#41
 50     0
Det tror jeg på  :)

Men det hadde jo uansett vært arealeffektivt om det kunne kombineres; kanskje kunne det også gi lavere materialbruk og produksjonskostnad, enn om solceller og solfangere produseres separat. Til å begynne med blir det vel gjerne litt knot...

Her er det jeg surfet innom; "hybride solpanel":
http://www.wee-trading.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=list&&b_kid=636874

   #42
 1,015     Revetal     0
Jeg vil ikke kommentere dette produktet, eller påstandene i beskrivelsen av det, men hvis Enova gir tilskudd til dette som "solfanger" så må de umiddelbart også gi støtte til solcelleanlegg generelt, og også til sorte hageslanger i hagen. Enova burde da også støtte mørke fliser i vinterhager med vannbåren varme under. Gir Enova støtte til dette så er det masse løsninger for "solvarme" som er like effektivt.
Solceller, og det meste blir varmt i solen, men det får være en grense for hva som kan kalles solfanger.

Hybrider har eksistert lenge, og tror det var AMK i Sveits som lanserte den første: http://www.amk-solac.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=18&Itemid=125&lang=en

Her er derimot solcellene integrert der det normalt kun er en aluminium overflate, og har effekt nok til å sørge for strøm til styring og sirkulasjon.
Signatur
   #43
 50     0
Fortsetter litt med dette sentral/oljefyropplegget.

I 1960 ble det på hytta (ca en km fra vei, over 900 m) gravd ned en 800 liters oljetank, montert manuell pumpe i forbindelse med dagtank, samt montert 3 stk parafinovner (Rødekors fyrte opp en dag forveien..).

Tilbake til sentralfyr og tank: har sett nyere tanker til å grave ned og (doble?) til å plassere i kjeller, men hvordan får sentralfyren olje; suger den selv eller er tankens bunn høyere enn brenneren? Da det er begrenset med strøm på hytta er det hensiktsmessig å basere seg på fall om mulig?

PS: Har i dag også en nyere Wallas (erstattet noe av det gamle) og det forundrer meg at denne er basert på elektrisk pumpe og ikke fall fra tank(?).
   #44
 71     Lier     0
Har lignende opplegg på ei hytte uten strøm. Nedgravd tank ute, og manuell pumpe som brukes til å fylle en dagtank som henger på veggen inne i en gang i hytta. Og det er som du sier at dagtanken er høyere enn parafinbrenneren så det er ikke noe annet enn høydeforskjellen som holder brenneren igang.
   #45
 50     0
Huum, det er jo litt ulikt her: en del av de vanlige gamle parafinovnene er helt mekaniske og mottar parafin fra fall (dagtank). Fant et sted at sentralfyrens brenner suger parafin selv (som Wallasen) og bruker altså strøm til det. Kanskje en kan redusere strømforbruket til dette ved å plassere tanken høyere enn brenneren?

   #46
 2,794     0
Hvis det er en "typisk" oljebrenner* med motor på en side, vifte i midten, og oljepumpe på den andre siden, så gjør det neppe stor forskjell. Vifta må fortsatt drives. Dessuten må det betydelig oljetrykk til for å få riktig forstøving, og forbrenning, av oljen; jeg mener å huske tall på 150psi eller 10 bar -omregnet til naturlig fall blir det 100 meter høydeforskjell...

*) Slik som vi ser på nederste bildet i innlegg #5 i denne tråden:
http://www.byggebolig.no/valg-av-energikilde/oljefyr-pa-ved/msg595694/?topicseen#new