296    9    3  

Trekke fiber - Skjære i asfalt eller trosse buskvekster

 12     0
Hei! 

Jeg har snoket på forumet her i årevis, men nå ble tiden inne for å lage en bruker. 

Jeg har kjøpt et hus fra 66, som jeg renoverer. Nå må jeg få på plass fiber. Jeg har fått en lang kabel i posten og beskjed om at jeg må trekke den inn til husveggen. 

Jeg har to alternativer for å få dette til. På tomtegrensen til huset går det enten asfalt nedenfor trapp til blomsterbed, og derfra inn til vegg. Da må jeg skjære i asfalt og bore meg inn via blomsterbed. Det virker tungvint. 

Alternativ to er å gå opp via blomsterbed/kratt langs trapp. men jeg er usikker på om jeg kommer meg 30 centimeter ned i bakken i krattet pga røtter etc uten masse mekk. er det noe form for rør jeg kan legge det i og grave over? Det er ingen som går i krattområdet og det skal helles ikke graves etc der. Men det står 10 år gamle trær der som jeg nødig vil kutte ned. 

   #1
 10 311     Akershus     0
Har de krav om at den skal 30 cm ned i bakken?

Jeg har vært borti (bokstavlig talt) en del fiber, og ofte ligger den bare såvidt under torva.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Er vel ingen krav, men det var anbefalingen. Jeg tenkte å trekke et pvc rør langs bunnen eller litt nedi torva og fylle på med jord, sand og grus over?
   #3
 10 311     Akershus     1
De trekkerørene til fiber er ganske solide. Jeg tenker at om de ligger på 30 cm eller 2 cm spiller egentlig fint liten rolle. Drar man borti et på 2 cm med gravemaskin, så løfter det seg opp av torva og man rekker å se det før det ryker av. Gjør man det på 30 cm, så klippes det nesten med en gang.

Om ingen roter oppi der med gravemaskin, så spiller det fint liten rolle.
Signatur
HSt
   #4
 23 929     Lillestrøm kommune     1
Jeg la trekkerøret det i et Fleksibelt vannrør, surret en gul/sort plastbånd rundt det så en skjønner det ikke er vann.
   #5
 5 324     Tromsø     0
Har de krav om at den skal 30 cm ned i bakken?

Etter Ledningsforskriften skal den ned på minst 40 cm dyp. I alle fall i kommunal eiendom og i offentlig veg. Oppdager veg-eier eller grunneier at den ligger grunnere, blir det en reklamasjon mot ledningseier.

Men om en privatperson graver den grunnere på egen tomt, blir det neppe noen reklamasjon, eller eventuelt blir det neste eier som klager.
Signatur
HSt
   #6
 23 929     Lillestrøm kommune     0
Det var inn under buskene den skulle hos meg. I tillegg la jeg den i en pen sving over plenen videre innover så har jeg mulighet til å legge den om dypere hvis buskene skal bort og jeg ønsker det uten å måtte risikere å kutte fiberen.
   #7
 19 011     Akershus     0
Går gjennom et buskfelt her. Ligger på ca 1 spaddybde. Utført av Telenor. Inne i garasjen går trekkerøret het til himlingen og fiberkveil slik at det er masse rør som kan trekkes ut.
Signatur

   #8
 537     klippdalen     1
du har fått en lang kabel i posten? hva er det forslags merkelige greier?


hvor du skal grave fiber-rør kommer helt ann på hvor den kommer inn på tomta hen. om du ikke veit dette så skal Telenors entreprenør kunne finne ut av dette.

du får av telenors entreprenør utdelt trekkerør (stortsett 14-10 rør) som du selv graver på egen tomt bort til hus.

man kan følge REN blad på forlegning av rør, eller man kan gi blanke og bare få den under torva. ødelegger du rør og fiber på egen tomt så må du betale uansett. så om den ligger på 2 cm eller 40 spiller liten rolle Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 12     0
Oppdatering.

Jeg gravde ned kabelen på 20-30 cm i bakken langs med asfalt på gårdsplass og oppe ved husvegg, men fra gårsplass og opp til huset la jeg den i et polyamidrør langs trappen under busker etc og dekket til med singel. Det er ingenting som kan støte borti det der og det bør ligge trygt med tanke på snø/frost. Innstallatører fra fiberselskap hadde ingenting å utsette på det.