13,528    26    12  

Parafin/Olje-fyring (gammel Jøtul ovn)

 1     4
Hei,

Vi har en kombinert ved og parafin ovn fra Jøtul (se bildet) og ønsker å ta i bruk parafinen. Har ikke noe peiling på dette overhodet. Det står en beholder på andre siden av veggen fra ovnen, og det lukter parafin i denne. Vet ikke når den ble brukt sist, og vet ikke hvor mye som er i tanken. 

Hva må jeg gjøre for å begynne å bruke denne? Hva koster det for parafin (kan jeg evt bruke noe annet, om det er dyrt)? Skal det brenne hele døgnet?

Blir veldig takknemlig for svar!
Parafin/Olje-fyring (gammel Jøtul ovn) - IMG_4992.JPG - heddarl
Parafin/Olje-fyring (gammel Jøtul ovn) - IMG_4993.JPG - heddarl
Parafin/Olje-fyring (gammel Jøtul ovn) - IMG_4994.JPG - heddarl

   #1
 3,277     I huset mitt     1
Det enkleste er å få noen til å komme og se over den brenneren. Kjenner ikke til den ovnen om det er veke eller pottebrenner, men kan se ut som veke fra bildene.
Brennerskålen må rengjøres og nye veker monteres. Rens av regulatoren (har et filter) er også lurt.
Ca 1t jobb fra en som kan det, så ikke store jobben.

Det er dagtanken du har hengende på andre siden av veggen. Du har en parafintank i kjeller kanskje?. Legg gjerne ut bilde av dagtanken.
Parafin koster vel anslagsvis mellom 10-14 kroner literen avhengig av hvor/når denne kjøpes. Er ment å brenne hele døgnet den parafindelen.
   #2
 24,786     Akershus     1
Kort: glem det.Du må ordne deg med enten nedgravd tank (ikke lenger tillatt, andre graver dem opp grunnet meget skummel forurensningsfare.
Alternativt sette opp et 200l fat i hagen. Usikkert hvor lenge du får noen til å fylle det.
Du vil trolig trenge opprensing av brenner og nye veker
Du vil muligens oppleve at fødeventilen har rustet opp innvendig
Snart er det ikke tillatt å fyre i bolighus med parafin. (Litt usikker på hytter uten strøm)

Parafin er dyrere enn el.

Skru heller opp panelovnen.Signatur
   #3
 3,277     I huset mitt     0
Nedgravd tank i hagen er oftest forbundet med sentralfyringsanlegg (de som varmer varmtvann med radiatorer rundt i huset).
Det er også disse sentralfyringsanleggene som er fokus på evventuell fremtidig begrensning i privathus. Legg merke til eventuell.....Wink

-Kjellertank er veldig vanlig med slike oljekaminer. (Alternativt oljefat som man manuelt fyller fra) og er ikke sammenlignbart med nedgravd tank og utfordingene med denne.

Det er også slik at om det skulle bli for dyrt med parafin, etc så er bio-parafin et alternativ. Uansett så snakker vi fort 10 år inn i fremtiden før noe endres fra dagens setting.

En service på oljekaminenen er ikke dyrt eller tidkrevende, samme med nye veker. Dette er enkle greier, men viktig å få sjekket.

Ulike oljekaminer har ulik effektivitet mhp forbruk-varme (dermed en gitt Kwh pris på parafin), litt over 1 krone kwh er ikke urealistisk selv på gamle ovner.

Husk også at oljekamin gir samme lune fine varme som eks vedovn, men uten dette med å stadig måtte fyre. Oljekamin gir varme hele døgnet.Smile

Det at det er politisk ukorrekt å fyre med parafin fremfor ved eller strøm er en annen diskusjon.
HSt
   #5
 36,846     Lillestrøm kommune     1
Kjøp en LL varmepumpe, det gir varme og mindre belastning på el-opplegg enn ren konvertering til panelovner.

At en klarer en service på 1t på et gammelt parafinanlegg tror jeg ikke noe på, flotørkammer og kanskje ledningsnett og dagtank må kanskje rensens for voksrester (gammel parafin gir voksutfelling) i tillegg til rens av brenkammer, nye veker o.l.

Noe under en dag tror jeg ikke noe på. Det vil sikkert være mulig å få tak i parafin, men blir sikkert dyrere og som skrevet over det er ikke billigere.

Parafinovner er ofte også ustabile hvis en prøver å brenne på lav effekt, når det er stor variasjon i utetemperatur så er det alltid en dårlig kombinasjon.

Kast ut hele propandelen av ovnen, evt. bytt til en ny vedovn.
HSt
   #7
 36,846     Lillestrøm kommune     0
Ja med høringsfrist 2017 så kommer vel forbudene raskt etter  dette (har ikke lest dokumentet men antar det er et tema ?)  Noen av oss har jo Dieselbil og ser hvordan det går ...

   #8
 3,277     I huset mitt     0
Dieselbil (eller bil generelt) er et yndet "mål" for å suge ut penger.
Det blir en annen verden med oppvarming av hus, hvor det ikke er så enkelt å si at man kan la være å varme opp om man synes det er for dyrt.....
Vedfyring har sine ulemper, sot og støv++ er et par av disse. (det har jo de store byene merket de siste årene, men ....kremt.....det var jo dieselbilen sin skyld.)

Det er altså en høring ute nå, men mange tror desverre at det er vedtatt forbud, etc alleredet med henvisning til klimaforlik++.
Det er ikke vedtatt eller noe forbud rundt bruk av oljekamin i private hus!

Skulle det dukke opp noen forslag om tema, så er det fortsatt fort maaange år i overgang før forbud kan tre ikraft.
Og det var også poenget mitt til trådstarter; -Kan fint bruke oljekaminen (etter en service/ettersyn på den) og ha god og trivelig varme i mange år fremover.

   #9
 24,786     Akershus     0
Enig i at det kan ta noe tid før et ev fyringsforbud er klart, men hvorfor fyre når strøm trolig er billigere? Hvorfor forurense når en ikke må?
Pass for all del opp for lekkasjer. Enkelte har måttet rive huset etter oljelekkasjer.
Signatur
   #10
 3,277     I huset mitt     1
Strøm er trolig billigere........? Slik er det kanskje akkurat nå....kanskje....men med smarte strømmålere/AMS og at forbruker da må betale for effektdelen som dukker opp om ca 1+ år, så er ikke strøm så billig lengre. Wink


Det er også de færreste som klarer å fyre vedovnen sin slik veden og energien i denne utnyttes optimalt, med påfølgende støv og sotutslipp til nærområdet. -Vedfyring blir da mye dyrere enn strøm og parafin.

Husk at ved promotering av oljefyring i Norge på 70 tallet fremfor vedfyring, så ble det nettop bedre/mindre sot og partikler i luften.

Lekkasje?? Alle skjønner at det bør unngås (samme med eks vannlekkasje). Men å rive huset??
-Krisemaksimering.Wink

Oljekamin/parafinkamin gir samme lune fine varme som ved, bare med fordelen at man slipper å hele tiden fyre. Oljekamin=Lun og fin varme hele døgnet.
Oljekamin på bioparafin er fremtiden!:D