22,872    16    6  

Skade på eiendom og hus forvoldt av nabo

 7     2
Vi har nå fått store skader på vårt hus grunnet planeringsarbeid og drenering hos nabo som ligger to hus ovenfor oss.
Vår nabo begynte i desember planarbeid ved sitt hus. Og da vi kom hjem fra juleferie opdaget vi det sto svært mye vann rundt vår grunnmur. Vi skjønte først ikke hvor dette kom fra. Vi ledet dette vannet bort.
Vi oppdager  etterhvert at tomtearbeidet fører til at vi får en bekk rennende over nærmeste nabos gårdsplass og rett inn på vårt hus. Tok da kontakt med nabo som graver, men han er dritings  :-\ og det nytter ikke snakke med ham.

Vi ringer derfor kommunen som lover å sende noen for å se i løpet av dagen. Vi er hjemme hele tiden og det kommer ingen fra kommunen.
Vi ringer og ringer og ringer.... Ingen kommer.

Så starter vi å merke skader på vårt hus. En bjelke i stuegulvet starter å løfte på seg. Vi oppdager sprekker i grunnmur og vi ringer vårt forsikringsselskap. Får takstmann over, men han "kan ikke se hvor vannet kommer fra". Så vi må avvente til det er mindre snø får vi beskjed om.

Mandag kommer vi hjem og oppdager vi har en diger bekk ned oppkjørselen vår. Denne graver vekk deler av oppkjørsel, ovenfor huset står det store mengder vann. Trapp inn til hus har løftet seg og en liten garage/hagebod er 7 cm ut av lodd. Vi ser at det kommer svært store mengder vann fra nabo, mer en stor bekk. Vi ringer forsikringen på nytt. Mens vi ringer starter en liten jordskråning mot nærmeste nabo å skli ut. Og det er store skader i vår hage oppkjørsel ol.
Vi "truer" kommunen ut, de kommer og får rekvirert ut en gravemaskin som lager en vold på nabo som bedriver tomtearbeid. Og vannet blir stoppet på ca 15 min.

Om kvelden kommer vår leietager og sier hun har vann inne hos seg i kjeller. Vi hjelper henne å rydde bort inventar, tørke opp og vi setter inn en avfukter vi har tilgang til gjennom venner.
Takstmann blir neste morgen ringt og kommer. Han konstaterer store vannskader i kjelleren. Heler kjellerens betongkonstruksjon er mettet med vann. Vaskerom, utleieleilighet, vår kjellerstue osv må rives ut og tørkes opp over ca 3 mnd :'(.

Dette er i og for seg ikke et kjempestort problem for oss. Dette dekker forsikring. Men forsikring dekker ikke skader på hage ol. Vi må mest sannsynlig bytte ut drenering og de drenerende massene da dette er fylt opp av sedimenter som kom med vannet. Altså dreneringen fungerer ikke mer. Dette blir ikke billig...

Nabo som bedrev tomtearbeid gir rett og slett faen for å si det mildt. Han erkjenner at det er vann fra hans tomt som har gått ned til oss. Men nekter å ta noe ansvar.

Så kommer spørsmålet: Hva skal vi nå gjøre, vi har pengene til å fikse dette... Å vi må gjøre det. Men det er jo nabo som er skyld i skadene utendørs. Er det virkelig slik at vi må dekke dette selv? Er det smarteste nå å kontakte advokat og kreve at nabo som har forvoldt skade betaler? Hva om han fortsetter å nekte å ta på seg ansvar for dette?
Til info så bekrefter kommunen at han ikke har tillatelse til tomtearbeidet, samt de bekrefter de observasjoner vi gjorde om hvor vannet kom fra.

Beklager at dette ble litt langt, og kanskje litt uklart. Feel free to ask om noe er uklart etc. Vi trenger virkelig litt råd om hva som er lurt å gjøre nå... 

