentlig, fine svinger, fest det godt, og legg inn en trekke tråd, saus gjerne inn trekketråden med litt glide-middel så kabelen sklir lett inn senere Grin

så når dem kommer og skal legge om, er alt klar gjort, bare og trekke inn ny kabel i røret du har lagt klart Smile


i jobb-sammenheng ved omlegg av fiber på en jobb, feks i en leilighet, enebolig etc (jeg er elektrikker)  så har vi ofte fått avtalt at vi også trekker kabelen for dem, slik at dem trenger kun og sveise inne ved boksen og ute ved skjøten.

kip
  (trådstarter)
   #8
 484     Vestfold     0
jeg har gjort noe lignende før, lagt klart vanlig el rør , k-rør 16mm fra ute


Men k-rør er vel ikke egnet for å graves ned rundt halve huset utvendig (20-30 meter)? Får man ikke kjøpt det glatte røret de bruker frem til huset noe sted, f.eks.?


Fiberkabel for internett, kan denne skjøtes? - 7ef2af5e176540b6bb58f2705cc82ad8.png - kip
   #9
 5,751     OSLO     0
beklager, fikk ikke med meg at det delvis skulle graves ned.

jo du får nok kjøpt røret, men ikke så lite som du skal ha....


ville nok hørt med din leverandør, forklart hva du skal gjøre ,og høre om de kan levere noen meter rør


ser du feks her (proff butikk) så er vel minste mengde 500m? det er jo litt mye....

https://www.onninen.no/infra/kabelvernr-r-fiber/c/NO_iStore_EV_05.06men denne typen får man ofte kjøpt på kapp;
https://www.onninen.no/wavin-dv-r-r-50mm-gul-m-ttr-8241052/p/GDB737?term=kabelvern%20r%C3%B8r

kanskje elektroimportøren har det på kapp eller andre steder

mulig du kan legge det gule røret, også k-rør videre som sagt, sørg for og ha trekke tråd i rørene Smileuansett kanskje lurt og ta en prat først med dem, og forklare situasjonen, og høre hva som er ok og gjøre av egen innsats?
kip
  (trådstarter)
   #10
 484     Vestfold     0
uansett kanskje lurt og ta en prat først med dem, og forklare situasjonen, og høre hva som er ok og gjøre av egen innsats?


Ok. Viken fiber leverer idag, men Telenor påstår de også kan levere fiber hos meg. Er det samme fiberen de bruker, eller kommer Telenor til å trekke ny fiber fra gata om jeg bestiller fra dem?