362    6    1  

Støttemur - hvem sitt ansvar?

 3     0
Det finnes en mur mellom oss og naboen. Denne er laget fordi nabo en gang for flere tiår siden ønsket å endre innkjøring og trengte denne for å støtte vår hage. Nå er denne muren i ferd med å sige ut og de mener at vi skal være med å betale for denne, noe vi mener er feil. 
Noen som har erfaring med slikt og vet hva som er riktig her? 

Kan legges til at de mener at det er vår skyld at denne 35 år gamle lecamuren er i ferd med å rase siden vi rettet opp vår hage før sommeren. Men hagen ble ikke rørt på deres side av tomten så vi og entreprenør mener dette ikke er årsaken. De har også gått på eget forsikringselskap for å få dette dekket der, gått på entreprenøren sitt selskap og begge har avvist saken. Nå går de på oss for å få denne dekket. 

Det finnes gode bildebevis og vitner på at denne muren var på vei til å rase før vi gjorde noen endringer i vår hage. 

Om muren raser, vil deler av vår hage ryke med og garasjen til naboen vil mest sannsynlig få store skader. 

Deres forslag er: 

1. Vi river mur og lager skråning, da på bekostning av vår tomt og hage. 
2. Vi bygger ny mur og deler kostnaden. 

Vi ønsker ikke å krangle med naboen her, men likevel syns vi det er feil at vi skal betale for jobben og utføre den. 

Hva tenker dere? 

jaf
   #1
 6 099     tromsø     0
Noen bilder hjelper. Kan den repareres ?.Lager dere ny mur, får dere automatisk vedlikeholdsplikt på ny mur. Mulig dere kan tømme betong på innsiden, og bruke gammel mur som "forskaling hjelp". Ville laget ny mur med helning mot plen. Ca 40cm inn per meter opp, da ligger den litt bedre.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Forslagene dine har vi tenkt på og lar seg ikke gjennomføre. Muren er vel nesten 2,5 meter på det høyeste og er laget for å støtte opp vår hage. Naboen som valgte for 35 år siden og sprenge ut sin hage og bygge garasje under terreng.

Det vi lurer på er om de virkelig kan kreve at vi skal fikse denne muren, som står på deres tomt og satt opp etter deres ønske om endring av innkjøring.
jaf
   #3
 6 099     tromsø     0
Dere har ikke vedlikeholdsplikt for naboen, om det ikke er et sameie ? Det er bare å sjekke med kommunen, Ville ikke rørt noe på naboens eiendom. Forskjellig gårds og bruksnr ?Har selv en nabo som har en mur som heller godt inn på egen eiendom her. Jeg kommer ikke til å røre den.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Jeg får høre med naboen. Heldigvis ikke mot oss den heller og heller ikke vi som ønsker å gjøre noe. De vil at vi skal bygge ny mur for dem.
   #5
 23 762     Akershus     1
Generelt gjelder vel at den som endrer terrenget er eneansvarlig for endringen.
Så kan det være masse rart med gammel historikk og avtaler.

For meg høres det ut til at naboen har et problem. Jeg ville trolig bare vært behjelpelig med å stille egen hage til disposison mens de ordner muren sin. Ikke renonsert på egen arrondering eller skråning dersom det er til ulempe for meg. (Endrer du terrenget må du ta skråninger eller støttemur på din side.)
Signatur
TSt
   #6
 13 167     0
Er muren på naboens tomt så har en rimelig god sak mener jeg. Men være behjelpelig med at de får lov å komme til fra TS sin side vil jo være et godt bidrag for de. Uten det har de trolig en umulig oppgave.