759
12
0
Har 12V-pluggen noen formell betegnelse - og hvor får jeg kjøpt den?
3,595
0
Jeg snakker om den pluggen de aller fleste 12V nettadaptere (og også en del 9V) har hatt de siste år: Omlag 10 mm lang, ca. 6mm diameter (jeg har rotet bort skyvelæret, så jeg får ikke avlest det direkte), med pluss på den hule senterlederen og minus på skjermen. "Den vanlige", altså
Har denne noen formell betegnele, eller ihvertfall en nominell diameter f.eks. satt i en standard?
Vet noen hvor jeg kan få kjøpt løse plugger av denne typen, for lodding på kabel? Hvor kan jeg få kjøpt hunnkontakter for panelmontasje? Det blir så mye lettere å finne på nettet om jeg vet hva jeg skal søke etter!
Har denne noen formell betegnele, eller ihvertfall en nominell diameter f.eks. satt i en standard?
Vet noen hvor jeg kan få kjøpt løse plugger av denne typen, for lodding på kabel? Hvor kan jeg få kjøpt hunnkontakter for panelmontasje? Det blir så mye lettere å finne på nettet om jeg vet hva jeg skal søke etter!
http://no.farnell.com/webapp/wcs/stores/servlet/Search?pageSize=25&st=power+supply+plug&catalogId=15001&categoryId=700000089004&langId=47&storeId=10169
https://www.kjell.com/no/sok?query=dc+kontakter
Og du har intet ansvar for min irritasjon over at man klarer å lage to ulike plugger som bare varierer 0,4 mm i mål... Kanksje jeg har hatt flaks - jeg har i årevis brukt 12V-adaptere om hverandre, uten å ha oppdaget at det finnes to inner-diametre. Kanskje jeg bare har hatt flaks og tilfeldigvis ikke har dumpet borti den 'andre' varianten.
Den verden du beskriver er slik jeg gjerne skulle sett den: En internasjonal, obligatorisk standard som alle leverandører måtte følge, der det for hver spenning var definert én og bare én plugg med en unik utforming som gjorde det umulig å få en plugg inn i en sokkel for en annen spenning. Og at plugg/sokkelparet for en gitt spenning var slik utformet at en leverandør (f.eks. et nettadapter) indikerte sin maksimale strøm f.eks. ved lengden på pluggen (eller på lengden av den ytre metalliske hylsa), og sokkelen til forbrukeren (apparatet) var utformet avhengig av strømbehov, slik at den ikke fikk kontakt med en leverandør-plugg som ikke var lang nok, dvs. ikke hadde evne til å levere nok strøm. Pluss, selvsagt, bare ett eneste altenativ for +/- poler.
Men slik er det ikke. Det er i praksis fritt fram for hvilken som helst produsent å velge plugg/sokkel fra et ganske stort utvalg. Og velge spenning ganske uavhengig av plugg-valget. Og polaritet.
Det har vært visse tendenser til noe større grad av enhet: Masse elektronisk 12V-utstyr har sokler for 5,5mm plugg med 2,5 mm senterleder, og minus på skjerm. Nettadaptere har fungert om hverandre, så sant de kan levere nødvendig effekt. Hadde bare 5V- og 9V-utstyret klart å holde seg unna denne pluggen! Det klarer de ikke.
Vi har ett annet tilløp til standard: 5V USB. En fordel med den er at leverandør og forbruker har en dialog om hvor mye strøm som skal leveres, så du ikke får overhoppheting. Ulempen er at da må samtlige leverandører/forbrukere utstyres med elektronikk for å føre denne dialogen, og leverandør må ha logikk for å måle strømtrekk og kunne avbryte om det går ut over kontrakten. En fysisk utforming ville vært enklere/billigere (men naturligvis langt mindre fleksibel). Vi hadde tilogmed et krav fra EU om at alle mobiler skulle benytte denne sokkelen. Men naturligvis betyr ikke 'alle' alle...
Det hender jeg hevder at "Opplyst enevelde er slett ikke det verste styresettet, bare det er opplyst!" Ikke så veldig alvorlig ment, men på utvalgte områder - plugger og spenninger er et eksempel - ville jeg faktisk foretrukket opplyst enevelde framfor salig kaos
Min enkle løsning på power supply/adapter-problemene er: brother P-touch 1250.
Merk hvert adapter med hvilket utstyr/hvilken boks det skal gi strøm til!!!
Jeg sendte i dag en forespørsel til IKT Norge og fikk lynkjapt svar tilbake med link til artikkelen nedenfor.
http://www.cw.no/artikkel/stromforsyning/endelig-en-felles-stromforsyning