ANNONSØRINNHOLD

God lydisolering mot naboer er noe av det viktigste når vi ser etter ny bolig. Foto: Shutterstock

Publisert av ByggeBolig

Disse tre tingene betyr mest når vi bytter bolig

Å holde naboen på avstand er noe av det viktigste, ifølge ny undersøkelse.

På 60-tallet kjøpte vi hus eller leilighet for å bli der livet ut, og gjennomsnittlig botid på ett sted var 14 år. Slik er det ikke lenger. I dag flytter vi mye oftere. Ifølge Prognosesenteret bor nordmenn i snitt bare syv år på hvert sted.

Like fullt er det å kjøpe seg et hus eller en leilighet en stor investering for de aller fleste av oss. Derfor kan det være lurt å tenke over hvilke krav og ønsker du har til den nye boligen, også utover de avgjørende faktorene som beliggenhet og pris.

Er det antall soverom? Energieffektivitet? Muligheten til å skru av eller på lyset i gangen hjemme via en app når du sitter godt installert foran peisen på hytta? Dette vil naturlig nok ikke være det samme for alle, men Prognosesenteret har sett på hvilke egenskaper de fleste av oss setter høyest i jakten på drømmeboligen.

Vil unngå støy

De tre viktigste faktorene for vår neste bolig er:

  1. God lydisolering mot naboer og andre boliger
  2. Energieffektivitet
  3. Store vindusflater med mye naturlig lys inn i boligen

– Det som kommer på topp er altså lydisolasjon mot andre boliger, sier Kåre Elnan, leder for konsulentavdelingen i Prognosesenteret. Han forteller at dette er viktig for alle respondentene, enten de er kvinner eller menn, eldre eller yngre, og uavhengig av familiesituasjon.

– De som bor i mindre hus og leiligheter er mest opptatt av lydisolasjon. Dette har naturlig nok med avstand til nabo å gjøre, sier Elnan.

Diagram som viser hva boligeiere legger mest vekt på neste gang de skal kjøpe bolig

Ønsker oss mer energieffektivitet

Nummer to på listen er en energieffektiv bolig. Dette sier noe om standarden på selve bygningen og på oppvarmingssystemet. Dette kan for eksempel gjelde kvaliteten på isolasjon i vegger og tak, tetting rundt vinduer og dører, og bruk av varmepumper eller solvarme.

– De aller fleste er nå opptatt av å ha en energieffektiv bolig, sier Elnan. Her er det også størst differanse mellom hva vi har i dag og hva vi ønsker oss når vi flytter.

– Energieffektivitet er ofte et argument for å kjøpe ny heller enn gammel bolig, slik at du får et mer moderne oppvarmingssystem og bedre isolering. Dermed blir kostnadene til oppvarming lavest mulig, sier Elnan.

Moderniser den boligen du har

Energieffektiviteten kan du faktisk gjøre noe med uten å flytte. Ved å oppgradere boligen du har i dag med for eksempel etterisolering, nye vinduer og mer moderne oppvarmingsløsninger, kan du bedre dette betraktelig.

Slike oppgraderinger kan også bidra til å øke verdien på boligen.

– Dette er tiltak som vil kunne gi eiendommen din en reell verdiøkning, sier Sebastian Mikolajczyk, produktsjef i Penger.no, et nettsted som enkelt lar deg sammenligne priser på lån.

Innendørs bilde av Sebastian Mikolajczyk, produktsjef i Penger.no
Sebastian Mikolajczyk er produktsjef i Penger.no, et nettsted som enkelt lar deg sammenligne priser på lån. 

Bedre energieffektivitet vil også kunne påvirke faktorer som komfort og innemiljø, uten at det nødvendigvis lar seg måle i kroner og øre. 

Lys og hjerterom 

Det tredje viktigste ønsket for vår neste bolig er store vindusflater med mye naturlig lys.

– Her ser vi litt mer forskjeller mellom de ulike gruppene, og barnefamilier med voksne i alderen 35 - 55 år er mest opptatt av dette. De som er minst opptatte av dette, er dem som bor i leilighet i dag.

Videre nedover listen over prioriteringer, finner vi blant annet plass til å ha overnattingsgjester, innbruddssikkerhet, gode planløsninger og universell utforming, altså at boligen er tilrettelagt for blant annet rullestol- og gåstolbruk. Lydisolasjon innad i boligen er også viktig for mange, spesielt barnefamilier.

– Her er det nok mange som ønsker at barna skal kunne få leke og lage lyd på sine egne rom uten at det preger hele familien, sier Elnan.

Det tydeligste skillet mellom ønskene til kvinner og menn, finner vi under punktet styringssystemer for lys og varme. Her er menn klart mer opptatt av teknologiske løsninger og smarthussystemer i boligen.

Finansiere boligkjøp

Vurderer du å kjøpe bolig, refinansiere boliglån eller oppgradere nåværende bolig? Da kan det lønne seg å innhente tilbud fra flere banker samtidig for å sikre deg best mulige vilkår.

Hos Penger.no kan du sende inn én søknad og få tilbud fra flere banker på en gang. Dette gjelder enten du skal ha lån til en bestemt bolig, finansieringsbevis eller ønsker å refinansiere. Det koster ingenting og er helt uforpliktende.

Les mer om boliglån og innhent tilbud fra ulike banker på Penger.no.