13,510    16    2  

Balansert ventilasjon: Hvordan unngå lydlekkasje mellom rom?

 234     0
Vi har i dag lavenergi hus med balansert ventilasjons anlegg med varmegjenvinning. Dette medfører at alle dørene har en god glipe nede for at luften skal kunne strømme fritt. Med tilluft i alle rommene og et par avtrekk i dei store rommene. Vi skal no bygge eit nytt hus der vi skal også ha balansert ventilasjon. Og da lurer eg på om det er mulig å ha et tilluft og avtrekk  pr. rom, slik at en slipper å ha et så vanvittig lytt hus?


[hr]
Moderator: Endret overskrift fra "BALANSERT VENTILASJON OG MINST MULIG LYTT??"
Siste redigering: Tuesday, October 9, 2012 8:33:00 PM av psv021

  (trådstarter)
   #3
 234     0
Vil dette bli mye dyrere? Kan en bruke samme type utstyr bare dobbelt så mange rør føringer. Eller må en ha eit aggregat med flere tilkoblinga punkter på inn/ut løp?
   #4
 25,379     Akershus     0
Har varmluftoppvarming. Her er det ett 100mm rør til hver ventil i gulv under vindu. Før hver ventil er det ca 2m med lydfellekanal. Retur under dørene.

Dersom lyd under dørene er et problem, hva med å legge ca 2m med lydfelle fra rom tilbake til f.eks. gang og derfra la ventilasjonen suge som vanlig?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 234     0
KjellG: Blir vell litt mangen hull i taket dersom en skal ha rør fra kvart rom inn til gangen for eks.
   #6
 25,379     Akershus     0
Gjør nok det. Innlegget over med lyddempende ventiler kan være et noe enklere alterativ, men trolig med noe mindre virkning. Uansett vil dette bli noe mer omfattende enn sprekk under dør.

Et alternativ kan kanskje i noen tilfeller å legge retur via andre rom? F.eks. ikke to soverom nær hverandre mot gangen dersom det ene kan ha retur via stue eller kjøkken? (Da blir det mer lytt mellom det soverommet og stua  Sad)
Signatur
   #7
 663     1
Der dere bor idag. Har dere pakning på alle innerdører? Og har dere heltredører eller laminat Dører? Grunnen til at jeg spør er at det er stor forskjell mellom laminatdører uten pakning og heltre med eller uten pakning.
Hadde jeg vært deg så hadde jeg forespurt en dørleverandør på en god dør med pakning og med luftspalte. Evt. Hva de kan levere av bedre lyddemping uten spalte. Jeg vet ikke sikkert, men tror kanskje du blir positivt overrasket over hvilken lyddemping som kan leveres selv med spalte. Vist ikke det er godt nok kan du ta løsningen med inn og ut av hvert rom.

   #8
 18     0
du skal kun ha 2 hovedstammer ut fra aggregat.en for tilluft og en for avtrekk.
Kan være lurt å ha lydfeller ut fra aggregat og en før ventiler, mne du treneger ikke tilluft OG avtrekk i ALLE rom. Avtrekk gjelder i hovedsak "våtrom" (kjøkken,bad,vaskerom osv)og motsatt med tilluft, på generelt grunnlag vel og merke!! Hadde kontaktet din nærmeste leverandør som f.eks flexit eller et lokalt ventilasjonsfirma hvis du ikke er sikker på hva du driver med.
   #9
 663     0
En skal ha lydfeller på alle 4 punktene på ett aggregat. Også på alle tilluft. Vet at de fleste ikke bruker på avtrekk, men det er vel så viktig, spesielt Mtp. Lyd fra aggregat og mellom rom. Også meget merkbart om en har behov for å køre agregatet mer en minimumskrav.
  (trådstarter)
   #10
 234     0
Steven87: Ok, så en har to hoved stammer ut fra aggregat. Da blir det ikkje nødvendigvis å veldig mykje meir rørføring. Men for å unngå å ha opning under kvar dør, må en jo ha tilluft OG avtrekk på samme rom.

