3,801    6    6  

Hjemmesentral fra Altibox og anne telefonleverandør. Er dette mulig - erfaringer søkes!!

 503     Vestfold     0
Har en "standard" Zyxel-hjemmesentral (modell: P-2812) fra Altibox som både har utganger for LAN og analog telefon. Se vedlagte bilder. Jeg bruker i dag en ekstern wifi-router og har derfor hjemmesentralen i "Bridge-mode". Nå ønsker jeg å bruke en annen leverandør av telefoni enn Altibox men lurer på om de analoge utgangene til telefonen i hjemmesentralen også vil fungere med en annen telefonleverandør? Alternativet er å bruke den nye leverandørens egen analog-adapter – men jeg skulle svært gjerne unngå enda en «boks» i dataskapet»
Lurer derfor på om det er noen som har erfaring med bruk av en ekstern telefonileverandør og en analog telefon koplet til en hjemmesentral som for eksempel fra Altibox? Eller evt kan hjelpe med oppklarende svar og hjelp.

På forhånd takk!


Hjemmesentral fra Altibox og anne telefonleverandør. Er dette mulig - erfaringer søkes!! -  - mnj0909Hjemmesentral fra Altibox og anne telefonleverandør. Er dette mulig - erfaringer søkes!! -  - mnj0909
Hjemmesentral fra Altibox og anne telefonleverandør. Er dette mulig - erfaringer søkes!! - ZyxelFront.JPG - mnj0909

  (trådstarter)
   #1
 503     Vestfold     0
En liten oppdatering: Nå har jeg snakket med Viken fiber / Altibox som forteller at hjemmesentralen er stengt for alle andre leverandører slik at man kun kan bruke Altibox som telefonleverandør dersom man ønsker å bruke hjemmesentralen. Dette var vel som forventet....men ikke akkurat imponerende muligheter for frie valg når man først har besluttet seg for en leverandør av IKT-tjenester....God kundeservice???
   #2
 2,435     Hordaland     1
Jeg vet ikke hvor stor teknisk kunnskap du har, men det er mye som foregår i oppsettet til ZyXEL ruteren du har.

I fiberkabelen som kommer inn til huset ditt har Altibox muligheter for å sette opp både Internett aksess, TV/media tjenester, samt telefoniløsninger. Tilgangene blir distribuert ut på de ulike tilkoblingene, slik som på bildet du har lagt ut.

Dersom Altibox gir deg brukertilgang til oppsettet på ruteren, så vil du kunne finne tilstrekkelig informasjon i ruteroppsettet til å enklere kunne hacke Altibox sitt nett, for å kunne benytte Altibox sine tjenester uten å betale for det. Altibox har basert seg på ruterløsninger hvor alle tjenester kan distribueres ut i fra 1 boks. Kunden nektes direkte tilgang til ruteroppsettet for å ivareta sikkerheten i nettverket til Altibox. Altibox har utviklet en nettportal som gir kunden tilgang kun til de mest nødvendige konfigurasjonsendringene.

Man vil da kunne spørre seg om ikke Altibox kan legge inn den nødvendige informasjonen, slik at du som kunde kan benytte telefonadapteret sammen med en annen leverandør. Altibox vil naturligvis ikke gå med på dette, da de leverer en egen telefontjeneste som de vil tjene penger på.

Velger man IKT tjenester fra flere leverandører, så må man nok akseptere at leverandørene vil levere egne produkter og løsninger. Man har jo selvsagt muligheten til å velge en leverandør som kan tilby alle tjenestene under 1 løsning. Du har her valgt å fravike dette og velger tjenester fra flere leverandører.

Jeg vil ikke påstå det er dårlig kundeservice av Altibox. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 503     Vestfold     0
Takker for svar. Jeg oppfatter det nå litt tilsvarende en situasjon der f.eks. en bilprodusent kun tillater bruk av egne og dyre originaldeler - og muligheten for hjemmemekking vha f.eks. Biltemaprodukter ikke tillates. Men kanskje vi faktisk også ER på vei i denne retningen når det gjelder biler....?
   #4
 2,435     Hordaland     3
Det er ikke helt sammenlignbart slik du fremstiller det. En bil er din, til odel og eie, og du bestemmer selv hvordan du vil behandle og forvalte bilen din. Du er ikke forpliktet til å benytte merkeverksted og produsentens egne bildeler. Du står fritt til å kjøpe bildeler på Biltema, og be naboen om hjelp til å skifte delene for deg. Forutsetningen er at arbeidet blir kontrollert i form av PKK (EU-kontroll), som er lovpålagt i Norge. Samtidig skal det sies at bilprodusenter fraskriver seg ofte garantiansvaret dersom en benytter uoriginale deler, eller ikke følger opp anbefalt service hvor service utføres hos produsentens egne merkeverksteder. Du er ikke forpliktet til å benytte dette, men man blir indirekte påtvunget da bilens verdi blir betraktelig redusert ved et eventuelt videresalg dersom dette ikke følges opp.

