2 562    23    10  

Vater til gulv og slikt

 146     0
Hvor langt bør et vater være når det skal brukes til å rette opp parkett-/laminatgulv og vegger o.l. Holder det med 60cm eller bør det være lenger? Bør man ha en rettholt i tillegg? Eventuell lengde på den? Kommer også til å brukes på kjøkkenbenk og terrassebord og slikt.

Kan man kjøpe Biltemavater eller er dette slik man MÅ kjøpe merkevare? Hvilke vatermerker "godkjent"? Er Hultafors OK?

   #1
 4 110     Akershus (Follo)     1
Lengden må tilpasses jobben. Så et kort vater pluss rettholt kan fungere.

Prisen spiller liten rolle. Bare sjekk det før du kjøper. Legg det på en tilnermet vannrett flate. Se hvor libellen står. Snu det så 180 grader. Om libellen står på samme sted i forhold til himmelretningen så er vateret i orden. Følsomheten kan du sjekke ved å legge et objekt av kjent tykkelse under den ene enden. Jo større utslag på libellen jo mer følsomt er vateret. Om du kan se godt utslag når du legger en fyrstikk under enden på et 1m vater så er det et greit snekkervater.
Signatur
   #2
 394     Strömstad     1
Vet ikke om jeg sitter på noen fasit her, men noen tanker har jeg jo. Skal du rette opp et bjelkelag før legging av undergulv og så parkett/laminat? I så fall gjør du det lettere for deg selv med et langt vater, eller enda bedre, en laser. Hvis du skal rette opp parkett/laminat som allerede er lagt er jeg usikker på hvordan det gjøres, bortsett fra å ta opp hele greia og begynne fra scratch.
Uansett så må du nok kanskje regne med å akseptere bittelitt avvik uansett. Om du har et rom som er mange meter langt og det er 2 cm høyere ved ene veggen enn motsatt vegg tror jeg ikke det har noen praktisk betydning. Og med kun et vater er det ikke sikkert du klarer å merke det en gang, men en god laser skal fange det opp.

Jeg har to vater som jeg bruker. 1 på 60 cm og 1 på 2 meter. Med de to får jeg løst mye, men etter at jeg kjøpe en laser blir vateret mindre og mindre brukt. Hultafors er et bra merke, og kanskje mer nøyaktig enn Biltema, selv om det ikke er noen garanti.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 146     0
eller enda bedre, en laser.

Hva slags laser trenger jeg til gulvjobb og vegger og slikt? Holder det med krysslaser eller må man ha roterende laser?

Noen kan anbefale en skikkelig laser, som ikke er for dyr?
   #4
 6 693     Akershus     1
Ville nok ha valgt et vater på minimum 120 cm. til dette, eventuelt et kort pluss en rettholt slik Einar_S nevner.

Merk at Hultafors lodder ut tre stk. MST180-vatere i konkurranse på som går på Byggebolig denne og neste uke Smile http://www.byggebolig.no/inspirasjon/vinn-mst-180-vater-fra-hultafors.30/a
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 146     0
Merk at Hultafors lodder ut tre stk. MST180-vatere i konkurranse på som går på Byggebolig denne og neste uke Smile http://www.byggebolig.no/inspirasjon/vinn-mst-180-vater-fra-hultafors.30/a

Hehe, men jeg trenger vater denne uken.. Grunnen til at jeg spurte om Hultafors er fordi det er hva de har på lokale Byggmakerbutikken. Billigste koster rundt 250 kroner og er 60 cm. Så kommer rettholt i tillegg.

Spørsmål om laser: Når gulvet er skjevt fra før, så vil vel laseren plukke opp dette og justere automatisk, eller? Hvis ikke er det jo ikke noe vits med laser tenker jeg.
   #6
 6 693     Akershus     0
Hultafors er utvilsomt gode greier. jeg har et 60 cm. vater fra dem og er veldig fornøyd med det. men jeg er også fornøyd med det gule Stanley-vateret mitt, så det må jo ikke være Hultafors for å funke Smile
Signatur
   #7
 1 060     Jevnaker     0
Er veldig fornøyd med dette(art.nr:16517, 2000mm). Eneste negative er at det kan virke litt tynt og skjørt uten at jeg har hatt noen problemer på den kanten til tross for å ha dratt det opp og ned og hit og dit i dreneringsgrøfter og ut og inn av garasje. Er fremdeles rett og libellen viser likt begge veier Wink
Signatur

   #8
 4 110     Akershus (Follo)     0
Spørsmål om laser: Når gulvet er skjevt fra før, så vil vel laseren plukke opp dette og justere automatisk, eller? Hvis ikke er det jo ikke noe vits med laser tenker jeg.


Den mest brukbare laseren er den som gir en horisontal og en vertikal strek i vifteform. Den bør finne vater/lodd selv forutsatt at det du setter den på er sånn nogenlunde i vater. Det kan vel alle i dag, og de har blitt ganske rimelige.
Roterende laser er bare brukbar med tilhørende mottaker. Mest brukt til å støpe gulv, planere terreng osv. De kan du også få med instilling for fall.
Signatur
HSt
   #9
 35 436     Lillestrøm kommune     0
Jeg bruker grønn Bosch rundtlaseren som også kan sette en loddrett strek.  Som alle slik er den litt svak så i sollys er ikke så greit.  Jeg rettet av grunnen under bod på hytta med denne med merke på en pinne som viste korrekt høyde.  Med en presenning mot solen så klarte  jeg dette også på dagtid. Hvis du kan dempe sollys inne så fungerer den supert der. (Og så vil du gå litt i frø når du finner ut hvor skjeve de gulvene du trodde var rette er, bygger på hytta og står ofte og lurer på hva de egentlig har gjort her før når alt er skakt overalt).
  (trådstarter)
   #10
 146     0
Men hvordan bruker man egentlig en laserlinje til å rette opp et gulv. Først vil jeg ta opp hver bit av gulvet. Under der er det vel tilfarere. Så hvordan bruker jeg laserlinje til å rette opp tilfarere..?