1,764
21
1
Kajakk. Tips?
5,432
Akershus
0
Vurderer å kjøpe kajakk nå som det antagelig er rimelige tilbud, men det er jo bokstavelig talt et hav av typer. Felles for de fleste er at akkurat denne er det beste valget til den beste prisen.
Kajakken skal i første omgang brukes i innlandet, men ser ikke bort fra en liten skjærgårdsvisitt.
Ser at det er et mangfoldig utvalg inne PE, plast, og jeg kan godt like tanken på en kano som er litt robust.
Prisene varierer pr. idag fra ca kr. 5000,- - ca kr. 10.000,-for denne type kajakk. Er det noen grunn til å velge i øverste prissegment?
Klart det finnes langt dyrere alternativ, men ser at f.eks Hasle koster rundt 10K.
Tips mottas med takk.
Kajakken skal i første omgang brukes i innlandet, men ser ikke bort fra en liten skjærgårdsvisitt.
Ser at det er et mangfoldig utvalg inne PE, plast, og jeg kan godt like tanken på en kano som er litt robust.
Prisene varierer pr. idag fra ca kr. 5000,- - ca kr. 10.000,-for denne type kajakk. Er det noen grunn til å velge i øverste prissegment?
Klart det finnes langt dyrere alternativ, men ser at f.eks Hasle koster rundt 10K.
Tips mottas med takk.
Jeg skal kjøpe kajakk til min konfirmerte sønn. Familien har vært på endel kanoturer før, og nå skal han værsågod få lov til å padle selv i stedet for å stole på at jeg er motor :-) For oss er oppblåsbar og "sit-on-top" uaktuelt. Vil heller ha en sak som har plass til sovepose og telt og tåler litt åpent vann, og er litt lang så den blir retningsstabil og ikke krever for mye krefter. Vurderer en slik:
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=21378452&searchQuery=kajakk
(Man trenger alt "ekstrautstyret")
Typen du linker til vil være aktuell, men det er her flommen av tilbud kommer inn. For meg vil det være vanskelig å avgjøre om dette er riktig kajakk, eller om det er riktig å gå opp til 10.000 kroners tilbud på f.eks Hasle Excursion.
Jeg tror ikke jeg skal padle Svalbard rundt noengang, men vil heller ikke risikere å kjøpe en kajakk som er så "vrang" at den dreper all lyst til å ta en tur på vannet.
Jeg skal heller ikke "kappro" med noen, så det går kun på å få kjøpt varianten som har kombinasjonen best pris i forhold til egenskaper som er sånn nogenlunde levelige.
Føler det er mer riktig med en "god nok" plastkano, enn en i glassfiber, grunnet dårlige bryggeforhold, litt rufsete tilkomst til vannet og derfor litt robust bruk.
Problemet med butikkene som selger kajakker, er som sagt at de fleste selvsagt selger noe av det beste som finnes og så vel kan det vel ikke være?
Jeg vil gjerne ha tips fra folk med brukererfaring fra forskjellige typer. Oppblåsbar og sit on top er uaktuelt denne gang.
Ser det ligger en på finn http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=42192603
Må si den var behagelig å padle, litt slankere og lettere enn Excursion tror jeg - så den er litt kjappere i responsen.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
........hvertfall spesiell
http://www.dinside.no/917879/en-gjennomsiktig-kajakk
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg har lengre ben en snittet og kjøpte en brukt Hasle Explorer rimelig men jeg måtte selge den igjen da benplassen var for dårlig.
cosmo, jeg har notert meg den. Den får noe blandet respons, men ser bra ut.
KjellG, jeg hadde egentlig ikke tenkt tanken på skjærgårdskajakk, men det er jo absolutt noe å vurdere. Et minus jeg så på nettet, var en drukningsulykke med bakgrunn i at det var vanskelig å komme opp i slike båter etter kantring.
Jeg har sett på Hasle Exscursion 500 som er en ganske lett kajakk i PE, og med fine tilbakemeldinger. Den veier 23 kilo og er da i nedre vektklasser for slike typer kajakker.
Har også sett på rekreasjonstyper som har veldig gode kombinasjonsegenskaper for flatt vann/elv og som også egner seg for hav. RTM Solo lux 3,5 meter lang og 19 kg gjør den til en mulig kandidat. Den blir jo en langt mer langsom type enn en del andre, men med allround egenskaper som muligens er verdt å teste ut.
Ikke lett dette her. :D
Tar gjerne imot flere innspill.
Struer Fanger er en gammel båt, men enkelte liker den.
For en nybegynner er plastkajakk helt klart det beste; så kan du dunke borti steiner og diverse uten å totalt miste motet. Jeg la litt penger i en letter padleåre enn standard; dette var vel investerte penger.