Hjemmesentralen du har fått levert fra Altibox er fortsatt Altibox sin eiendom. Altibox er driftsansvarlig for hjemmesentralen, og vil gi deg en ny sentral dersom den blir ødelagt. Hjemmesentralen inneholder som sagt også en rekke opplysninger om Altibox sitt nettverk, hvor det vil være mulig for "allmennheten" å misbruke disse opplysningene dersom det var fri tilgang til konfigurasjonsoppsettet. Ettersom hjemmesentralen er Altibox sin eiendom, og Altibox er driftsansvarlig, har Altibox valgt en løsning hvor brukeren ikke behøver full tilgang til konfigurasjonsoppsettet. Av den grunn er det også naturlig at Altibox beholder rettigheten til å benytte hjemmesentralen utelukkende til Altibox sine egne løsninger og tjenester.

Dersom du vil sammenligne dette med biler, så kan man se på elektronikkutviklingen som foregår i biler. Hver enkelt bilprodusent har pr. i dag svært integrerte elektroniske løsninger. Dersom du eier en Ford Mondeo, så er det ikke slik at du kan bytte ut stereoanlegget med et anlegg som er produsert av Mercedes. Tidligere så var slike løsninger mer universelt tilpasset, mens pr. i dag ønsker produsentene å lage egne integrerte løsninger. Ønsker du å endre på denne løsningen, hvor du for eksempel nå ønsker DAB radio i din Ford Mondeo fra 2004, så ender det stort sett opp med at du må benytte flere bokser og enheter for å oppnå det du ønsker.

Det er nok som du sier, i den retning det går for flere og flere produsenter og produkter på markedet.
Signatur
   #5
 1,092     0
Hvorfor må du benytte hjemmesentralen til altibox da? Kan du ikke kjøpe en annen router.
   #6
 5,111     Sørnorge     2
Det første jeg gjorde da Viken sendt ut en fyr for å koble til den zyxel routeren, var å gi ham valget mellom å ta den med seg tilbake, eller putte den i søpplekassa i innkjørselen. Grunnen er at dette er samme boks som telenor sender ut til bedriftskunder, og erfaring derfra er at den etter ca et halvt års bruk blir ustabil (krever omstart nesten ukentlig).

For å slippe å bruke zyxel'n fra altibox trenger man en router som støtter vlan på wan-siden, og har det antallet porter man har behov for. Hvis routeren også har fibertilkobling slipper man å bruke fiber-kobber-adapterboksen som altibox sender ut.
Jeg bruker, som alltid, router fra Mikrotik.

Internett fra altibox leveres på vlan 102.
TV og telefoni bruker jeg ikke fra dem, men mener det er hhv vlan 101 og 100.

Som leverandør av telefoniløsninger fra Swyx, er det selvsagt dette jeg bruker selv. Jeg har ennå ikke vært borti en nettleverandør som blokkerer Swyx, men det kan være fordi all trafikk over public nett i Swyx er kryptert slik at nettleverandør ikke forstår at det er telefoni. Om altibox blokkerer SIP (tradisjonell ukryptert ip-telefoni) fra andre leverandører, vet jeg ikke. Det ville vært ufint av dem.

Portene merket [phone] på zyxelen er i utgangspunktet kun for altibox. De kan sikkert endres om du får tilgang admin av routeren - noe jeg ikke tror altibox vil gi deg. Om du så skulle få det, må du endre alle innstillinger til å matche den leverandøren du vil bruke, også her er kan det være behov for å endre innstillinger som ingen kan fortelle deg. Også må du håpe på at den leverandørens sentral er kompatibel med zyxelen. Det er mange kompabilitetsproblemer med SIP-basert utstyr, og det kan være sære ting som overhode ikke er logiske. Grunnen er at SIP er en ganske fri standard.
Vil du gjøre det enkelt; bruk SIP-adapter fra den valgte leverandøren. De har testet utstyret de sender ut mot sin egen sentral. Men du kan gjøre lurt i å teste leverandørens software-baserte telefon på din egen pc før du bestiller utstyr og inngår avtale med bindingstid.