344    13    1  

Hvordan legge opp nettverk til hybel/leilighet?

 1     0
Hvordan legger dere opp nettverk til hybel/leilighet? 
Inn til huset har vi kun en forbindelse, og det er ikke aktuelt å ta inn en til.
At vi skal la leietaker koble seg på samme nett som oss er vel "fy-fy"?
Vil feks det å bruke gjestenett-funksjonen i ruteren være en god og trygg løsning for en permanent/langtids-leietaker?
Hva med om en leietaker ønsker kablet nett. De ruterne jeg sett har gjestenett kun som trådløst. 

   #1
 1,398     Nordpolen     0
Jeg har en kabel fra en switch ved inntaket til fiber, går til leiligheten bak TV, så får leietaker fikse det der i fra
   #2
 24,675     Akershus     0
Julenissens løsning med switch krever en nettleverandør som gir ut mer enn én IP. Det gjør ikke alle.
Med kun én IP og kablet nett må første enhet være en ruter med kabelforgrening. En kan ende opp med 3 rutere.
Signatur
   #3
 3,881     Asker     0
Er målet å segregere trafikk trenger du en router som kan sette opp dedikerte VLAN for din enhet og leiligheten. Det må deretter settes opp at trafikk ikke kan føres på tvers. WiFi kan settes opp på samme måte, og sette ett nett til hvert VLAN. Sjekk firewall settings, slik at dette blir rett.

Dette gjøres ikke med en router til 399,- Selv anbefaler jeg Ubiquity for slikt.
Signatur
   #4
 24,675     Akershus     0
VLAN øker kompleksiteten noe, er det nødvendig?
Hva med en billig hovedruter tilkoblet Internet via WAN-porten. To slaverutere (hybel og hovedleilighet) med sine WAN-porter tilknyttet hver sin LAN-port på hovedruteren?
Signatur
   #5
 104     0
VLAN øker kompleksiteten noe, er det nødvendig?
Hva med en billig hovedruter tilkoblet Internet via WAN-porten. To slaverutere (hybel og hovedleilighet) med sine WAN-porter tilknyttet hver sin LAN-port på hovedruteren?


Dobbel NAT,

fungerer greit nok hvis hovedleilighet ikke trenger videresending av porter. Men straks bruker skal/vil ha tilgang til egne data fra utsiden (internett), så blir det en god del trøbbel.

Alternativt hvis noen i hovedleilighet sitter med gaming, så tar NAT litt tid, og dermed får en økt "LAG". Evt, flere som sier at en får problemer med å koble seg opp til spesielt spillservere med dobbel NAT.


Kan fungere utmerket, men kan også skape litt ekstra krøll. Må nesten vurderes.. Ellers så er det 1stk god router med VLAN/brannmur soner som er tingen
   #6
 24,675     Akershus     0
Enig i at en kan få noe mer forsinkelse. En må vurdere egne behov og kunnskaper.
Signatur
   #7
 3,881     Asker     0
VLAN pleier å være ganske rett frem. Så ville nok godt for den løsningen. Bare kjøp en som er mye brukt, for så å bruke en YouTube guide. Evt sett deg inn i det. Å ha flere routere etter hverandre som ikke kjenner til hverandre høres ut som en oppskrift på krøll.
Signatur

   #8
 4,655     Sørlandet     0
Brukte ubiquity edgerouter her hjemme som da separerer til 2stk nettverk.

Utifra denne har jeg da 2stk routere som er satt opp som accesspoint. Da har leieboer sitt eget nettverk og sitt eget wifi og selv om han skulle ta kabelen og plugge rett i annet utstyr får han ikke tilgang til noe av mitt pga brannmurregelen i Edgerouteren.

Dette fungerer veldig greit og er aldri noe krøll men krever litt å sette opp. Ikke mye men litt over snittet interessert må man nok være

For hvermannsen er jo det enkleste er å bare dele ett wifi gjestenettverk fra en ganske god router. og dersom leieboer trenger noe bedre så er det ofte mulig å legge inn en linje til eller bredbånd/fiber. Som isåfall leieboer betaler for.
   #9
 3,881     Asker     0
Det er bare en fordel å ikke benytte seg av en router, da man da må rekonfigurere den. Benytter man en Edge router og så to enkle routere etter bør man helst skru av routing i de etterfølgende, da du da ønsker at routing skal gjøres i den første. VLAN er nettom designet for formålet TS spørr om. Det segregerer nettverk. Thats the point. Å koble seg rundt med ulike devicer er litt hack. Samt i noen tilfeller segregerer det heller ikke trafikken, og da er man jo like langt. Da er man tilsynelatende segregert, men chromecasten finner like hjertelig frem.

Eneste firewall regel man trenger er å droppe all trafikk fra det andre VLAN og visa versa.
Signatur
   #10
 4,655     Sørlandet     0
I mitt opplegg er routing skrudd av når de settes opp som AP trodde jeg? Og i edgerouteten mener jeg det blir satt opp som vlan

Og block all traficc eth01-eth02 er eneste regel.

Klarer ikke å pinge wifihybel når innlogget på wifi hoved. Og motsatt. Klarer heller ikke det med kabel og finner ikke noe med chromecasten. Så da fungerer det tror jeg:)