367    9    0  

Fjerning av olje/parafin -tank

 11     Fredrikstad     0
Hei,

Jeg er i gang med å renovere et vaskerom i kjelleren (grunnet kloakrør som skal byttes) og skal i den sammenheng fjerne en gammel olje/parfin -tank som står der.
I første omgang lurer jeg på om noen kan forklare meg hva de forskjellige rørene på bildet er.
Jeg er spesielt interessert i hva det lille røret som går bort og opp langs veggen er.

Hvor er koblingen til olje/parafin -brenneren som er i rommet ved siden av (kjellerstue med kombi brenner)?

Som man også ser på bildet, så er også tanken av en eller annen grunn bygd inn(?), så er veldig nysjerrig på hvordan det ser ut etter jeg har hogd vekk det rundt.

Er det noen som har en tilsvarende tank som oppplyse meg på hva jeg ser på? Smile


På forhånd takk,

Per
Fjerning av olje/parafin -tank - 20180909_182015.jpg - Phsoot

TSt
   #1
 14,584     0
Siden tanken har så rette hjørner kan det hende at den hadde revnet hvis den ikke ble forsterket utvendig et stykke oppover.  Er det ikke matingen som går opp av dette røret, hevet i dette røret ?   Eller er det en dagtank et sted, noen steder pumpet en opp i en mindre tank som står høyere enn ovn.  De to store er ikke det påfylling og lufting ?  

Men pass på, lukt fra søl av parafin er så godt som umulig å få bort.  
  (trådstarter)
   #2
 11     Fredrikstad     0
Jeg er ganske grønn, så beklager om det er helt banale ting jeg spør om her :p

Men de to store der er påfyll og luft ja.

Legger ved et bilde av ovn/peis i rom ved siden av.

Tanken står forøvrig rett ut døra til venstre.

Per
Fjerning av olje/parafin -tank - 20181017_115329.jpg - Phsoot
   #3
 3,277     I huset mitt     0
Lille tøret på toppen er mating til ovnen ja. Hvis du følge det kobberrøret så finner du vel en dagtank som har pumpe i samme rom eller tilstøtende rom?

Hvis ikke dagtank finnes/røret fra store tanken går rett inn i ovnen, så kan det vel være at tanken ikke er større en det som sees /plassert høyt og det er brukt hevert-prinsipp til mating???? (vet ikke om det er mulig/anbefalt mating heller)

PS: Vanskelig å se på bildet, men måleren indikere vel at det er ca kvart tank igjen?
Dette må ev pumpes ut/brennes ut med ovnen før ev demontering.
TSt
   #4
 14,584     0
Pass på å ikke ta bort forsterkning rundt før en har fått tanken mye tommere selv om trykket i dag selvfølgelig er mindre i forhold til om den hadde vært full.

Trodde de helst ville ha en liten dagtank slik at det ved en feil ikke fylte på med parafin fra en svær tank. Vet om brann i hytte som ikke ha seg før den store tanken var tom siden denne var plassert vesentlig høyere. Her var det snakk om mange meter siden denne var ute. Siden det var to omkomne i brannen fikk en ikke så veldig ros for løsningen.
   #5
 3,277     I huset mitt     0
Dagtank er standard løsning, men noen har nok sikkert andre "kreative" løsninger i husene sine.Wink
  (trådstarter)
   #6
 11     Fredrikstad     0
Jeg kan ikke finne noen dagtank her jeg, men det er jo mulig det var det tidligere.
Huset i seg selv er fra 30-tallet (vi overtok i fjor), så det kan hende det var en brenner i 1 eller 2 etg tidligere. Men pr nå så er det kun den kombi-brenneren som er vist på bildet.

Men takk for alt av svar så langt Smile
   #7
 24,742     Akershus     0
Hvis ovnen er inntakt og operativ, vil det være enklest å brenne av resten av parafinen.

Det tynne røret bør gå til en oljeløfter/dagtank i nærheten av fyringsstedet. Dette er en sugepumpe med en tank på 3-12 liter. Blikkasse på størrelse med en toalettsisterne. Står noe høyere enn nivåventilen ved brenneren. Siden du ikke finner noen dagtank, det burde være mulig å finne igjen røret oppover.

Ved demontering, se til at ev dagtank er helt tom for parafin. Parafinsøl bør du absolutt unngå, lukta er lei å bli kvitt.

Kjellertanken kan nå tømmes ved å kappe det tynne røret ved taket og bøye det ned i et egnet kar. Fjern de to tykke rørene, plugg den ene stussen og sett en overgang til bilventil e.l. På den andre. Tilfør noe trykkluft såpass at parafinen begynner å renne. Den vil nå renne pr hevert.

Når tanken er tom, br den ut. Dette er spesialavfall, trolig med ditto avgift. Dersom du nå skjærer av toppen, rengjør med tørkepapir e.l. Og deretter skjærer tanken i deler, er det blitt jernskrap. Parafin kan leveres gratis på mottak på plastkanner.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 11     Fredrikstad     0
Jeg har prøvd å følge røret så godt jeg kan nå, og om man ser på bildet av peis/brenner så går det et rør ned på høyre side (malt med samme farge som dørkarm). Dette røret går gjennom karmen og kommer ut igjen på vaskerommet, og går deretter opp i taket/himlingen. Om man ser på bildet av tanket, så går også dette røret opp i himlingen..

Det ville vært rart om dagtanken var oppunder himlingen?

Tanken er forøvrig ikke bredere enn at man før den ut kjellerdøra, om den skulle la seg løfte uten at jeg nødvendigvis aner hvor mye den veier.
   #9
 3,277     I huset mitt     0
Dagtanken kan muligens befinne seg i etasjen over i et kott eller bod? I alle fall om det var parafinovn også i etasjen over.