302    9    3  

Kikkert med stigningsmåler

 5 111     Sørnorge     0
Jeg har en gang sett en slags kikkert med innebygget gradeskive som fortalte hvilken vinkel man holdt kikkerten i. Noen som vet hva slikt heter, og hvor man kan få tak i det?

Å kalle det kikkert er kanskje å overdrive litt. Forstørrelsen var nok ikke all verden. Og kanskje var den bare for ett øye også.

Formålet er at man kan se igjennom denne for å finne et sted langt borte som er like høyt - et slags vater som virker over lengre avstander enn laservater klarer. Eller man kan kikke mot en fjelltopp, og se hvor bratt det er. Jeg ser for meg at det kan være et veldig praktisk verktøy både for planlegging av drenering, og for planlegging av veg.

TDJ
   #1
 1 626     Asker      0
Kalles ikke et slikt instrument teodolitt ?!
Er vel det oppmålere benytter, tror kanskje ikke man finner slikt hos CO eller BT i første omgang... ?! Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5 111     Sørnorge     0
Det var et nytt ord for meg.... Googlet det, og resultatene ser ut som enorme maskiner. Den saken jeg tenker på er i lommeformat. Jeg fikk prøve den en gang for mange år siden da jeg traff en fyr i skogen som hadde en slik. Da jeg tittet inn var det et hjul med tall på - akkurat som lufttrykkmåleren på bensinstasjoner - som beveget seg når man tok kikkerten opp og ned, slik at man kunne lese av gradene bak streken. Den så omtrent ut som en kort men klumpete kikkert.
   #3
 13     Hamar     1
Tror jeg vet hva du tenker på, faren min har en slik som han har brukt til å måle helninger i skogsdrift . Tror det er ett slags inclinometer.
  (trådstarter)
   #5
 5 111     Sørnorge     0
Se der ja! Det lignet veldig.
Undres om det finnes noe billigere...

  (trådstarter)
   #8
 5 111     Sørnorge     0
Oi. Det fantes faktisk en app som bruker kamera som sikte! Den må testes....

Vinkelmålere finnes det mange av. Både i form av vater med gradskive og laser. Hele poenget med kikkerten er å måle over lange avstander. Blir spennende å se om appen funker til slikt.
   #9
 3 210     Vestlandet     0
Leste litt fort. Tenkte du hadde en kikkert fra før, uten inklinometer.