471    11    0  

Klage på pergola inntil nabotomt

 3     0
Hei folkens!

Vi har kjøpt et hus der naboen har klaget inn en pergola som står på tomten til selger, men under 1m til naboens tomt. Pergolaen ble bygget i 2005, og naboen som klaget flyttet inn for noen år tilbake.
Pergolaen har tak i form av takplater i plast, anses kanskje da ikke som en pergola? Leveggene på kortside og bakside er 1.7m høye, og høyeste punkt tak ca 2m.

Kan vi komme unna med å kun fjerne plasttaket, eller må hele takkonstruksjonen fjernes slik at det kun blir stående levegger?
Kan naboen klage på dette så lenge i etterkant av at det ble bygget, og når de faktisk har kjøpt hus/tomt med dette allerede stående inntil?
Kan dette ha vært søknadspliktig i 2005 da konstruksjonen ble oppført?


Vedlagt bilde viser type konstruksjon, dog er det også levegger på kortside venstre side og bakside. Bakside vender mot nabotomt.

Klage på pergola inntil nabotomt - pergola.PNG - mlien

på forhånd takk for tilbakemeldinger og hjelp

   #1
 226     0
Er vel bare å sitte rolig i båten å vente på respons på klagen? Der får du nok info om hva som må gjøres, liker du det ikke kan svaret påklages.
   #3
 3 015     0
Hvis du blir pålagt å fjerne den kan du vel sette opp et frittstående espalier og plante til noe relativt hurtigvoksende slik at du i løpet av et par år får en ganske tett, grønn vegg mot naboen.

Jeg gjetter på at det naboen reagerer på er mer en massiv levegg enn at det ligger takplater over - de ser han ikke stort til. Kanskje han virkelig ville synes det var bedre med en levende grønn vegg, og ville bli fornøyd med det. Hvis leveggen ikke overskrider fem meters lengde (og 180 cm høyde, men det sier du at den er under) kan den faktisk stå i nabogrensen. Er den mellom fem og ti meter, må den være en meter fra grensa (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2010-03-26-488 §4-1, bokstav f), og krever ikke søknad eller tillatelse, så da er det ikke et 'ulovlig bygg'.

Det du kan gjøre er å erstatte leveggen med en hekk i grenselinja, som du lar vokse til to meters høyde. En hekk fungerer minst like godt som levegg som en tett plankevegg.

Hvis du gjør det, er jeg nysgjerrig på om naboen har rett til å kreve at du fjerner en levegg (på mer enn fem meters lengde) rett bak hekken, som han overhodet ikke ser fordi den er skjult bak en hekk på to meter. Kanskje han kan det i prinsippet, men i så fall virker han som en kranglefant Smile


  (trådstarter)
   #4
 3     0
Takk for svarene. Etter litt søking fant jeg saken i PBE sine systemer også. Virker ikke som at naboen klager på det fordi det er til sjenanse, da dette ikke er nevnt i det hele tatt..

@børhaug Takk for infoen, var usikker på dette..

@keal  Takk for forslagene! Ville vært artig å prøve ut hekk/levegg-idéen din Smile .
Jeg fant også disse reglene rundt dette med levegg, og i svaret fra PBE til selger later det til at en pergola ikke defineres som "en frittliggende bygning" med søknadsplikt, det defineres som "et byggverk av stolper eller søyler, overbygget med stokker eller bjelker lagt med åpne mellomrom". Videre skriver de "når det legges et tett tak på en slik konstruksjon er det ikke lenger en pergola, men et overbygget areal som følger samme regler for søknadsplikt som en frittliggende konstruksjon."

Klage på pergola inntil nabotomt - pergola definisjon.PNG - mlien

Slik jeg tolker dette kan plast-taket fjernes, slik at det ikke lenger er tett tak. Da vil dette være en pergola med levegg på 1.69cm, som jo skal være tillatt i nabogrensen. Kan det være så enkelt? Smile
TSt
   #5
 9 744     0
Tror dette er korrekt tolkning. Men kan ikke være over over 5m bred når den står nærmere enn 1m. 10m ellers.
   #6
 33     0
Så lenge pergolaen ikke har tett tak, så telles det ikke som åpent overbygget areal Smile Det er i hvert fall sånn vi behandler pergola-saker i kommunen min.
   #7
 21 202     Akershus     0
Kanskje kan en trekke over et seildukstak de dagene om sommeren en trenger tak? Ikke noe permanent tak, bare et «telt" for å holde vannet ute?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 3     0
@tst Den er 4.5m bred så da er det innafor!
@klarforhus Riktig. Er slike ting forskjellig fra kommune til kommune?
@KjellG Jeg tenkte også på seilduk, min far har en slik løsning på sin og det fungerer flott.

Takker for innspill Smile
   #9
 3 042     Asker     0
Pergola med tak regnes som byggverk og er søknadspliktig. Da er fort avstand til nabo 4 meter dersom den sitter fast i din bolig. Medregnes også i BYA. Kjøper du en slik i metall med lammelser kan man argumentere for at det er flyttbart og skal stå mindre enn to mnd. Så da kan man evt snike seg unna.
Signatur
   #10
 3 015     0
Jeg lurer på hvor grensen går mellom tett tak og ikke-tett tak, hvis det er snakk om vegetasjon som vokser på et åpent nett. Et grønt tak har ingen problemer med å holde lett yr unna. Ska det ta unna et skikkelig regnskyll begynner vi å nærme oss 'torv'.

Et sted imellom der går det sikkert en grense. Men en nabo som krever at du må tynne i det grønne taket ditt slik at det slipper mer vann gjennom, vil jeg betrakte som en kranglefant.

En annen side: Jeg forstår fullt ut de som synes det er herlig å sitte utendørs, tørt, men med styrtregn rundt seg på alle kanter. Ikke mange av de jeg kjenner ser på det som en essensiell del av livet. (Det er helst jeg som synes det er kjempeflott!) De fleste vil ha skygge mot sol, ikke mot regn. Da er det det fullgodt med et bladverk som fyller en netting eller et nettverk i taket.