750    7    3  

Nabo bygger terrasse klin inntil tomtegrense. Ikke byggemeldt. Hvordan gå frem?

 2     0
Hei,

Flyttet for 6 mnd siden inn i et nabolag, 7 hus, med eneboliger. Villastrøk, men fortetting kryper innpå fra nabokommunen. Hver tomt er ca på 1 mål. Vi i "nr 24" ligger ca 1 etg ovenfor "nr 22".

Huseierne i nr 22 har eksisterende garasje 1 meter fra delt tomtegrense. I vinter har de startet bygging av terrasse bak garasjen - der det er en høydeforskjell på ca 3 meter til bakken. Ser nå det fulle omfanget av terrassen, og tenker nå er tidspunktet å snakke med naboen før mer blir gjort.

Det er ikke søkt om tillatelse til kommunen angående bygging av terrassen og heller ikke søkt dispansasjon om å bygge terrasse nærmere enn 4 meter fra vår tomt.

Anslagsvis er terrassen noe sånt som 7-8 meter lang totalt, så det blir en stusselig terrasse om den skal bygges i lovlig avstand til tomtegrense.

Huseierne i "nr 22" flyttet dit for ca 2 år siden og er i etablererfasen. Vi er i etablererfasen. Så selv om vi ikke kjenner dem per dags dato, så er det en dårlig start på et godt naboskap å be dem rive prosjektet som er halvveis bygd.

Vår plen ligger i samme nivå som deres garasje. Inntil nå har vår hage vært relativt skjermet fra naboen, men med en naboterrasse i samme høyde, blir den med ett ikke det.

Hvordan gå frem? Tenker i utgangspunktet å spørre naboen om han har vært litt rask på avtrekkeren, be om nabovarsel og ta det derfra. Men, jeg er en kronisk ja-person, så spiller naboen kortene sine riktig får de et signert nabovarsel med godkjent fravik fra minstebegrensning mot tomtegrense. Så kan jeg spille mine kort på en måte som veier opp for ulempen det gir oss?

Jeg tenker i utgangspunktet en avtale, eventuelt også tinglyst, på at vi kan etablere sekundærbolig, garasje e.l inntil tomtegrense - kan være en fin løsning? Blir vi værende kan vi invistere i sekundærbolig som leies ut eller fradeles før salg. Flytter vi før den tid så kan ny eier bygge nært nabo.

Noen med lignende erfaring eller råd å komme med? Være en grei og løsningsorientert nabo, eller sette foten ned og sette seg i respekt?

HSt
   #1
 34 575     Lillestrøm kommune     1
Nabo hos meg har mark terasse inn til grense, dog med hekk hos meg sim vi deler på. det er Max 1/2m høyde regelen som gjelder da, alt annet er søknads og trolig dispensasjonssøknad pliktig.
   #3
 3 672     Asker     2
Er det markterrasse kan man bygge inn til 0 meter fra grensen. Bare så det er helt klart.

Slik jeg tolker det er det her snakk om en terrasse som er over 50cm fra bakken. Da er det søknadspliktig, krever dispensasjon og er del av BYA. Motsetter nabo seg, er det særdeles liten sjanse for at nabo vinner frem med søknad og evt klage til fylkesmannen.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Takk for deres innspill.

Det er her snakk om en terrasse fundamentert med søyler fra bakkenivå, ikke en platting/markterrasse. Høyden er anslagsvis 3 meter.

Jeg er kjent med PBL og kjenner en i kommunen. I postlistene har "nr 22" stilt noen generelle spørsmål om etablering av denne terassen, og fått til svar at det må sendes nabovarsel til oss og en annen nabo. Siden det har det vært stille fra "nr 22".

Kommunen er streng og reagerer på slike oppføringer, uansett om de er ferdige eller underveis. Hadde naboen kontaktet oss tidligere, ville vi kommet med innspill på å senke høyden på terrassen - sammen med gjenytelse på tillatelse til dispensasjon fra byggegrenser på senere tidspunkt (gitt nødvendige hensyn til brannkrav).

Be nabo om nabovarsel på tiltaket som allerede er godt underveis? Eller ta steget og kontakte kommunen med nabo på kopi?

Dårlig start på godt naboskap uansett.
   #5
 5 553     OSLO     0
hvis nr 22 har allerede vært i kontakt med kommunen, men valgt og ignoere det/ikke sendt inn byggesøknad, og bare kjørt på , da tenker jeg han får takke seg selv, med tanke på at han har startet opp dette uten nødvendige godkjenninger/tillatelser.

nr 22 har jo allerede selv valgt og sette nabo-vennskapet på spill, ved og gjøre noe slikt bak ryggen på dere i nr 24

her ville jeg nok ha kontaktet kommunen og bedt dem komme på tilsyn.
nr 22 trenger jo ikke vite at det kommer fra deg i nr 24, men han vil vel regne det som mest sannsynlig hehe
   #6
 3 672     Asker     0
Tar du kontakt på telefon, og samtidig ber om ikke bli skrevet inn i noe sak, havner du ikke i postlisten. Sender du Mail/brev havner du det.
Signatur
TSt
   #7
 13 167     0
Det er desverre noen som er rare. jeg fikk nabovarsel med slik høy terasse helt frem til tomtegrensen og når jeg i klare ordelag forklarte at dette ikke var aktuelt så var det feil i nabovarsel, det skulle ikke vært der. Så de kom med nytt nabovarsel etterpå der dette ikke var med. Men så ble det bygget delvis allikevel, da hadde de sendt inn oppdaterte tegninger til kommune uten nabovarsel. Her var det bare en nabo det gikk ut over så derfor kunne en likegodt spille med åpne kort at en klaget. Men de fikk lov å bygge 1m fra med dispensasjon selv om vi ikke ville ha det. (Men måtte jo rive alt og bygge opp igjen siden den grensen heller ikke var overholdt)