346    13    0  

Noen med Fiberkunnskap?

 5     0
Hei! Pdd har vi fiber trukket fra tak ved hveranda, langs tak inne og ned veggen til «tv». Vi skal fjerne en del av veggen (åpne opp), og da blir det stygt med fiber langs taket. Spørsmålet er: Kan jeg slisse plass til et rør i betonggulvet, tre fiberen selv gjennom, og så koble på? 

Hvor mye bøy tåler de her, og er det noe jeg skal passe på. Elektrikern vi bruker har selv sagt at han kan gjøre det, men er dette risikabelt i forhold til brudd i kabel… 

Lengdemessig bør det holde uten å måtte skøte. Tror heller det potensielt må kappes av litt. 

Skal kanskje nevnes at det er i et borettslag, hvor vi har Telia… vet ikke om jeg MÅ blande inn telia her med fibermontørene deres.. eller søke til styret om godkjennelse. Koster vel skjorta

På forhånd, takk for alle tips her!

   #1
 24,751     Akershus     0
Fiber “kan ikke kappes/termineres”.

For å koble på ny terminering, må en ha inn en fibermann med sveiseapparat. Ikke umulig, men koster. Det billigste er om en kan trekke fiberen gjennom med kontakten på. På enkelte utstyr må en åpne basen for å få frakoblet fiberkontakten. Vanlig fiber tåler helt fint forsiktig håndtering. Selv vil jeg nødig under ca 3 cm i bøyeradius, men andre mener en kan gå krappere.

Eksempelet her viser hvorfor jeg råder nye kunder til å få lagt fiberenden inn i en bod i kjelleren og sette ruteren her. Fra denne kan en gå med vanlig datakabel i kobber eller trådløst.
Signatur
   #2
 1,956     klippdalen     0
trenger ikke koste så enormt mye. tror elektrikker er dyrere pr time Smile


du må ikke innvolvere hverken styre eller telia om du hyrer inn egen montør med rett kompetanse.


det kritiske er at det blir nok tråd når du har lagt om dit du vil. bør ha iallefall èn meter overskudd slik at det er mulig å skjøte uten å sitte opp ned


ad bøyeradius. om de bruker bendbright (kvit kabel, ca 4,5mm dia. så har den en minimum bøyeradius på 7.5mm
TSt
   #3
 14,622     0
Avhenger mye av hvilken type fiber som ligger.  Er det en boks rett utenfor som det er sveiset i så går det ofte en fiber derfira og inn i en mindre boks ved siden av ruter.  Da er den ofte ferdig derfira når den leveres og så sveises den i boksen ute.  Andre ganger er ute fiber dradd helt inn.  Inne fiberen har ofte mange tynne garn tråder som fyll rundt fiber og tåler derfor kanskje litt bedre bøy men ville aldi forsøkt bøyeradius på mm uten å være sikker.  På ute fiber sier de samme som en CD plate så der bør en være forsiktig hvis det er den som er trukket helt inn.  Det er ofte en kort fibersnor på siste strekket, denne kan kobles fra.  Så en får ikke dette inn i noe rør uten at den må kobles på nytt.  Men en kan få skjult den ved å ha et litt større hull eller slisse fra kanten der den skal ut.  

I bedriftsmarkedet så er det iallefall helt forbudt for andre enn de med avtale med leverandør å sveise fiber.  Så der er det leveringstid på 4-6 uker for å koble om et punkt.  
   #4
 1,956     klippdalen     0
bøyeradius er oppgitt i kabeldata og varierer fra type til type og fra produsent til produsent.

det er mange forskjellige løsninger på installasjonssiden.

vi bruker mye preterm bendbright og bendbright med preterm kontakt på nå om dagen på jobb.. da slipper man unna med èn skjøt i stedet for å skjøte på fler plasser Smile


om TS har hvit kabel på veggen fra ODO(veggboks) så er dette en lek, det må uansett skjøtes.

  (trådstarter)
   #5
 5     0
Takk for alle kommentarer!

Vil legge ved et bilde her. Sier vel ikke så mye. Kabelen ser ut til å være 5mm i diameter. Rart jeg ikke kan legge ved flere bilder..
Noen med Fiberkunnskap? - image.jpg - Veteran1
  (trådstarter)
   #6
 5     0
Langs list ligger kabelen nå. Tanken er at den heller bare trekkes ned langs vegg/list til høyr v balkongdøra, slisse i betonggulvet, trekke gjennom tykt nok rør og stappe rett inn i boksen igjen 😅. Mtp 90 graders knekkene langs list (er jo naturligvis ikke 90 grader i kabel), vil jeg jo tro at den tåler noe den typen her.


Virkelig, takk for tilbakemeldinger ! Settes veldig pris på.
Noen med Fiberkunnskap? - image.jpg - Veteran1
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Etter noen har skrevet om det. Jeg ser at fiberen kommer ut (bak platene her på bilde). Klarer ikke å se skjøten helt, men det går fra en noe tykkere kabel - til å plutselig bli slank (5mm)… så resonnerer frem til at det er en skjøt der Smile tegnet inn på bilde.
Noen med Fiberkunnskap? - BBD81076-B4F3-4900-BE2C-0E6D17364C35.jpeg - Veteran1

   #8
 1,956     klippdalen     0
fiberskjøter befinner seg alltid inni en boks. dette er vel fort en fibertråd som har svart ytterjakke og en innerjakke som er hvit?

sannsynligvis bendtbright eller deromkring. svært fleksibel. kun englehår/kevlar. tåler krappe bøyer.


MEN. om du river den ut av ONT (det sitter sannsynligvis en SC/APC kontakt inni ONT) så vær forsiktig med den, for den ryker lett (husk, det er glass). og du må sette beskyttelseshette på tuppen slik at den ikke blir ripet/møkkete etc(renslighet er enormt viktig ved fiberarbeide)..


tror det er mer hell i å gjøre klart til det du ønsker. og så bestille montør fra lokalt firma som Telia benytter seg av til å gjøre jobben. de kan det de gjør og gjør jobben fort og effektivt om du har gjort klart føringsveger fram til det du skal ha punktet.
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Forstått. Gjør klart alt, slik at det er bare for dem å føre kabel. Great! Telia… da skjer dette mot sommeren 😅
HSt
   #10
 36,753     Lillestrøm kommune     0
Bare pas på på hytta tredde han på en hvit hylse på utefiber, han kommenterte at de bøyde fiberen krappere enn det som boka ga de lov til men det gikk alltid bra sa han. Så hvit hylse er ikke alltid tegn på at det her er fleksibelt.

Hjemme har viken fiber skjøt mellom ute og inne fiber, i boks som beskrevet over.