Dersom du skal ha den på taket av bilen; vurdér et takstativ som muliggjør "slide it on"; ryggen min likte dårlig å håndtere kajakk opp på biltaket. Ga derfor opp denne hobbyen, men må si jeg savner padleturer på innlandsvann tidlig morgen på sommertid...
Faren min kjøpte seg en Seabird. Disse har forøvrig utsalg i Vestby på Norwegian Outlet. Virket godt bygd, og med bedre sete enn min Hasle.
Prøvesitt kajakken før du kjøper den
Siving
Leilighet (2009-2011)
Husprosjekt (2011-2020)
Hytteprosjekt (2016- )
Husprosjekt (2021- )
shaukaas, Narpa er absolutt en aktuell kandidat, noe tung med sine 27 kilo, men får gode skussmål.
Jeg er litt redd for brede kajakker, ikke fordi jeg ikke setter pris på stabilitet, men fordi kvinnelige medlemmer av familien har klaget på vondt i skulder når kajakker er blitt prøvet tidligere. Nå skal sies at det muligens ikke har vært tilpasset årelengde, men det ligger litt i bakhodet. Er det noe man bør være obs på, eller er det sannsynlig at det har vært feil bruk eller feil utstyr?
Ser at på Seabirden er det lagt vekt på smalt parti der paddelåra brukes.
Generelt er det mange som tror det er vanskelig å komme ut under vann. Min erfaring er at cockpit-trekket kan by på problemer. Selve båten glir du ut av lettere enn å ta av ei langbukse. Problemet for en elvepadler er å holde seg ombord ved en velt.
Ville gått for en båt med vannlinjebredde 50-52 cm. Noe mer om du satser på tung last og opprørt hav.
Lavpris flysete... He he. Bra beskrivelse av størrelse :)
On topic... Right.
Seabird Designs er ypperlige konstruktører. Flott kvalitet og god ergonomi.
Det er flere pakketilbud på kajakk.net som du burde se på.
Mye for penga der.
http://kajakk.net/nor/shop/kajakk/havkajakk.p/expedition-hv
Anbefaler deg en rimelig kajakk første gang. Sånn i tilfelle du ikke liker det, og den blir hengende i garasjen.
Billigere takpryd... ;)
Gå for rotasjonsstøpt plast, det er mer brukervennlig i lengden, og behagelig å vite at du er trygg når du klasker i brygga eller i fjøresteinene... De tåler "alt".
Karbo/glassfiber er lettere og vil ogåftest gi deg raskere og noe kvikkere manøvreringer, men de koster mye mer, og som nevnt, de tåler mindre ved "feil" type skade.
Jeg padler nå en Prijon Kodiak, med SeaBird wing-åre i carbon (må ha NOE i karbon/svart), og er svært fornøyd.
Enorm lastekapasitet, godt ror, svær komfortabel sitts og cocpit, og gode og oraktiske løsninger på en del ting som dagsluke, festeanordninger, åpninger til lasterom.... Jeg sliter riktignok med vanlige lavpris flyseter med mine 193 og 100kg, så det er ikke sikkert du trenger å tenke så mye på selve størrelsen i cocpit. Men finn en som er KOMFORTABEL.
Du skal padle lfor å hygge deg, og en dårlig tilpasset (din kropp) cocpit, ødelegger turen, og kanskje også interessen for padling.
Av de jeg padler med, er det en som har en slank svart karbon SeaBird. Den er lekker. Og den er dobbelt så dyr som våre "vanligere" plastkajakker. Den er noe raskere med samme padler, kontra den jeg padler. Eieren er MJK og made-in-water riktignok, og eneste av oss fra båtforsvaret... men vi er alltid -ALLTID- på tur, og vi skal til samme sted. Så vi kommer som oftest fram samtidig :)
Prøvesit, og helst prøvepadle et par-tre typer. Det lønner seg å legge litt tid i research.
7Ps vet du :)
Så går du på nettet og finner pakketilbud du kan kjøpe, evnt bruke for å få en litt snillere pris hos en lokal forhandler.
Bruk penger på en god åre. Bruk den "billige" åra du får i pakkeløsninger som reserveåre.
Reserveåre er IKKE lurt å glemme npr du knekker pra på dag tre, eller tre timer gjemmefra...
Trust me!
Lykke til!
Og gled deg til en ny måte å reise på!
Precission Engineering
Since 1997
Learning by Doing
Har kjent på noen forskjellige årer og det er utrolig hvor stor vektforskjell det er på karbon og andre. Men wow, for en pris det er på de. Vurderer foresten sterkt en grønlandsåre, kanskje jeg får ånden over meg og lager en selv. Står fine forklaringer på nettet. Ser det er mange som anbefaler en slik.
