4,081    4    0  

Kommune seksjonseier i lite sameie

 2     Østlandet     0
Hei,

Vi bor i et lite sameie på 4 seksjoner. Kommunen kjøpte i fjor en av seksjonene og videreutleier denne. I Lov om eierseksjoner $22 fjerde ledd står dette:

Selv om det er nedlagt forbud mot at juridiske personer kan erverve seksjoner, eller det er fastsatt en begrensning på hvor mange seksjoner noen kan eie, kan følgende juridiske personer til sammen erverve inntil 10 prosent, men likevel minst én seksjon, i eierseksjonssameier som består av fem eller flere seksjoner:
a) staten,
b) fylkeskommuner,
c) kommuner,
d) selskaper som har til formål å skaffe boliger og som ledes og kontrolleres av staten, en fylkeskommune eller en kommune,
e) stiftelser som har til formål å skaffe boliger og som er opprettet av staten, en fylkeskommune eller kommune og
f) selskaper, stiftelser eller andre som har inngått samarbeidsavtale med staten, en fylkeskommune eller en kommune om å skaffe boliger til vanskeligstilte.


(Min uthevning)

Når jeg spurte boligkontoret i kommunen om gyldigheten av dette mente de at dette ikke kunne gjelde denne seksjonen fordi de drev ren videreutleie av leiligheten. Min tolkning av teksten virker ganske klar: Kommunen er en juridisk person uavhengig av seksjonens bruksområde, og ettersom dette er en sameie på under 5 seksjoner har de ikke lov til eie en seksjon her.

Noen som har et råd om hvordan vi kan sjekke dette ytterligere?

hro
   #1
 1,574     Trondheim     0
Du må nok lese loven motsatt. Store sameier - med for eks 30 boenheter skal skjermes for "utlånshaier" og derav begrensning i antall enheter man kan eie. Kommune mfl. derimot har med denne paragraf rett til å eie inntil 10% av sameiets andeler (og minimum 1 enhet om brøken blir 1/5 - 1/6 tom 1/10).

Altså: Slik jeg leser loven, har kommune lov å eie og leie ut aktuell enhet (selv om de 3 andre i sameiet kanskje ikke liker dette så godt).
Signatur
   #2
 1,043     Akershus     0
Nja, er ikke så sikker på det. Loven kan absolutt leses som om unntaket for kommuner mv kun gjelder i eierseksjonssameier med fem el flere seksjoner. Hele tiden er det en forutsetning at dette følger av vedtektene!

Har sjekket kommentarene på Gyldendal Rettsdata som ikke gir noe klart svar - men sier at dette er vanskelig. Det vises til kommentarutgaven til loven, mener det var s 204-206.

Meld deg inn i Huseiernes Landsforbund og ring juridisk avd der. De kan dette.
  (trådstarter)
   #3
 2     Østlandet     0
Jeg har lett etter litt mer info. Her er et utdrag fra "Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven)" som viser en tolkning mot at kommunen ikke har eieradgang i sameie med 4 seksjoner.

http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Odelstinget/1996-1997/inno-199697-057/?lvl=0


5.2.2 Komiteens merknader

Når det gjelder § 22 tredje ledd i proposisjonens lovforslag, viser komiteen til at det er foreslått en begrenset eieradgang for kommuner m.v. selv om det i vedtektene til et eierseksjonssameie står at bare fysiske personer kan stå som eiere. Rent konkret foreslås det at juridiske personer som kommuner m.v. kan erverve inntil 10 % av leilighetene, og i alle tilfelle minst en leilighet i eierseksjonssameier med fem eller flere seksjoner. Bakgrunnen for at 2-, 3- eller 4-mannsboliger er unntatt fra denne kjøpsadgangen er beskrevet på s. 59 i proposisjonen. Her står det:e
      « (...) I de små eierseksjonssameiene (2-, 3- eller 4-mannsboliger ) vil boforholdene være såvidt tette, ofte vil beboerne også være i familie med hverandre, at det kan virke urimelig overfor øvrige seksjonseiere å gi kommunen rett til å erverve i strid med sameiets vedtekter. I disse sameiene vil konflikter mellom eierbeboerne og leiebeboerne lett kunne føre til uholdbare situasjoner. »


hro
   #4
 1,574     Trondheim     0
Den som leter skal vinne ...  Medlemskap i HLF vil nok være godt å ha med i videre prosess.

Kikker på finn.no etter "tidligere kommunal bolig - selges rimelig". Ser åpenbart verdiøkningen i øvrige 3 enheter i sameiet umiddelbart etter salget Smile
Signatur