8,116
17
2
Bygge om båt til selvlensende
9,677
Kysten
2
Tenker på å bygge om åpen båt til selvlensende. Plan er å heve opp dørken og gjennomgående rør ut bak med stengeventil når båten er i bruk. Hvor høyt over vannlinjen bør jeg bygge opp dørken?
Om man ser på eks. nyere skjærgårsjeeper som det så fint heter (også kalt åpne små båter med styrekonsoll), så er de jo stort sett alltid selvlensende, og da kanskje også i trinn, slik at vannet renner fra "cockpit" og ut i motorbrønn, og derfra og ut i vannet. Noen har også direkte rør ut. I hovedsak kan de legge utløpet såpass lavt over vannlinjen fordi
1. De har dobbelt bunn/skrog, som også fylles med skum for oppdrift (ikke bare luft, ettersom denne lett kan erstattes av vann ved skade = synker veldig fort = ikke klasse C-godkjenning).
2. De er hovedsaklig ment for innaskjærs, eventuelt såvidt utaskjærs, klasse D og C, og dermed ikke skal være utsatt for så himla mye sjø.
3. De er ikke ment for å ligge ute og tynges ned av snø. Bortsett fra skandinaviske styrehusprodesenter, og kanskje Buster og en og annen vestlandsprodusent av småbåter, så er det ingen som har sånt i tankene, eventuelt de ignorerer tanken.
4. Selvlensingen går etter gravitasjonsprinsippet, dvs at fart = vann ut av båten. Ser du på små enklere selvlensede modeller, kommer det gjerne inn vann såsnart en voksen mann skritter ombord, og det blir bittelitt rulling og slagside.
Rask googling på selvlenser gav eksempelvis denne:
http://www.telmo.no/Nyheter/VVS-Utstyr/Lenseutstyr/Selvlenser.aspx
Med denne (for eksempel i ytterskrog, mot motorbrønn:
Eller denne (for slangemontering):
1) Det at båten kan ligge i ro i havn og uten kalesje. Regnvann forsvinner ut. Ev kun uten folk og bagasje, men fulle tanker etc.
2) Det at båten kvitter seg med vann under fart. Må ha utløp under vannlinjen og gjerne på "egnet sted". Ofte slik at du selv må åpne/lukke
1 baserer seg på gravitasjon, 2 på Bernoulli.
Har aldri hørt at dette kalles sjølvlensande.
Ofte sett på eks. seiljoller...
Vanlig prosedyre for å bruke båten til noe som ikke skulle dyppes i vann, var å starte motoren mens man satt på brygga, deretter løsne tauene som holdt lukene, sette den i gir, gi gass og hoppe opp på rekka slik at man fikk båten i plan før vannet rakk å komme over til den siden hvor man satt og prøvde å holde seg fast. Heldigvis trengte man ikke å balansere mange sekundene før dørken var tør og man kunne tråkke nedi.
Så, med tørr "båt" strammet man opp tauene, satt kursen mot brygga, satt motoren i fri og gikk frem i baugen. Med litt flaks traff man flytebrygga i passe fart til å få hekta baugen under brygga slik at hullene i hekken kom over vann. Så var det bare å laste "båten" slik at hullene lå over vann også når man forlot brygga. Man fikk heller styre ratt og gass med båtshake om man selv trengtes som ballast ved lave hastigheter.
Man skjønner jo hvorfor forsvaret valgte å forære den båten til dykkerne, og ingen andre. Men det var noe møl når vi landkrabber skulle låne den.
Husker jeg rett har du hytte rett i nærheten, så du kan sikkert snike deg bort og ta en titt på den hvis den fortsatt ligger der, helt ytterst ved borgen, lett gjenkjennelig på at den er firkatet, grønn og full av vann. Men selvlensende (i plan) er den i alle fall.
ISO standard, avstand vannlinje til laveste punkt dørk (Hb) mht selv-drenering (Båt med max last den er godkjent for)
CE kategori C = Hb 7.5 cm
CE kategori D = Hb 5,0 cm
For kun regnvanns-drenering regnes normalt 5cm, men uten max last, altså kun motor/tank.
Vi gjorde dette med en 23fots plastsnekke i 2008. Da rensket vi skroget helt ned til det kun var motor igjen i båten (innenbords motor).
La ny dørk med bue, slik at laveste punkt havnet bakerst når båten ligger i havn, ca 2 cm over vannlinja. Plastet ned dørken, med isopor under.
Satte inn 2 tilbakeslagsventiler, slik at vi fortsatt ville ha lensing hvis den ene gikk tett, eller i stykker, og satte en ventilkran mellom røret ut av båten, og tilbakeslagsventilene.
For sikkerhetsskyld satte vi inn en lensepumpe også.
Resultatet ble at på 1 sesong, så gikk lensepumpa så lite at batteriet omtrent ikke var utladet etter endt sesong, uten lading.
Med tilbakeslagsventiler mener jeg sånn som lar vannet renne kun 1 vei, og låser når det kommer andre veien. Disse tillot kun vannet å renne ut når båten lå i havn. ved å bruke disse slapp vi å lukke noen kraner eller noe når båten skulle taes i bruk.
Siden vannlinja kun kom 2cm under dørken, ble båten aldri helt tom for vann, men det var så lite at det tok under 3minutter å få båten helt tørr. Ventilene åpnet kun ved et visst trykk fra vannet i båten.