7,251    4    0  

Parafin - kostbart eller lønnsomt?

 119     0
Hei alle samme!

Vi har nettopp overtatt et hus fra 79 med oljefyr. Fyren er i veldig god stand i følge fagmann. I tillegg er tank på utsiden i plast.

Jeg har aldri brukt oljefyr før og fikk litt hakeslepp når jeg så prisen på parafin, over 11,- kr literen!! Dvs at det vil koste over 12000,- for å fylle vår tank! Er dette normal pris??

Har noen regnet på lønnsomheten ved oljefyr vs varmepumpe eller strøm? Varmepumpe er sikkert billigere i drift men koster mye i innkjøp. Vil dette lønne seg over tid, og vil den klare å holde varmen på samme måte som oljefyr??

Til info er oljefyren ikke koblet til noe radiatorsystem.

Og helt til sist; hva er forbruket av parafin hvert år? Vi har 2 etg bolig fra 1979 på tilsammen ca 170 kvm. Vi liker å ha det forholdsvis varmt inne..!


   #1
 874     Oslo     0
Kan ikke tenke meg at det er spesielt lønnsomt lenger. Har vokst opp i et hus fra samme byggeår og ca samme størrelse. Der var det åpen peis med parafinbrenner under. Kan ikke huske sist den har vært brukt. Strøm er vesentlig billigere. Parafinbrennere er heller ikke spesielt enkle å ha med å gjøre i forhold til værskifte. Blir det plussgrader har du fort 35 gr i stua...


Et annet problem (hvertfall den vi hadde) var at den hadde pumpe for å få det ut av tanken i kjelleren og en etasje opp. Skulle flammen i brenneren mot formodning slukke (veka brenner av f.eks) er det ikke noe som hindrer den i å mate parafin hele dagen... (been there, oppdaget det heldigvis kjapt, men parafin på tregulv går ikke bort av seg selv for å si det sånn...)
   #2
 878     Sokna, Ringerike     0Et annet problem (hvertfall den vi hadde) var at den hadde pumpe for å få det ut av tanken i kjelleren og en etasje opp. Skulle flammen i brenneren mot formodning slukke (veka brenner av f.eks) er det ikke noe som hindrer den i å mate parafin hele dagen... (been there, oppdaget det heldigvis kjapt, men parafin på tregulv går ikke bort av seg selv for å si det sånn...)
Det skal normalt ikke skje. Om parafinen i skåla ikke brenner opp, skal det ikke komme mere parafin.

Når det gjelder økonomi, er nok ikke parafin/olje det billigste. Men det kan være greit å ha på de kaldeste dagene, når varmepumpa sliter. En gammel parafinbrenner bruker mye parafin i forhold til varmen den gir Du må også regne med noe vedlikehold. Jeg har hatt endel sure timer med parafinsøl da brenneren ikke har villet brenne som den skal. Et hus som stinker parafin er forholdsvis ubehagelig. Når den brenner riktig, gir den fin varme. Men om den ikke er justert, kan den sote igjen i løpet av natta, og du våkner opp til et iskald hus som dunster av parafin. :(

Jeg vet ikke om du har fyrkjele i kjeller eller om du har en vanlig parafin ovn i stua. Et ordentlig fyringsanlegg har sikkert ikke de samme problremene. Er det parafinovn du har, så er det gfreit å kjenne  noen som har god greie slike ovner. Krever ofte litt erfaring for å få det til å brenne ordentlig. Er ovnen din gammel, hadde jeg enten byttet den i en ny, eller funnet en alternativ oppvarmingskilde. Å bruke en gammel parafinbrenner som hovedvarmekilde blir dyrt.

Angående prisen, så er nok det en vanlig pris. Men det er ofte billigere å fylle opp tanken på sommeren.
Oljeselskapene opererer med noe de kaller "sommerpris"
Siste redigering: Friday, September 16, 2011 7:38:50 PM av Terjem
Signatur
   #4
 163     Hedmark     0
Hadde inntil nylig parafinfyr selv, men den har jeg endelig byttet ut.
Huset mitt er fra 1050, har ingen anelse om når kaminen ble installert, men den ga virkelig ikke mye effekt for pengene.
Vi brukte den et år etter vi flyttet inn, og måtte konstant fyre med ved/elektriske ovner i tillegg.
Når vedluka i tillegg var maks 15*15 cm, ble det et ork å holde på med det så det ble mest til at vi hadde 2-3 2000w gulvovner i tillegg. Ble en dyr vinter for å si det slik.
Nå har jeg kjøpt varmepumpe, i tillegg til å montere en peis som gir masse varme og er 700 ganger koseligere :)

Trodde forøvrig ikke parafinen var så dyr, vi betalte vel 7-8 kr for 2 år siden, når vi brukte den, og da gikk det en 1000 l tank den vinteren.

+ den bør vedlikeholdes hvert år, så det er jo også en kostnad...