   #2
 948     0
kontakt advokat ut ifra ditt innlegg, da nabo ikke har tillatelse på tomtearbeid og kommune bekrefter dette.

og kanskje ta kontakt med forsikrings selskapet og forklar sannheten der og slik at de kanskje vil kreve regress for skadene innvendig, da det er ulovlig arbeid som førte til skadene.

ta mye bilder og vitner..

Nå er jeg ikke ekspert på dette, men når nabo gir f.
  (trådstarter)
   #3
 7     0
Jeg mener det er uten tvil han som er skyld i skadene, det er vel både takstmann, kommune og naboer også. For orientering så er skadene i kjeller til nå anslått til min. 600 000. Bilder video etc er sikret og vel så det. Har vel mer bilder av vann på tomt og skader nå enn nyfødt sønn :P

Men hva skal vi egentlig kreve dekt. Huset er fra 79, men med velfungerende drenering. Men den er jo ikke ny. Vil tro det vil være rimelig at han skal være med å ta deler av denne kostnaden, men prosentvis hvor mye?
Skader på hage, gårdsplass og beplantning etc (bildene er foresten tatt før kjempebekken kom fra naboen, så større skader enn bilder viser), hvor mye bør kreves der? 

Det er litt vanskelig med utenomhus siden vi ikke har takstmann og forsikring stående i ryggen. Er vel kanskje lurt å komme seg igang så raskt som mulig med eventuelle krav her før forsikring kommer med regresskrav (har vel fått mer eller mindre bekreftet at det vil gå mot regress)
   #4
 797     Nes, Akershus     0
Få skriftlig bekreftelse fra kommunen på ALL kommunikasjon dere imellom. Dvs, at de bekrefter at dere har ringt slik som du sier. Dette slik at dere kan bevise at dere har vært aktpågivende, og tidlig forsøkt å sette igang tiltak for å hindre skader etc. Sånn ift en eventuell rettsak/ forhandlinger med motpart. Det er alltid greit å ha det skriftlig.

Få takstmann til å se på utearbeidet. Han, i samråd med en grei advokat vil kunne si hva dere eventuelt kan kreve. Dere er garantert ikke de første som opplever dette, og dessverre nok ikke de siste. Uten å være så voldsomt innsatt i lovens bokstav her, vil jeg vel si at dere i prinsipp har krav på å få uteområdet tilbakeført til den stand det var før skaden oppsto? En ting er naturskader etc, men her snakker vi om uaktsomhet fra annen part. Og at det dermed er denne parten som må dekke skadene. Som sagt, takstmann og advokat, fort som fy!
Signatur
   #5
 1,043     Akershus     0
Gode råd du har fått.

1. Dokumenter ALT. Og da mener jeg ALT. Dersom du snakker med naboen, kommunen el andre send et referat/oppsummering på mail el evt brev. Skriv "dagbok" på resten som skjer.

2. Kontakt en dyktig advokat. Vet ikke hvor du bor, men samarbeidsadvokater hos Huseiernes Landsforbund er et greit sted å starte, medlem eller ikke: http://www.huseierne.no/om-oss/radgivning/samarbeidsadvokater/ (enda bedre er om du har en personlig referanse, men MÅ være en advokat med erfaring fra fast eiendom - ellers blir det dyrt).

3. Snakk med forsikringsselskapet. De kommer 90 % sikkert til å kreve regress fra naboen, mulig du kan ta krigen sammen med dem for en mindre kostnad...?

4. Snakk med kommunen. Et pålegg osv til naboen kan være kjekt å ha i en senere sak!

Naboloven § 9 kan være relevant når det gjelder ansvar for naboen:
http://www.lovdata.no/all/hl-19610616-015.html#9

NB! Dekning av advokatkostnader etter rettshjelpsdekning hjemforsikring krever normalt at det er en tvist, i og med at naboen gir .... er det kanskje allerede det. Diskuter med advokaten.