Hva med bekledning? Regner med at jeg kjøper kajakk lenge før isen går på mitt lokale vann og da blir nok lysten på en sjøtur ganske sterk. Ser de djerveste har tørrdrakt, men de er vel ikke uten problemer å bakse med mht. kondens, slitasje og kostbart innkjøp.
Er det annen bekledning som kan anbefales for en som ikke aktivt vil utfordre de høye bølgene, eller er det kun tørrdrakt som gjelder i den kalde/kjølige årstid?
Ang åre, så ville jeg brukt litt penger der.
Det går fort et par tusen på en god karbonåre.
Personlig er dette en viktig faktor i hele utstyrsgreia.
Ang tørrdrakt, så har jeg ikke noe å bidra med.
Padler ikke på vinterstid. Selv om jeg har padla i vår-snø :)
Bruker ull og vindtett på overkroppen.
Padler stort sett i shorts. Evnt med tights eller løse bein fra sykling.
Precission Engineering
Since 1997
Learning by Doing
Jeg angrer på kjøpet.
Ikke at det var noe dårlig kjøp, og ikke at det er noen dårlig kajakk. Men jeg angrer på at jeg kjøpte en kajakk hvor jeg sitter så lavt. Fra før er jeg vant til å sitte med ræva 10cm over vannflata, og beina nedover i en hjemmebygget sak som jeg har hatt i 25 år (som til slutt var så slitt at vann piplet igjennom plasten over omtrent hele dørkflaten).
Det jeg forventet av seabirden var at den skulle la seg padle raskere og lettere fordi den er lenger og smalere enn den gamle. Det som viste seg var imidlertid at jeg padler akkurat like raskt og jeg blir mer sliten enn i den gamle.
Grunnen til at jeg blir mer sliten er at når jeg sitter med beina rett fram som man jo gjør i tradisjonelle kajakker er det kun armene som brukes, mens i den gamle fikk jeg en beinvinkel som gjorde at jeg også brukte beina når jeg padlet.
Grunnen til at jeg ikke merker noe på hastigheten er at den hastigheten jeg ender med å padle i over tid er innenfor hva skrogformen på den gamle egner seg til. Derimot klarer jeg raskere spurt med seabirden fordi i spurt når jeg maksfarten som det gamle skroget er egnet for, mens seabirden er egnet for litt høyere toppfart.
En annen konsekvens av å sitte så lavt er at man ser lite. Å få øynene 20-30 cm høyere over vannflata betyr enormt mye for sikten i slike farekoster. Særlig om det er litt sjø. Det korte og bred skroget på den gamle hadde fordelen av å kunne brukes til bølgesurfing på den bølgetypen som man typisk møter i skjærgården. Med seabirden må man stort sett utaskjærs for å finne egnede bølger.
Seabirdens store fordel er at den blir lite påvirket av vind. Den er problemfri å padle i rett sidevind, mens med den gamle ble det gjerne til at jeg padlet skrått mot vinden et stykke for så å bølgesurfe skrått med vinden når jeg egentlig skulle padle med vinden rett fra siden.
Så min anbefaling, om du ikke har som mål å padle raskest mulig over en kort distanse, er å velge en kajakk hvor du sitter høyt og har beina vinklet nedover.
Ang åre: Til lenger desto bedre. Jeg er 178cm på strømpelesten og har de lengste årene jeg fant i butikken - skulle gjerne hatt noen lengre.
Karbonfiberåra er lett - fint til spurt. Over tid skjærer de imidlertid i huden. Hvis du ikke har planer om å padle med handsker, eller kun padle korte turer: Ikke velg karbonfiber.
Treåra er mye mer behagelig på langtur. I en kajakk hvor man sitter høyt gjør det ingenting at åra veier litt mer. Sitter man derimot dypt er det fort gjort at man ikke klarer å være avslappet i skuldrene. Da vil årevekt ha mer å si.
Det er også veldig lurt med en åre hvor du kan regulere vinkelen mellom bladene. Til kosepadling er det deilig å ha bladene omtrent i samme plan, mens i høyere hastighet vil du gjerne ha nesten 90 grader mellom bladene. Og over tid vil du gjerne bytte mellom høyre- og venstre-åre = endre vinkelen til 90 grader motsatt vei.
Takk for et antagelig veldig nyttig innspill, jeg liker nemlig mye bedre å sitte litt høyt, med mulighet til å vinkle bena. Men....er dette mulig i en moderne kano? Regner med at sittehøyden påvirker stabiliteten og at dermed de aller fleste vil plassere setet så lavt som mulig.
