ANNONSØRINNHOLD

Det er ikke alle typer oppussing som lønner seg rent økonomisk - det gjelder å prioritere riktig. Foto: Shutterstock

Publisert av penger.no

Tjene penger på oppussingsprosjektet? I så fall bør du prioritere dette.

Oppussing er blitt den store folkesporten. Nesten 40 prosent av oss pusset opp i 2016, og hele 43 prosent planlegger å pusse opp i løpet av 2017, ifølge Prognosesenteret. Men bruker vi pengene der vi får mest igjen for dem?

Mange av oss går med planer om å pusse opp. Verdiøkning på boligen et vanlig argument for å gå i gang med malerkoster og gipsplater, men velger vi i så fall riktig oppussingsprosjekt?

Sørg for å velge tiltak som funker, slik at du får igjen mest mulig av pengene du har investert den dagen du selger boligen.

Bruker mye på kjøkken og bad

Kjøkken og bad er de rommene vi pusser opp oftest. Dette er også de rommene som gjerne er dyrest å modernisere. Du kan pusse opp så rimelig som mulig, eller du kan gå for eksklusive løsninger til flere hundretusener av kroner. Og uansett hvor billige blandebatterier du velger, så må du bruke kvalifiserte håndverkere til alt som har med elektrisitet og vann å gjøre.

Disse investeringene gir ikke nødvendigvis den ønskede verdiøkningen.

– Det er dessverre ikke sånn at hvis du bruker 200 000 kroner på et nytt bad, så øker verdien på boligen din automatisk tilsvarende, sier Sebastian Mikolajczyk, produktsjef i Penger.no, et nettsted som enkelt lar deg sammenligne priser på lån.

Utendørsbilde av Sebastian Mikolajzcyk, produktsjef i Penger.no
Sebastian Mikolajczyk er produktsjef i Penger.no, et nettsted som enkelt lar deg sammenligne priser på lån.

 

Hvor mye bruk er igjen?

Et kjøkken eller bad har som regel en levetid på mellom ti og femten år. Spør deg selv derfor hvor mye bruk som er igjen i den eksisterende innredningen, og hvilke behov du egentlig har.
Har du en bolig med et fem år gammelt kjøkken, kan det være lett å drømme seg bort i interiør og trender.

– Det betyr imidlertid ikke at det vil lønne seg rent økonomisk å pusse opp et fem år gammelt kjøkken, fordi verdien på det opprinnelig ikke er forringet nok, sier Mikolajczyk.

Oppussingen bør derfor veies opp mot alder på den eksisterende innredningen og ditt eget tidsperspektiv. Planlegger du å bli værende i boligen i mange år framover, kan du uansett få igjen de pengene i økt trivsel og komfort. Hvis bad og kjøkken i tillegg er nærmere femten år gamle, så er det ingen dum investering å pusse opp disse rommene – men ikke forvent en direkte gevinst.

Hvis perspektivet ditt derimot er kortsiktig, så holder det kanskje med et strøk maling på lister, vinduskarmer, gulv og tak, og å bytte fronter på kjøkkenskapene. Husk at du kan finne pent brukt og tilnærmet nye innredninger og hvitevarer på Finn.no. Slik kan du få et mer personlig preg uten å måtte ta store og kostbare grep.

– Puss gjerne opp for din egen del, men jeg ville vært forsiktig med å legge mye penger i et kjøkken eller bad for å tjene penger på det, sier Mikolajczyk.

Sats på energitiltak

Hvis du ønsker å pusse opp for å tjene penger ved et eventuelt salg, bør du nok heller prioritere andre prosjekter.

– Jeg ville konsentrert meg om det som gir eiendommen reell verdi, sier Mikolajczyk.

Han trekker spesielt fram etterisolering og tetting rundt vinduer og dører, utskifting av eldre vinduer og modernisering av oppvarmingssystemet. Disse tiltakene kan ha minst like stor innvirkning på boligverdien.

Slik kan du også øke trivselen så lenge du bor i boligen selv, og ikke minst bidra til å redusere strømregningene på grunn av mindre varmetap.

Finansiere oppussing

Har du planer om å sette i gang med et større oppussingsprosjekt? Da kan det lønne seg å innhente tilbud fra flere banker samtidig for å sikre deg best mulige vilkår for lånet ditt.

Hos Penger.no kan du sende inn én søknad og få tilbud fra flere banker samtidig. Dette gjelder enten du skal ha lån til en bestemt bolig, finansieringsbevis eller ønsker å refinansiere. Det koster ingenting og er helt uforpliktende.

Klikk her for å lese mer og innhente tilbud på boliglån gjennom Penger.no.