Hekta: Det er ikke pakkning på noen av dørene og det er laminat dører. Så her kan det kansje være noe å hente. Har ikkje tenkt at det kunne hjelpe, har kun tenkt på den opninge. Dette skal eg sjekke opp i, tusen takk!
   #11
 70     0
Flere som har tanker rundt dette?
Hvor plagsomt er det med lyd mellom bad og gang f.eks?
Har selv lurt på å få montert både inn og ut luft på sov og bad.
  (trådstarter)
   #12
 234     0
Da kan jeg fortelle at jeg gikk for å installere til luft og avtrekk på alle soverom og begge badene. Samtidig som jeg valgte massive tredører med lydpakkning. Holder på med å bygge huset fortsatt, så har ikke fått testet. Men går ut i fra at det blir meget bra! :)

Odelien: Jeg kan fortelle at det er SVÆRT irriterende å ha gjester på besøk og om noen går på do så hører alle det. Eller om en ønsker å se på tv i et rom, så må resten av huset høre på det. Har du muligheten, så ikke nøl med å ordne på det. Det blir ikke den store kostnaden om du planlegger fra start. Jeg måtte opp en størrelse i aggregatet  pga dette (Flexit UNI4).
   #13
 153     0
Den lidab dingsen eller tilsvarende brukes mye på nye næringsbygg for å få god luftflyt mellom rom. Er veldig effektive.  Men det er jo et regnestykke om til/fraluft i samme rom, eller disse eller en kombinasjon er økonomisk og om evt lydgjennomgang er noe man kan leve med i enkelte rom
   #14
 358     Barteland     1
Jeg bygde i 2011 og hadde samme problemstilling. Løste det ved å legge rør med lydfelle fra soverom og ut til gang på to soverom, fra soverom til bod på to andre soverom og soverom til WIC på foreldrerom. Disse "bufferommene" har igjen glipe under dør. På badene er det gjort likedan med tilluft over himling i lydfeller fra nærliggende sekundærom. Alle innerdører med pakning. Dette kostet meg noen lydfeller og noen meter rør ekstra, til gjengjeld kan jeg sitte på do og se på en tett dør fremfor å se gulvet på utsiden, anbefales!
Signatur
   #15
 1,778     Norge     0

Flere som har tanker rundt dette?
Hvor plagsomt er det med lyd mellom bad og gang f.eks?
Har selv lurt på å få montert både inn og ut luft på sov og bad.

Ja, Tviler på at det er sprekken under døra som gjør huset lytt. Har du isolasjon i innervegger og slikt? Skal du lydisolere så må du tenke helhetlig. Er det nødvendig å lydisolere badet? Hva driver du med der da ;D ?
Jeg har lydisolert soverommet mitt i huset jeg bygger nå, der er det gjennomtenkt da med alt, også ventilasjon. Men i de andre rommene har jeg glippe.
Bluesman
   #16
 106     Hjemme     0
Du kan sikkert få oppgitt fra dørleverandøren dB -reduksjonstallet med og uten terskel.
Den ventilen fra Lindab har oppgitt sine lydtekniske egenskaper i dokumentasjonen (som det er linket til på siden).
Å la lufta gå i kanal/lydfelle over himling er egentlig samme løsning, men den er vanskeligere å tallfeste dB reduksjonen fordi løsningen sikkert ikke blir likt utført overalt.
Standard veggtyper har også kjente lydtekniske egenskaper.
Så er det bare å begynne å sammenligne, og gå for den beste løsningen.  Det er nok arbeidskrevende, men ikke umulig å finne ut av. Det er det kanskje verd om man ikke ønsker at ungene skal høre rare lyder.

Eks (hvis jeg har tolket tallene riktig).  En vanlig lettvegg med 3`trestender og 1 lag gips på hver side har et dB tall på ca 30.  Lindabventilen har et dB tall på ca 45.  Ergo har ventilen mye bedre støydemping enn veggen.