Lykke til!!
   #6
 813     Østfold     0
Hva har egentlig naboen drevet med?
Om han hadde oppgradert dreneringen sin ville jo mer vann blitt tatt opp hos han, er det eget overvanns opplegg der dere bor? Eller har han oppgradert dreneringen med nytt samlepunkt og sender alt ned til dere?
Om han ikke bevisst har gjort det, så tviler jeg på om dere kommer langt, en ting er hva loven sier, en ting er hva som skjer i praksis.
Og drenere rundt huset sitt,og planere hagen i samme høyde som den var før, etter endt arbeid er ikke søknadpliktig.

Få med en fagmann og se hva naboen har gjort, før du begynner å bruke masse penger på advokatkrigen.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 7     0

Hva har egentlig naboen drevet med?


Det lurer vel egentlig vi også på ???

Tidligere var tomten en slags naturtomt. Ovenfor han er er det et en skråning med større friområde og en åker ovenfor der igjen. Tidligere ble overvann etc fra dette området ledet naturlig ned langs oversiden av hans tomt og videre ned i en bekk som renner på siden av hans tomt.

Han nå planert ut hele tomten og endret fallet på tomten på en slik måte at alt vann fra friområde, åker etc sjaktes ned hos oss...
Det er ikke det at han har drenert rundt huset som har forårsaket problemet, men at han har endret fallet på tomt slik at alt vann, overvann etc ikke lenger går ned i bekken, men rett ned på vårt hus.

Vi spurte han om han virkelig ikke så at dette skjedde mens han bedrev arbeidet. Noe han sa han gjorde, men telen var så "forbanna hard" og området ble dekt av is så han ikke gidda å gjøre noe >Sad. Han bedrev dette arbeidet med en liten 4 tonner fra den lokale maskinentreprenøren.

Til info er det avløpssystem i området, men det er fellessystem, ikke separat overvann og avløpsvann.

Både kommune og takstmann har sett på arbeidet så dette er dokumentert. Kommunen bekrefter at tomtearbeidet som er utført er søknadspliktig.
Men samme f"#% hva som skal søkes eller ikke, han skal ikke planere tomten på en slik måte at 2 naboer får ødelagt tomt og hus. 

   #8
 725     Lier     0
Jeg er så glad for at jeg ikke har nærliggende naboer når jeg leser slike ting som dette. Dere kan vel ikke pukke en halvmeters nød-grøft for å lede vekk vannet før dere får mer skader?
Signatur
hro
   #9
 1,574     Trondheim     0
Det riktige her er å forholde seg til forsikringsselskapet deres. Ut i fra det du skriver, er det utført arbeid på nabotomt som direkte er årsak til skadene på deres eiendom.  Ethvert forsikringsselskap vil søke regress mot den som forvolder skaden. Med andre ord, naboen kan se frem til spennende korresponadnse med juristene i forsikringsselskapet deres.

Det er ikke vanlig med avkorting i forsikringsutbetaling grunnet ytre skade av denne type. Det til tross for at dreneringen var gammel. Selv om denne er gammel, var den funksjonell for normale forhold (uten fritt overflatevann og dertilhørende løsmasser).

Det er nok ikke sik at forsikringsselskapet deres dekker skade på hage og oppkjørsel. Hadde jeg vært i denne situasjon, ville jeg nok dokumentert utgiftene dette er ekstra og bedt forsikringsselskapet ta dette med i regressaken de uansett vil fremme. Dette da det lett blir svært så uryddig å ha flere parter inne i samme suppa. PS: De fleste forsikringer har også dekning av advokatutgifter - og i realiteten vil oppfølging av ekstraordinære utgifter pga skade kunne dekkes inn her.

Pass derfor på å ha en god tone med ditt forsikringsselskap og lykke til.
Signatur
   #10
 151     telemark     0
Hvis han er drita når han graver, bare ring politiet, han blir tatt for føring av motorisert kjøretøy i fylla, og saken kan tas derifra. Hva med nabovarsel før endring av egen tomt? Som mottiltak kan dere grave en grøft som leder vannet bort....ikke lett dette, men hvis han får en kasse pils, så kanskje han graver gratis...
Signatur