8,116    17    2  

Bygge om båt til selvlensende

 9,677     Kysten     2
Tenker på å bygge om åpen båt til selvlensende. Plan er å heve opp dørken og gjennomgående rør ut bak med stengeventil når båten er i bruk. Hvor høyt over vannlinjen bør jeg bygge opp dørken?

   #1
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Vær forsiktig så du ikke drukner båten din i havna, Scan550 finnes i en åpen versjon med selvlenser og trolig når sjøen står på bakfra og det er mye nedbør så går disse ned grunnet selvlenser systemet.  Føreren på kranbåten som hevet båten til vår uheldige hyttenabo for noen år siden fortalte at det var den 2. Scan550 den dagen...  Som du ser så svarer jeg ikke på spørsmålet ditt, men å få tak i sen snitttegning av Scan550 og prøve å skjønne hva som er galt ville kanskje vært en ide. 
  (trådstarter)
   #2
 9,677     Kysten     0
Takker for den. Utfordringen er som du sier ved sjø bakfra. Men ved snøfall også blir båten tynget og senker seg i vannet.
   #3
 797     Nes, Akershus     0
Det er ikke sikkert du trenger så himla mange cm over vannlinjen, om du tar deg bryet med å montere tilbakeslagsventil i skroggjennomføringen. Da minsker risikoen endel for innrenning, selv om det skulle regne hardt. Såklart, dette kræsjer jo litt med hvor lang sesong du sikter til mtp snøen. Iogmed at du nevner snø, så antar jeg at du har laaaaang sesong? Isåfall bør du tenke på at det blir nullføre og nedover i eventuelle tilbakeslagsventiler (også stengeventilen) du setter inn, med sprengning og lekkasje som resultat. Bygger du dobbelt bunn, overdriv gjerne litt, og fyll den med skum, så får du ekstra oppdrift med på kjøpet om uhellet skulle være ute.

Om man ser på eks. nyere skjærgårsjeeper som det så fint heter (også kalt åpne små båter med styrekonsoll), så er de jo stort sett alltid selvlensende, og da kanskje også i trinn, slik at vannet renner fra "cockpit" og ut i motorbrønn, og derfra og ut i vannet. Noen har også direkte rør ut. I hovedsak kan de legge utløpet såpass lavt over vannlinjen fordi
1. De har dobbelt bunn/skrog, som også fylles med skum for oppdrift (ikke bare luft, ettersom denne lett kan erstattes av vann ved skade = synker veldig fort = ikke klasse C-godkjenning).
2. De er hovedsaklig ment for innaskjærs, eventuelt såvidt utaskjærs, klasse D og C, og dermed ikke skal være utsatt for så himla mye sjø.
3. De er ikke ment for å ligge ute og tynges ned av snø. Bortsett fra skandinaviske styrehusprodesenter, og kanskje Buster og en og annen vestlandsprodusent av småbåter, så er det ingen som har sånt i tankene, eventuelt de ignorerer tanken.
4. Selvlensingen går etter gravitasjonsprinsippet, dvs at fart = vann ut av båten. Ser du på små enklere selvlensede modeller, kommer det gjerne inn vann såsnart en voksen mann skritter ombord, og det blir bittelitt rulling og slagside.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 9,677     Kysten     0
Takk for tipsene. Det er allerede dobbel bunn, tenkte å legge på isopor og støpe på den. Ligger noe i mellom isopor og glassfiberen at det ikke blir noe reaksjon. Men det er ikke noen tommelfingerregel for hvor høyt over vannlinjen bunnen/dørken bør være?
   #5
 797     Nes, Akershus     0
Tjaa, om du går for "over nøytral" i vannet med ordinær belastning, så bør du være innafor. Dvs, at om du ser for deg båten, i ro, i vannet, med motor, tank, normal last (folk og bagasje), så bør utløpet( og dermed indre bunn) være litt over der vannlinjen da plasserer seg. Si? Om du ligger ute og fisker, så er det jo fint at det ikke kommer inn vann bare noen bytter plass, eller legger seg mot ripa for å dra inn et garn osv.
Signatur
   #7
 797     Nes, Akershus     0
Jepp.
Rask googling på selvlenser gav eksempelvis denne:
http://www.telmo.no/Nyheter/VVS-Utstyr/Lenseutstyr/Selvlenser.aspx

Med denne (for eksempel i ytterskrog, mot motorbrønn:


Eller denne (for slangemontering):


Signatur

   #8
 25,359     Akershus     0
En kan lett snakke forbi hverandre her. Det finnes to forskjellige former for selvlensere:

1) Det at båten kan ligge i ro i havn og uten kalesje. Regnvann forsvinner ut. Ev kun uten folk og bagasje, men fulle tanker etc.
2) Det at båten kvitter seg med vann under fart. Må ha utløp under vannlinjen og gjerne på "egnet sted". Ofte slik at du selv må åpne/lukke

1 baserer seg på gravitasjon, 2 på Bernoulli.
Signatur
   #10
 5,742     0
KjellG sitt system 2 kallast ejektor. Vanligvis legges ein slange fran bunnen og godt opp før den går ned i vatnet. Da må den ikkje stenges under normal bruk. Har hatt ein båt med dette systemet, men i dag er det vel knapt å få kjøpt pga. dei fleste båtane er sjølvlensande.
Har aldri hørt at dette kalles sjølvlensande.
   #11
 797     Nes, Akershus     0
Tror kjell tenkte mer på noe a la dette.



