5,420    3    3  

Eiendomsbrøk, snømåking og annet vedlikehold - sameie

 8     Tromsø     1
Kjøpte en kjellerleilighet i en horisontaldelt bolig i fjor sommer, eiendomsbrøken er ca. 28/72.
Dvs. at nabo i overetasjen også har en relativt stor del av kjelleretasjen som bl.a. leies ut.

Vi har egentlig ingen stor konflikt, men jeg har noen spørsmål til hvordan jeg burde gå frem og forholde meg til diverse ting i forbindelse med at vi er i et sameie.

Nabo i overetasjen står konsekvent på en brøk på 30/70, noe som betyr at vi bekoster 2% av hennes evt. kostnader med utvikling og drift av tomten, noe jeg har sagt meg enig i for å ikke virke som en idiot som står hardnakket på 2%. (Utgiftene er ikke høye og dette er brøken forrige eier her benyttet.)

Nå har det seg slik at boligen ligger mellom 2 gater som går parallelt, det er en stor innkjørsel på nedersiden av huset og på øversiden er det en liten midlertidig godkjent parkeringsplass som ligger ca. 2-3 meter fra inngangen til overetasjen.

Overetasjen eier en garasje som ligger på nedersiden av bygget i ordinær oppkjørsel.

Nå har det seg slik at jeg i hele vinter måket snø for både meg og leieboeren til eier av overetasjen, bragte opp spørsmålet om snømåking og fikk til svar at jeg måtte bli enig med leier av leiligheten nede. Iom. at jeg har ca. 70kvm nede med hel familie og hybelleiligheten er på 20kvm vil jeg anta at det forventes at brøken for snørydding blir 20/70, hvor jeg står for 70.. Det hørtes iallefall slik ut. I tillegg har jeg en gigantisk terrasse nede som jeg må måke for å komme til inngangen min, så alt i alt begynner det å bli relativt irriterende.  Til sammenligning er parkeringsplassen oppe ikke med noe særlig innkjørsel og tar kanskje 1/8 av tiden å rydde for snø.

I tillegg har vi da postkasser på øversiden av huset, så jeg må måke sti opp til postkassene. Denne stien benytter da de oppe for å komme seg ned til garasjen i innkjørsel, som jeg også måker frem til.. da går de forbi stuevinduene mine og rundt huset istedet for å gå på andre siden hvor det er kortere vei, men ikke måket.

Alt i alt vil jeg tro det er slik at "sameiet" skulle fått en regning på brøyting av ordinær innkjørsel og midlertidig parkeringsplass oppe, som vi skulle delt med brøken 28/72 (30/70 da..), men her ender jeg opp med mest snørydding på minst eiendomsbrøk. Kall meg gjerne sta og sur, men det er jo en grunn til at jeg spør etter meninger her og ikke står og "river kjeft" oppe.. hva synes dere?


I tillegg snakket vi om denne delen av tomten fra postkassene og ned til inngangen (fra oversiden), den nevnte sti som jeg måker - de bruker, jeg lurte på om vi kanskje skulle anlegge plen der, akkurat nå er det kun en slags jordskråning.. da var svaret at jeg kan gjøre hva jeg vil med den siden av huset. (Men dette er jo fellesområder dette også? Jeg eier det jo ikke?)

Hva hadde dere gjort i mitt sted?

Si ifra om det behøves noe tegning av tomteområdet for å forstå saken.. Setter stor pris på innspill. :-(

Hilsen sliten snømåker.

   #2
 24,678     Akershus     1
Mulig å flytte postkassa? Vil hjelpe litt. (Hvorfor måker du ikke den korteste veien?)

Ellers synes jeg vel at dersom to bruker felles innkjørsel til hver sin bil, så måker de 50%.

En lignende problemstilling er der noen ønsker brøytet hyttevei. Er vel ikke vanlig at brøytekostnadene tillegges dem som ikke kjører, etter eierbrøk?
Signatur
   #3
 5,336     Tromsø     0
Jeg tror en skisse hadde hjulpet. I alle fall på å forstå hvorfor du måker for naboens leieboer. Noe tyder på at tomta og veier og parkering ikke er optimalt utformet, og at det kan være en ide å flytte parkeringsplasser.

Jeg har erfaring med å måke snø omkring horisontaldelte boliger og eneboliger med sokkeletasje i Tromsø. Det har alltid fungert på et vis.
- Har man egen innkjørsel og parkering er det rimelig at hver måker sin innkjørsel.
- Er det felles, er det rimelig at de som bruker det bytter på å måke.
- Om det ikke fungerer og står to eieres eller en eiers og en leiers bil parkert side om side, så måker man for sin egen bil, og lar resten ligge som et klart signal til nabo om de også må måke, eller la bilen stå innesnødd. Dersom ikke noe annet er avtalefestet, det er ryddig og greit at det står i leieavtaler at leier er pliktig til å delta i å måke.

Dersom man leier inn folk til å måke, eller når man kjøper inn utstyr til snømåking (freser, skuffer) er det naturlig at et sameie betaler dette. I et fungerende sameie bør man ha månedlige innbetalinger etter eierbrøk til en konto som dekker bl.a. dette. Men å trekke inn eierbrøken for hvor mye man selv skal måke fører neppe fram, her må man ta hensyn til hvor mye man reint praktisk trenger å måke for å komme seg fram og å parkere.


jeg lurte på om vi kanskje skulle anlegge plen der, akkurat nå er det kun en slags jordskråning.. da var svaret at jeg kan gjøre hva jeg vil med den siden av huset. (Men dette er jo fellesområder dette også? Jeg eier det jo ikke?)

I et sameie kan også utearealene være inndelt i arealer som tilhører den enkelte seksjon og fellesarealer. Finnes det noen skisse som viser dette?  Hvis ikke, kan det være en ide å tegne opp noe slikt i et sameiemøte? Men uansett - du har fått naboens samtykke til å anlegge plen. Neste spørsmål blir om du velger å jevne ut litt med riva og så noen gressfrø  for egen kostnad, eller om dere skal ha sameiemøte der dere blir enige om fordeling av kostnader for å engasjere anleggsgartner som fikser noe som øker verdien av begge eieres eiendom. Diskuter også hvem som skal klippe plenen...
Signatur