#11
 129     Bergen     0
skjermen skal ikke klippes vekk.. er litt forskjell fra leverandør til leverandør om hvordan skjermen skal "jordes"..

  (trådstarter)
   #12
 303     Vestfold     0
Okay, hvordan finner jeg ut av det, må jeg kontakte hver enkelt produsent da?
   #14
 21,481     Enebolig     0
Det er viktig at jordingen gjøres riktig ettersom den faktisk kan samle støy istedenfor å drenere det bort. Skjermet datatkabel er fakstisk ganske nytt for meg også ettersom kunder stort sett kun vil ha Cat5 og evt Cat6 uskjermet.

Personlig så ville jeg kjøpt ferdigtrekte rør så slipper du å trekke i fremtiden også.
  (trådstarter)
   #17
 303     Vestfold     0

man får ikke cat 6 stp som prefix hvertfall.. kun som en 1x og 2x cat 6 utp..


eh... ja Smile her var det mye forkortelser jeg ikke forstod... :)


drit i cat.7 er overkill


hvorfor det? Huset skal stå i 50 år. Hvor lenge vi bruker cat 5/6 vet ikke jeg, men for bare 10 år siden var jo gigabit nettverk bare noe bedrifter kjørte. Er cat 7 så "bra" at det ikke brukes om 10 år fra nå?

Pri
   #18
 28     Bergen     0
Som du forsåvidt nevner selv: Det viktige er å legge nøye arbeid ned i planlegging slik at du får lagt opp rør og bokser hvor det trengs. Kablingen kan du ta når det passer.

Dersom du kun skal ha spredenett for ethernet og at lyd og bilde som du nevner i første innlegg skal gå over IP vil jeg anbefale å vurdere uskjermet Cat5e. Cat5e er godkjent for Gigabit ethernet og vil nok holde i mange år fremover. Det finnes så vidt jeg vet ikke switcher med kapasitet over Gigabit for privatmarkedet. STP har lite for seg i boliginstallasjoner for Gigabit ethernet.

Jeg er sertifisert for installasjon av Nexans Cat7 nettverk og dette er noe jeg ikke anser som aktuelt for boliginstallasjoner. Konnektorer og kabel er dyrt, termineringsutstyr er dyrt og for å kunne kalle det et Cat7 nett må alle delene kjøpes fra samme produsent og installasjon og utmåling av strekkene må utføres av sertifisert installatør med svindyrt testutsyr.

Terminering av kablene er en grei sak for uskjermet Cat5e. Alle lederne er fargekodet og kjøper du konnektorer fra en seriøs produsent er disse også fargekodet. Her finnes det to ulike fargekoder, (som begge er representert på konnektorene) du skal bruke TIA/EIA-568-B
http://en.wikipedia.org/wiki/TIA/EIA-568-B

For Cat5e bør du legge 16mm rør for 1 kabel og 20mm rør for 2 kabler.
  (trådstarter)
   #19
 303     Vestfold     0
Ok Pri, det avgjør egentlig saken. Det blir for dumt å legge masse penger inn i noe som bare er flashy :)

men siden du faktisk anbefaler meg å trekke uskjermet kabel, kan du begrunne det litt nærmere? Jeg ser det er mange diskusjoner her om skjermet/uskjermet kabling, men hva er egentlig gevinsten ved skjermet kabel? Eller sagt på en annen måte, hva gir jeg avkall på med uskjermet kabel?