9,215    14    2  

"Komprimere" lydfelle for å få plass?

 1,768     Østlandet     0
Skal legge ø100 ventilasjonsrør i hulldekke-kanaler som er ø155. Det mest optimale er jo å ha lydfellen helt ute ved ventilen, og for å få til det må jeg komprimere lydfelle-isolasjonen slik at jeg klarer å dytte denne innover i hulldekke-kanalen, ettersom den fleksible lydfellen har en god del isolasjon rundt seg.

Har koblet på støvsuger og sugd vakuum i røret, og tredd over en plastikk-"kondom" som akkurat går inn i kanalen.

http://www.youtube.com/v/-4yA4uTEDTE


Så er spørsmålet, mister man noe effekt av å komprimere isolasjonen på denne måten, når dette i tillegg ligger i hulldekket? Bør jeg gi gass, eller sette lydfellene før rørstrekket i hd-kanalene?
"Komprimere" lydfelle for å få plass? - bilde 1.jpg - gaardern
"Komprimere" lydfelle for å få plass? - bilde 2.jpg - gaardern

   #2
 155     Trondheim     1
Lydfellen består av en gjennomhullet aluminiumskonstruksjon med isolasjon rundt. Isolasjonen må være helt tett utenfor dette igjen, ellers vil du få en skikkelig luftlekkasje der.
Lydfellen har best effekt når den er trekt ut i hele sin lengde.
Kan ikke skjønne annet enn at effekten til lydfellen blir KRAFTIG redusert dersom du komprimerer isolasjonslaget på den måten filmsnutten din viser.
  (trådstarter)
   #3
 1,768     Østlandet     0
Men hva slags type isolasjon er det i disse lydfellene? For det er jo "åpent" inn til røret via perforringene, men det kommer jo ingen partikler når jeg suger vakuum i røret.

Er funksjonen slik at luftstrømmen som går langs rørveggn skal gå inn i perforeringen og via isolasjonen og "inn i røret igjen", slik at det skaper en viss turbulens?
   #4
 7,685     Bærum     0
Isolasjonsmaterialet absorberer trykkendringene som er i luftstrømmen. For at isolasjonsmaterialet skal kunne oppta trykkendringer må det være så stort volum som mulig. Dette ødelegger du når du trykker den sammen.
  (trådstarter)
   #5
 1,768     Østlandet     0
Da får jeg sette lydfellene før jeg går opp i hulldekke-kanalene, da blir det et rett strekk på ca 4 meter, men det får så være:)

Hvor stor forskjell støymessig blir det egentlig på ø100 og ø125 rør, har jo plass til ø125, men det er ø100 som er spesifisert fra levrandør...
   #6
 7,685     Bærum     0
125mm rør har 56% større tverrsnitt enn 100 mm. Antar det gir merkbart utslag på støyen.
  (trådstarter)
   #7
 1,768     Østlandet     0
Selve røret har jo det, men ventilen der lufta skal passere er jo ikke så mye større? Den skarpe suselyden kommer vel av at lyden passererer gjennom en relativ smal åpning i ventilen?

   #8
 7,685     Bærum     0
Det er vel derfor støyfellen skal være så nære ventilen som mulig. Jeg har ikke et slikt anlegg så det beste er vel å sjekke med et ventilasjonsfirma når det gjelder støytiltak.
   #9
 22     Bergen     0
Høyere lufthastighet i lydfellen er ikke nødvendigvis negativt.

Når jeg tegner ventilasjonsanlegg bruker jeg ofte lydfeller i en dimensjon mindre en kanalen som går til ventilen, f.eks ø100 lydfelle - ø125 kanal - ø125 ventil.
Dette fordi lydfellen blir mer effektiv ved noe høyere lufthastighet.

Men som nevnt lengre oppe ville jeg ikke komprimert isolasjonen...

Lufthastighet på 2-2,8 m/s vil normalt ikke gi nevneverdig lyd.
Dvs. luftmendgde på ca. 90-120m3/h på en ø125 kanal.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 1,768     Østlandet     0
Tall er bra Smile Dette dreier seg om to små soverom med +25 m3/h, så da satser jeg på ø100 som prosjektert, og flytter lydfellen til før dekket.

Edit: Bør jeg avslutte strekkene med 90 graders kortbend, eller en uisolert fleksikanal som vinkles 90 grader? Begge er å få med flens som gjør at ventilen passer rett innpå. Det er ikke plass til å bruke vanlige 90 graders bend og skjøtemuffe.