Ofte sett på eks. seiljoller...
Signatur
   #12
 5,111     Sørnorge     0
På Karljohansvern hadde forsvarets dykkere en flatbunnet 16fot "båt" med 115hk, uten dobbelt skrog med 2stk 90mm hull i akterspeilet. De hullene lå vel ca 5mm over båtens ytre bunn. Av en eller annen merkelig grunn fløyt den. Bak hullene hadde de et topphengslet stållokk med gummipakning, og en krok på midten hvor det var festet et elastisk tau. Tanken var at før man slakket av på farten måtte man stramme opp tauene slik at lukene var tette. De lakk jo som en sil.

Vanlig prosedyre for å bruke båten til noe som ikke skulle dyppes i vann, var å starte motoren mens man satt på brygga, deretter løsne tauene som holdt lukene, sette den i gir, gi gass og hoppe opp på rekka slik at man fikk båten i plan før vannet rakk å komme over til den siden hvor man satt og prøvde å holde seg fast. Heldigvis trengte man ikke å balansere mange sekundene før dørken var tør og man kunne tråkke nedi.
Så, med tørr "båt" strammet man opp tauene, satt kursen mot brygga, satt motoren i fri og gikk frem i baugen. Med litt flaks traff man flytebrygga i passe fart til å få hekta baugen under brygga slik at hullene i hekken kom over vann. Så var det bare å laste "båten" slik at hullene lå over vann også når man forlot brygga. Man fikk heller styre ratt og gass med båtshake om man selv trengtes som ballast ved lave hastigheter.

Man skjønner jo hvorfor forsvaret valgte å forære den båten til dykkerne, og ingen andre. Men det var noe møl når vi landkrabber skulle låne den.

Husker jeg rett har du hytte rett i nærheten, så du kan sikkert snike deg bort og ta en titt på den hvis den fortsatt ligger der, helt ytterst ved borgen, lett gjenkjennelig på at den er firkatet, grønn og full av vann. Men selvlensende (i plan) er den i alle fall.
   #13
 5,111     Sørnorge     0
Forøvrig; Gode gamle Wesling (HT / 490) ble forsøkt produsert i ny selvlensende versjon for rundt 10 år siden. Den kom aldri i salg. I følge produsenten gjorde det forhøyde tyngdepunktet som en hevet dørk gir at båten oppførte seg svært uforutsigbart i sjø. Det kan være verdt å undersøke nærmere før du hever dørken.
   #14
 919     Norge     0
Eg har en 15 fots båt med selvlenser og det fungerer helt fint når båten ligger i havn, men når vi er 2 i båten og gjerne et par teiner så kommer vann inn. Er ganske irriterende. Går helt fint når eg er aleine i båten. Mitt poeng er at det skulle vore en tomme eller 2 høyere dørk i båten, men da måtte rekkene vore tilsvarende høyere også..
   #15
 699     0
Hvor høyt over vannlinjen bør jeg bygge opp dørken?


ISO standard, avstand vannlinje til laveste punkt dørk (Hb)  mht selv-drenering (Båt med max last den er godkjent for)
CE kategori C  =  Hb 7.5 cm
CE kategori D  =  Hb 5,0 cm


For kun regnvanns-drenering regnes normalt 5cm, men uten max last, altså kun motor/tank.
  (trådstarter)
   #16
 9,677     Kysten     0
Se det du, tusen takk. Det var egentlig et sånt svar jeg håpet på. Da får jeg måle og se hvordan høyden blir opp til overkant skrog. Det er vel noen normer for det også?
   #17
 36     0
Hei
Vi gjorde dette med en 23fots plastsnekke i 2008. Da rensket vi skroget helt ned til det kun var motor igjen i båten (innenbords motor).

La ny dørk med bue, slik at laveste punkt havnet bakerst når båten ligger i havn, ca 2 cm over vannlinja. Plastet ned dørken, med isopor under.
Satte inn 2 tilbakeslagsventiler, slik at vi fortsatt ville ha lensing hvis den ene gikk tett, eller i stykker, og satte en ventilkran mellom røret ut av båten, og tilbakeslagsventilene.
For sikkerhetsskyld satte vi inn en lensepumpe også.

Resultatet ble at på 1 sesong, så gikk lensepumpa så lite at batteriet omtrent ikke var utladet etter endt sesong, uten lading.

Med tilbakeslagsventiler mener jeg sånn som lar vannet renne kun 1 vei, og låser når det kommer andre veien. Disse tillot kun vannet å renne ut når båten lå i havn. ved å bruke disse slapp vi å lukke noen kraner eller noe når båten skulle taes i bruk.

Siden vannlinja kun kom 2cm under dørken, ble båten aldri helt tom for vann, men det var så lite at det tok under 3minutter å få båten helt tørr. Ventilene åpnet kun ved et visst trykk fra vannet i båten.