Er det i det hele tatt noen kajakker som har slikt sete? I såfall, hvordan finner jeg de? Kan du anbefale noen?
Et poeng også det du nevner med åre, selv om jeg ikke helt forstår det, men nå har jeg bare såvidt kjent på én karbonåre. Den virket helt grei, jevn og fin i strukturen, men jeg har ikke padlet med en. Er alle like tror du?
Ay captain, i en moderne kajakk er det justerbare pedalbrett.
Man sitter ikke med strake bein i en moderne kajakk.
Du kan justere bøyen i beina til eget ønske.
Men det naturlige er å justere pedalbrett slik at du har akkurat passe mothold i undersiden av cocpitåpningen, der det er puter for nettopp dette.
Sitte høyt... du sitter omtrent like høyt i alle moderne kajakker.
En sit-on-top eller en surf-yak er ikke noe du vil ha i Norge.
I Australia ja, men ikke her. Du vil ha beskyttelsen en cocpit gir deg.
Det er lunt og godt nedi det, og det er derfor jeg padler i shorts uansett vær.
Gudd løkk buddy
Precission Engineering
Since 1997
Learning by Doing
Jeg ville heller kjøpt en smal kano med en bunn som er stiv, lagt en planke på tvers over ripa og bygd et sete på denne. På vedlagte bilde har jeg gjort omtrent det. Kanoen på bildet er 90cm bred, noe som er for bredt for å få godt åretak på midten. Setet er derfor plassert langt bak, på bekostning av ugunstig vektfordeling. Som kompensasjon har jeg ca 10kg ballast lengst fram. Forbedringspotensialet er en smalere kano slik at setet kan settes lenger frem.
Setet har avtagbar rygg med nakkestøtte, sitteflata er vannrett når jeg er alene i kanoen, og innvendig er det et rammeverk som stiver bunnen og samtidig presser den ned til en v-aktig form. Jeg har hatt den ute i kuling med opptil 1m høye bølger, uten spruttrekk, og med litt trening i hvordan man skal vinkle den mot bølger er den rimelig tørr. Ulempen med denne er selvsagt at den er veldig følsom for vind. I sidevind er det praktisk å bytte til kanoåre. På flatt vann holder man fintt 2,5knop uten noe særlig energibruk. Ved 3 knop begynner hekken å grave seg ned og energibruken vokser enormt. Kajakkene går fint i 3 knop, men prøver man raskere merker man raskt at åra er for kort.
Om jeg noen gang får tid til å til å lage en kajakk skal det bli et design rundt Miragedrive-konseptet. Jeg har prøvd en Mirage Oasis med standard finner.
http://www.hobiecat.com/mirage/mirage-oasis/
5-knop var helt uproblematisk alene (det er en tandemkajakk), men jeg merket at standardfinnene var i mykeste laget. Med turbofinner tror jeg Miragedrive vil være fantastisk. Problemet er bare at oasis, og sikkert også de andre kajakkene med miragedrive er at man må ha våtdrakt for å bruke dem i norske farevann. Derfor er planen på ubestemt lang sikt å bygge en tørr kajakk med miragedrive.
Jeg har lest temmelig mange tips og tester etterhvert og må si jeg egentlig er like langt. Det beste tipset er antagelig å melde meg inn i en klubb og prøve forskjellige typer, men tror ikke jeg har tålmodighet eller tid tld det foreløpig. Vil nok uansett oppsøke miljøene etterhvert for å lære mer og kanskje treffe likesinnede.
Jeg tror også at det som passer idag, ikke nødvendigvis passer om 2 år og da er det veldig bra at man kan få en trolig ok kajakk til godt under 10.000 kroner.
Mulig jeg ender opp med en Seabird expedition LV, med såkalt svensk form og heller satser på en mer kante og rullevenlig type etterhvert. Seabirden får gode anbefalinger bl.a. for smal form foran cockpit som gjør at åren kan plasseres nære skroget, noe jeg tror har betydning for en med vonde skuldre. Den skal også være veldig stødig.
Det er plastutgaven jeg tenker på og den kan, om man kjøper den via VKV i Sverige fåes med rør forberedt for pongtonger som er deres redningsystem. Kjøpt i Norge, må man på glassfiberutgaven for å få dette. Det er ikke alle som mener dette er et enkelt redningssystem, men det kan uansett bidra til å kunne bruke kajakken til en mer rekreasjonsvennlig farkost da den med slike montert vil kunne slappe mer av og kanskje fiske fra den også.
Tar gjerne imot flere tips, vinteren varer en stund til.