3,214    1    0  

Trolling og hvordan forholde seg til det

 1,431     Oslo     0
Byggebolig.no ønsker å tilrettelegge for gode diskusjoner, kunnskapsutveksling og meningsutveksling. Forumet har en fantastisk medlemsmasse med veldig mange, veldig flinke mennesker. Som en følge av dette er det god stemning, høy grad av seriøsitet, svært mye kunnskap og generelt en meget god forumkultur som tilrettelegger for gode diskusjoner.

Alle nettforum og andre tilsvarende sosiale medier har imidlertid visse utfordringer. Byggebolig.no slipper nok billig unna mange av disse, men noen utfordringer har også vi. Forumet er åpent for alle, og man kan være anonym. Anonymitet og enkel adgang åpner også for personer som ønsker andre ting enn å bidra konstruktivt. Dette kan være brukere som bevisst går inn for å provosere, og som ønsker å fremkalle hissige diskusjoner.

Provokasjonene rettes mot enkeltpersoner eller mot grupper, men brukeren mener ikke nødvendigvis det han skriver. Hans primære hensikt er å ødelegge diskusjoner, avspore diskusjoner, provosere og få andre brukere til å hisse seg opp. Dette kalles trolling.


Her er noen metoder trollere gjerne bruker:

- Nedlatende og billige poenger
- Navnekalling og fornærmelser
- Flytte diskusjon fra sak til person
- Antydninger om andre medlemmers motiver for deres meninger
- Bøllete oppførsel og trakassering
- Off-topic poster
- Poste uriktige "fakta"


Her er noen typiske motiver/årsaker til trolling:

- Oppmerksomhet, selv om den er negativ
- Makt (til å ødelegge for andre)
- Vandalisme
- Spenningen ved å bryte sosiale normer
- Sabotasje mot grupper og/eller personer trolleren misliker
- Umodenhet

(lister delvis fra OSnews)

Trolling er et svært vanlig problem på nettet. Trolling er årsaken til at enkelte artikler hos Dagbladet ikke åpnes for kommentering. Trolling er årsaken til at enkelte nettforum krever fullt navn synlig for alle brukere. Nettsteder som f.eks. komplett.no bruker pre-moderering for bidrag fra medlemmer (produktomtaler); innlegg går gjennom moderator før de godkjennes og legges ut på nett - for å unngå trolling. Andre nettsteder krever identifikasjon via SMS, Facebook, eller andre tilsvarende metoder.

Det finnes to typer trolling; Bevisst trolling - og ubevisst trolling. Begge kan utgjøre like store problemer for et nettsamfunn. Førstnevnte utføres med viten og vilje av en person med ukonstruktive hensikter. Sistnevnte er akkurat det samme, men utføres av personer som i utgangspunktet har gode hensikter. Man oppfattes imidlertid som en troller uten å ville, eller vite, det selv.

Eksempel: En bevisst troller vet at et tema som "jeg kobler mitt elektriske anlegg selv, elektriker er unødvendig" er betent her på forumet. Her er det store motsetninger, og sterke følelser. Temaet er dermed ideelt for en troller. En ubevisst troller kan imidlertid ha genuine interesser av å diskutere dette temaet, og kjenner kanskje heller ikke til reglene. Begge vil nok ende opp med å provosere en rekke andre medlemmer, men i ulike hensikter.

Noen diskuterer med skarpe formuleringer, andre har kanskje en litt nedlatende tone uten å egentlig mene det. Skriftlig kommunikasjon har betydelige begrensninger sammenlignet med muntlig kommunikasjon, og noen "skriver som de snakker" - men blir misforstått. Andre kan oppleve slikt som et ønske om å provosere, mer enn et ønske om å diskutere.

Byggebolig.no er heldigvis lite plaget av trollere (både bevisste og ubevisste). Sannsynligvis er en årsak å finne i demografien; 13-åringene tiltrekkes nok ikke av temaene som diskuteres her. Men noen dukker opp fra tid til annen likevel. Vi som forumeiere samt våre moderatorer har visse midler til rådighet, fundamentert i forumets regler. Forumreglene er tydelige, og brudd på disse kan medføre reaksjoner og til og med utestengelse fra forumet i visse tilfeller. Men et klart og tydelig regelverk kommer noen ganger til kort når stilt ovenfor uklare og utydelige problemer. Vi og våre moderatorer vil alltid søke å være objektive. Trolling er imidlertid i stor grad et subjektivt og følelseskontrollert problem, som gjør det vanskelig å være objektiv i bruk av konkrete tiltak. De viktigste tiltakene mot trolling ligger dermed i hvilken respons trollere får fra andre medlemmer.
 
Her er noen (reelle) eksempler fra ByggeBolig.no på trolling (om det er bevisst eller ubevisst kan kun forfatteren selv vite sikkert):

Hvordan er det egentlig mulig å behøve hjelp til å kjøpe seg en vaskemaskin?
Hvor ufattelig stakkarslig og hjelpeløs er det i praksis mulig å bli liksom.


Er dette fyllerøret hva man kan forvente av kvaliteten på diskusjoner her inne?


Skulle bytte en taklampe i helgen og i stedet for å begynne og rote i sikringsskapet regnet jeg med at det holdt å slå av lysbryteren. Fikk håndhilst på Ohms himself da for å si det slik, da begge ledningene kom borti lampa samtidig. Var heldigvis ikke koblet til jord så jordfeilbryteren slo ikke ut.

Noen som vet om dette er vanlig? Kan det tyde på at det er noe feil med anlegget mitt? PS: stod i gardintrapp, kan det ha noe med saken å gjøre?

En annen ting mens jeg først er i gang, har fått jordfeil som varte i ukesvis, fant til slutt ut at det var kommet vann ifra kjøkkenvask (i etasjen over) inn i ledningene/koblingsboks, så måtte kjøre uten sikring på denne kursen et par uker så det fikk tørket opp. Er det greit å koble av jording på disse kursene da så jeg slipper å få jordfeil igjen, frem til jeg evt. får tettet lekkasjen på kjøkkenet?Slik ønsker Byggebolig.no at trolling møtes
Den mest effektive behandling av trolling, er saklige svar - så ignorering. Trollere forsvinner dersom den ønskede responsen uteblir. Byggebolig.no ønsker at trolling møtes slik. En referanse til dette innlegget kan også brukes for å understreke at man ikke har interesse av å diskutere med en troller. Don't feed the Troll, er et vanlig uttrykk*.

Hva hvis jeg blir anklaget for trolling?
Dersom du blir anklaget for trolling, men bare har gode hensikter, anbefaler vi at du vurderer hvordan du skriver dine innlegg. Er det mulig å misforstå dine hensikter? Det er heller ikke utenkelig at noen, med onde hensikter, vil anklage andre for å trolle - for å provosere. Igjen, da er den beste kuren å ignorere.

Det er tusenvis av svært hyggelige forummedlemmer på byggebolig.no, ikke bruk energien på den (svært minimale) minoriteten som ikke er det.

*) Ordet Trolling kommer opprinnelig fra fiskemetoden Trolling (dorging med flere stenger), og ikke mytologiens troll. "Ikke ta agnet", er kanskje et bedre uttrykk.
Signatur